Nuffnang

Tuesday, February 22, 2011

Azizulhasni Awang






Monday, February 21, 2011

Aktiviti Petang

Lama bebenor tak update blog ni...Cewah padahal minggu lepas baru update...Sibuk gila aku skrg ni, meeting ajer dari minggu lepas sampai hari ni tak habis habis yang paling beshnya...Lepas meeting mestilah ada makan free..Korang banyakkan seminggu xyah kuar duit tapi yang parah aku tgh diet..Hancur lebur segalanya...Sia-sia aku berjoging ptg ptg...Aktiviti aku kat sini semakin menarik dah...Aku dah pandai bergerak sendiri2 dah xyah dah nak berteman..
Ramai yang datang kalau ptg... 

Makin banyak lemak berbakar, panas gila dah puk 6 dah tu...
Aku dah makin rajin turun jogging kat stadium sorang2, dulu nak g sana wajib  berteman ..Segan wess, nampak sangat xder kawan..hahahhaha tu tangapan aku...Sebenarnya org lain xkisah pun...Aku nak tunggu ada kawan nak g berjogging sampai bila bila pun xder berteman..Serius smua dah malas ....Aku dah tak kisah dah sorang sorang janji aku sihat ..Padahal nak kurus..hahahhaha....takut wes badan gemuk gila...perut boroi...nntikan nak bangun pun ssuh...Bahaya..dah lah aku ni bukan jenis bukankaki sukan pun....

Pejabat aku ada juga buat permainan badminton/futsal haram jadah aku nak join...Malas dah ramai sangat dah join..kah kah kah....tapi diorg bukan buat selalu pun pada hari tertentu ajer..Tapi aku suka lagi pegi jogging tgk keindahan Ciptaan Allah...takkan nak join Umu Hani(Kat ofis aku ada minah nama umu hani, bukan umu hani dalam citer tu...ni umu hani jerantut) berpoco2...isk nampak sangat jawa..hahhahaha....





Aku skrg hanya berjogging aje nak masuk gym xkut, xnak eh tubuh gantang2 pun nak biasa biasa ajer..Jadi aku jogging ajer...Org kata kalau masuk gym ni, dah tubuh ketul pastu tinggal tubuh jadi lembik balik....Waaaaa......kan jadi hantu mak limah kan....kah kah kah kha

Kalau xkurus lagi tak tahu lah kan....Jogging dah, kalau tak kurus nak g mandi wap nampak gayanya ni..Hhahahahaha...
Nanti aku cerita ada beberapa tempat aku selalu nya aku pergi...ni salah satu tempat....Ada 2 tempat lagi mmg show pemandangan cantik...

P/s : xbesh pun jogging kat sini sebab petang2 kilang kayu kat sebelah akan lepaskan asap baunya mcm bau jagung rebus...Sakit dada...

Friday, February 18, 2011

Doa Minta Jodoh


Doa Minta Jodoh



Tak salah jika anda untuk berdoa kepada Tuhan untuk bertemu jodoh atau ditemukan jodoh dengan kekasih hati anda (untuk yang belum kahwin la.. ). Daripada menyambut Valentine Day yang mengikut amalan Kristian baik kita berdoa kepada Allah semoga dijodohkan segera.

Ya lah kepada yang bercinta mestilah target untuk mendirikan rumahtanggakan. Syaitan meraung jika muslimin dan musimah bernikah kerana tertutup peluang mereka untuk menghasut manusia mendekati atau melakukan zina. So, korang yang sedang hangat bercinta tu, jangan tunggu lama-lama, syaitan makin gemuk nanti.

Di bawah ialah doa minta jodoh yang agak lawak tapi nampak serius sangat.

Ya Tuhan, kalau dia memang jodohku,
dekatkanlah….

Tapi kalau bukan jodohku,
maka jodohkanlah…

Jika dia tidak sejodoh denganku,
maka jadikanlah kami jodoh…


Kalau dia bukan jodohku,
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain selain aku…

Kalau dia tidak dapat dijodohkan denganku,
Jangan sampai dia dapat jodoh yang lain, biarkan dia tidak berjodoh sama seperti diriku,

Dan semasa dia telah tidak memiliki jodoh,
Jodohkanlah kami kembali…

Kalau dia jodoh orang lain,
Putuskanlah, Jodohkanlah denganku..

