Nuffnang

Friday, September 15, 2006

Jaga Buah Pinggang

Photobucket - Video and Image Hosting



Semalam gi karnival kesihatan kat Tempat aku kerja ni...Check buah pingang saja lama tak check kesihatan sebab aku jenis susah nak pi hospital...kalau aku sakit pun aku hanya pi klinik ajer tu pun aku malas nak jupa doktor...nak mintak ubat ajer...
Tapi semalam sebab kawan aku ajak aku pi eh....berdebar juga masa nak test air kencing...mici cakap buah pingang aku cantik.....tapisan okies lagi....Alhamdulilah lepas....

Lepas check air kencing pi check tekanan darah....tekanan darah pun okies 110/80 mmHg...tapi mici masih suh aku jaga juga....Last sekali timbang berat dan tinggi....yang aku terlebih sikit....BMI dah termasuk over weight tapi tu skit ajer....tu pun mici cakap kena berjaga2 eh....
Sayang sebab aku datang lewat aku tak sempat nak buat kandungan gula dlm darah....tapi tak perlah janji aku sihat ni.....

Lepas sudah semua tu...kena pi tujuk kat doktor plk..dgr ulasan dari dia......yg aku bengang dia leh tersilap tanda yang ada penyakit kencing manis dan darah tinggi tu....tapi thank kat mici mici kat situ bebaik ajer layan aku ni..hahahahahahha...Doktor tu pesan kat aku suh turun skit berat badan dan jangan makan berlemak....sebab dia cakap kat aku kemungkinan genetik aku leh dapat penyakit kencing manis dan darah tinggi sebab ma dan ayah aku ada penyakit tu ....dia cakap 5% risiko aku dapat penyakit tu walaupun aku jaga pun.....tapi nak wak mcm mana terima ajer....

1 comments:

nile said...

jaga kesihatan baik2 yep.. hehehe... nasihat org nile pon sama.. kekekeke.. sakit sokmo gak...