Nuffnang

Thursday, December 31, 2009

Malang tak Berbau


Kerbau oooo kuba mengapa ngan kau ni...Pelik kan kali kedua aku citer pasal binatang ni...ni bukan nk suh buka laman web ke aper..cuma nak citer peristiwa ngeri aku alami masa balik kg...ngeri beb...apasl lak kena ngan kerbau ni....hahahaha..sebenarnya aku langgar kerbau masa balik kg hari tu...biasa kalau balik kg wajid jupa kekawan minum kat kedai...pergi pun lewat dlm puk 9.30..dlm berbual tu xsedar dah terlanjak sampai puk 2.30...aku g kedai ngan kawan aku, tapi sepupu aku suh bawa balik keta nya sebab dia nak tidur kat kedainya katanya...aku dgn tak menolak balik ajer...bawa slow ajer yalah keta tu cerminnya xnampak jelas sangat..imbun pepagi kan....mmg mlm tu jlan clear mmg xde aper aper eh....tertiba ajer muncul binatang berwarna itam, aku xleh buat aper dah..mmg betul depan aku....aku sempat brek skit...tapi kuba tu tetap dtg langgar aku siap melompat..aku leh tgk dia terbang jatuh disisi sebelah pintu sebelah aku nasib baik xterjun betul depan cermin depan aku kalau x makan nasi free 7 hari nampak gayanya..kerbau tu boelh tahan juga besarnya....bila aku langgar tu, aku rasa langgar pelahan ajer..tu aku tak berdebar sangat....ingat kan kereta xder aper2..sebb langgarnya slow sangat..enjin kereta hidup elok elok...pas langgar aku berhenti eh nak tgk...bila kuar naktolak pintu..mcm berat ajer...bila tgk bonet kereta terkejut beruk juga eh....remuk kuat tu....aku dah xleh nak pikir dah, sebab kereta tu kereta sepupu aku....sepupu bolah tahan juga garang nya...wawaawa mcm nak terangkan ni....aku call bapak aku cakap aku langgar kerbau, bapak aku xterkejut mana pun..tapi yg mula2 dia tanya aku mcm ner..dia xpentingkan kereta tu..tapi mula2 aku cakap kereta remuk teruk ..dia cakap nak buat mcm ner dah nak jadikan..dia suh bawa balik tapi xleh bawa balik gop sebab tangki air pecah dah..aku tgk air kuar...terpaksa aku tinggal ajer kat kedai lebuhraya tu....sampai mak aku dah bising dah...macam biasa eh perempuankan..ayah aku releks ajer..aku pun releks juga nak buat mcm ner kan bukan aku segaja nak langgar kerbau tu....pas ajer balik aku xleh nak tidur juga..sebab aku online facebook ngan kekawan..ramai lak kekawan online malam tu...aper lagi diorang tanya eh..sedar dah subuh..xsabar dah ni nak g umah mak saudara aku ni nak terangkan pasal kejadian tu...mmg penat eh xtidur..
tapi alhamdulilah diorang leh terima eh..diorg cakap xperlh menda nak jadikan janji aku selamat ajer..fussss lega gop...aku dh pikir dah nak kaurkan duit dr asb aku nak repair keta tu....pastu aku g ngan ayah aku bawa mekanik sekali nak suh dia tgk anggaran kaalu repair...bila mekanik tgk dia agak terkejut juga banyak menda nak ganti..banyak eh pulus kena kuarkan..dia saran kat aku suh claim insuran keta ni....kalau x beribu juga nak kena bayarkan ni...ermmm terpikir juga pagi td aku berbincang ngan tuan punya keta xnak claim insuran agak rumit sebab mengambil masa yg lama dan adalah sebab lain.....pastu mekanik tu suh bapak aku claim insuran mekanik tuleh tolong ejaskan cepatkan..masa tu aku dah xnak cliam dah sebab tuannya xnak aku dah putus asa dah..bila ayah aku dah terangkan skit...ayah aku nak tolong cakap eh ngan sepupu aku tu...akhirnya alhamdulilah eh dia terima juga eh...kalau x mmg aku mmg nak kaur duit asb aku simpan utk kahwin..ehehehhhehe....
sebab masa kejadian tu hari jumaat kat kelantan cuti, terpksa rehat kan dulu keta tu..esoknya baru aku ngan ayah aku g setel ngan bw mekanik nak uruskan kat isuran takaful ...mintak berjalan lancar eh....ayah aku mintak juga rm 100 nak bagi kat mekanik tu suh uruskan ngan cepat...bukan rasuah..tapi mekanik ni boleh lah cepatkan....
aku masih pening lagi haruskan aku bagi duit utk tuan punya kereta, sebab aku bila claim insuran pasni insuran dia akan naik..nnti eh aku kena bincang balik eh....xnak eh nnti di hari muka lain plk jadinyakan.....
pening wowowow nak setel menda menda kita xrancang nak jadi ni...Alhamdulih aku masih ada family n kekawan yg banyak bagi semangat kat aku....
ni lah keadaan kereta aku bawa tu..terukkan..hahahaaahahaha
......................
................................