Jika dia tetap menjadi jodoh orang lain,
Biar orang itu bertemu jodoh dengan yang lain dan kemudian
Jodohkanlah kembali dia denganku…

Ok di atas doa yang lawak, di bawah ini pula doa yang diamalkan oleh Nabi Zakaria A.S
Doa Minta Jodoh dan Keturunan yang Baik



Maksudnya :”Ya Tuhanku, janganlah Engkau membiarkan aku hidupku seorang diri, dan Engkaulah pewaris yang paling baik.” (AlQuran: Al-Anbiya’: 89).



Maksudnya: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi-Mu seorang anak yang baik. Sungguh Engkau Maha Pendengar doa.” (Surah Al ‘Imran: 38).

Penjelasan:
Doa di atas baik sekali dibaca oleh orang-orang yang belum mempunyai keturunan dan pasangan hidup. Juga baik sekali dibaca oleh setiap muslim agar diberi keturunan yang soleh.

Kedua ayat diatas merupakan doanya Nabi Zakaria A.S. agar diberi keturunan sebagai penerus perjuangannya menegakkan agama Allah.

Kisah Nabi Zakaria boleh dilihat dalam Al-Our’an Surah Al-Anbiya’ ayat, 89-90; Al-Imran, 38-41.

Monday, February 14, 2011

Vblog

Huk huk penat gila puk 3 pagi tadi aku baru ajer balik dari Sungai Buloh dr Umah kekawan..Jejalan pertengahan bulan..hahahhahaha..Gila kan musim kusut dan kering sempat menyepat weh....

Aper pun aku xnak lah citer pasal ni lagi...Akan datang lepas upload gambar dulu...Tengah Format laptop jap..

Tapi sekarang org dah xramai yang rajin menulis blog. Kebanyakan sekarang banyak betul video cerita2 mcm blog.Best juga buat mcm ni, xsilap aku org panggil Vblog. Kalau korang mmg best sebab mcm2 topic di terangkan, lagi lagi pandai edit2 video ni...
Kenalkah anda dengan Anwar Hadi? Beraksi depan kamera dan diupload ke dalam channel Youtube miliknya. Personally, kami juga rasa bangga ada anak Melayu yang berani dan lantang bersuara dan menyerlahkan bakat kretiviti kepada dunia. Jika di luar, Youtube ada Nigahiga, hey Youtube! kami ada Anwar Hadi di Malaysia! Fanpage beliau: IniAnwarHadi..(Aku copy paste dari ayat dr facebook)
 
 Mamat ni aku ni aku baru ajer jupa...mmg xtahu asal usulnya...Video boleh lucunya... 

P/s : Aku mmg xleh reti nak bercakap2 ni...kalau aku buat aku rasa xmenarik langsung atau ayat  lain hancurrrrrrr.... 

Wednesday, February 09, 2011

Kempen Tak Nak Makan Nasi

Jom kita sama sama diet, jom sama sama buat kempen xnak makan nasi selama sehari..Hahahaha..Dah perut melayu xleh nak ngelak nak juga makan nasi.
Andailah aku dapat hindari makan nasi selama seminggu agak2 berapa kilo yang turun ni..
Tengah semangat nak kuruskan badan (ialah nak jadi pengantin)hahahhahhaha.....nak wak gosip eh tu....


Sekarang ni hari hari turun jogging nak lawan cik feresa dia kurus gila skrg ni...Entah petua ape dia guna kan nya...Aku ada usha usha gop nak dapatkan petuanya...kawan dia cakap dia g berenang kat kluang ..aku nak berenang kat parit lah nampak gayanya pasni(balik terus tergaru garu)..Mgkin dia pun buat kempen xnak makan nasi kut...

Start hari ni aku akan merasmikan kempen tu, siapa nak join jom.. kalau pengsan atau meracau jangan salah kan aku lak...Badan aku pelik betul eh, bila aku g senaman hari hari bukan semakin kurus, makin naik ada lah....(nak cakap badan berketul ketul masuk gym katakan)...Jadi aku xnak lah badan besar, nak juga lah pakai baju fit tu..ala ala g*yboy(aku x ok) pakai tu..hahahahhahaha...

Andai lah lemak ni dapat buang dgn picit ajer kan  senang kija..mana mana tempat yang banyak lemak tu cucuk ngan jarum pastu picit dan tekan tekan skit kuar lemak yang tak guna tu..Senang nya xyah lah nak bersusah payah nak senaman....lagi lagi bahagian perut....nak nya perut flat mcm dulu dulu(dulu terlampau kurus bangat...segan lak nak letak gambar dulu)....skrg ni hancur ada ajer  One pack....Org lain six pack aku one pack ajer....waaaaa...

Tak per takpe aku nak teruskan kempen aku sekarang kempen xnak makan nasi selama yang mampu...Aku ada usha satu laman web dari bahagian pendidikan kesihatan..Dia ada bagi info contoh menu kesihatan...
Ada banyak lagi menu nya ikut kalori...Boleh layari laman web ni 

Tuesday, February 08, 2011

Holiday Happy New Year

hehehehe..hari ni baru nak muncul kah kah kah....bukan aper semalam hari isnin mmg letih gila(malas sebenarnya)...Hari pertma kerja setelah lama bercuti di parit raja ni...Tak banyak aktiviti aku buat masa bercuti. hanya lepak lepak  ajer ngan kekawan ...kira okies lah kan dr pada aku tidur bangun ajer..xpepasal kembang balik muka aku ni..
Tapi aku xleh lagi terima hakikat bila org cakap aku gemok gila...wawawawa..nak wak lagu mana ni..lagu isabella ko ni..hahahahah.....xpolah janji aku sihat walafiat...
Nak cerita hari pertama aku cuti kat johor ni ..

Mcm biasa lahxder menda nak buat...habis semua baju, selimut, cadar, tuala aku basuh..nampak sangat rajin kan....untung lah sapo leh bt nantu..bt masa ni lah pasni jadi hantulah...Sambil layan apek sebelah umah beraya..bising banga(bahasa ganu)..Biasalah cina main mercun kalah set melayu..Polis xder ronda pun..kalau raya kita tangkap masuk jail doss....Tapi set kita tetap hebat...Hari tu gop aku g shopping beli barang nak wak nak nikah(hahhaahhaa...jangan kejut gurau jah)....beli baju untuk hadiah bestday diri sendiri..Nak harap org bui...dlm mimpi lah....
malamnya g merayau rayau batu pahat..

 Buktilah bahawasanya aku bangun pagi semata2 nak jogging, matahari baru nak naik..

Hari keesokannya, pepagi buta dah jogging dekat 2 umah jah...Banyk anjing taman aku skrg ni..dlm 6 ekor...lepas tu g makan makan..ptgnya g cr hadiah untuk kawan aku.Paling mahal...p makan mee racun, korang  pernah makan..xkan....... kat parit raja ajer ader makan racun racun sebab orang parit raja berani mati..Hahahahaha...gila eh aku ni, xpepasal berperang ni....
Ni dia hadiah aku , special gila ucapan aku dah tulis siap2 kat kotak....nnti dia ingat aku sokmo bila tgk barang aku bagi ni....Time ni boring dahni..dan terlampau rajin..

Esokkan pepagi lagi aku dah g masjid ....kawan aku angkat nikah, fusss hibanya bila kawan aku menitis air mata, berdebar katanya..aku nnti xtahu lah mcm ner...Xkan lah banjir masjid tu...tapi pengantin perempuan cool ajer takut make up cair coverlah...

Petangnya barulah g kenduri umah dia besar besaran.....Kalah majlis aku nnti...aku sederhana ajer...






Kawan kabor dia xsabar nak masuk bilik katanya....Gersang gilo ayat


Lepas kenduri pi sungai lurus tapi tepi pantai..Nama ajer sungai....kira kira outdoor ambik gambar sunset...nak tgk kehebatan aku meng snap  gambar.....
Rasa cantik lak aku snap gambar ni..walaupun ambik gambar sendiri..hahhaaahahahaa

Thursday, February 03, 2011

Happy Chinese New year..

Ni lah rasanya kali pertama dlm hidup aku tak balik kg bila cuti panjang..Semua org pun pelik tak pernah pernah aku xbalik kg bila cuti panjang..Kekadang walaupun cuti pendek mesti balik..Hahahaha...
Tensionnya bila tak balik kg, bukan ada kerja pun kat sini..
Aku tak balik semata mata untuk g makan gulai jah(kenduri perkahwinan kawan aku ajer...Baguskan aku ni kerana sebab tu ajer aku mengadaikan cuti yang panjang tu...
Bila tgk kat wall facebook kekawan semua cerita nak balik aku...Aku.............hanya mampu membaca ajer...
Ikut hati mmg nak balik, biarlah aku nak cuba bercuti panjang kat sini lah..tak pernah plk bercuti panjang kat batu pahat ni..
Malam permulaan cuti dah aku rasa dah ni sunyi ajer....Kekawan xder, ada yang balik kg...ada kawan kt sini xsempat lah nak melayan aku ajer...mesti nak melayan adik beradik dia balik ...

Huk huk huk sebaknya.....xper aku boleh menghiburkan diri aku ni.....
Kita tgk lah aper aku lakukan dlm masa 4 hari tanpa berkerja.............