p/s : tapi yang pasti kerbau tu xmampus pun..aku rasa kerbau tu ketawa ajer...sebab dia xrasa aper2 pun....sebab aku baru tahu tempat tu selalu terjadi kemalangan mcm tu..malm sebelum dah ada kereta proton langgar kerbau juga.. teruk lagi dr aku..mgkin langgar dgn laju kut.....tapi kerbau ttp tetap maintain ajer ...kalau boleh aku nk saman tuan punya kerbau tu ..nak perlihara tapi tak pandai nak jaga...wak kician kat org ajer..

Haiwan perliharaan


Aku bukan nak menyokong atau menyaran utk korang melihat blog yang aku lampirankan sini...Aku leh dikatakan suka melawat blog ni...suka tgk gambar tuan punya blog bermain main ngan anjing dan adalah beberapa fakta fakta yang menyatakan kan xharam pegang anjing..Yang tu aku xkisah tu atas fahaman diorang eh...Tapi xsilap aku diorang ni adik beradik, sorang duk di kelantan sorang lg duk di Janda baik kat pahang..Yang perempuan(mykittun) yg pakai purdah duk di kelantan dan lelaki(mki) kat Janda baik.Yang kat janda baik tu mmg pencinta haiwan pun, mmg dia ada zoo mini kat umah dia xsilap aku ada bermcm mcm jenis binatang dia pelihara..
Tapi aku nasihatkan dahulu, korang jangan pi serang plk ngan kata tohmahan yg buruk sebab dia ada satu surat loyer jika sesiapa yang memburukkan atau mengeluarkan kata2 kesat, diorg boleh saman.Dan xboleh menggunakan gambar didlm blog diorang..ADA FAHAM...AWAS YAAAA...Kalau tak kat court eh korang...hehehehe..biarlah diorang nak buat ape janji dia gembira...minat memasingkan..
Tapi kalau aku dapat pelihara serigala best juga..ada hati tu....kalau x ngan aku aku dia gigit(kekoh)..hahahhahahaha..tapi kitun dan mki aku kagum dgn diorg releks ajer berani lak tu..kalau aku jupa anjng aku dah terbayang dah kena gigit ko anjing tu...tapi kittun n mki bebetul pencinta binatang bukan setakat anjing ajer..kalau korang nak tau lebih lanjut leh eh tgk blog diorg tu....
Seronok layan anjing tanpa was was.....

Leh tgk2 http://www.mykittun.com @ mykittun
http://www.mymki.com/ @ mki

Wednesday, December 30, 2009

Penutup 2009 part 2

Pepagi ni tanpa aku sedar aku dah lama xbuka friendster dan sebenarnya dah lama beliau tu htr mesej kat aku tapi aku buat tak tahu sebab kat friendster biasanya kebanyakkan iklan yg ngarut2. Tapi hari ni aku tergerak hati nak buka, perchh... mesej dr beliau, bila aku baca rasa nak nangis pun ada...aku tetap rasa bersalah dlm diri ni...walaupun aku xberhubng ngan beliau aku masih mengetahui perkembangan dr pada kawan aku...aku mohon maaf bebanyak sekali lagi kat beliau..aku harap dia tabah kehidupan dia sekarang..kita dah xleh putar masa kita sekarang, beliau dah milik org lain...adakah salah aku menyebabkan beliau terseksa, aku tak pasti..tapi dr kawan aku citer mmg dr aku.....aduss..tamparan makin hebat utk aku sekarang tabahkan hati aku ....cukup citer pasal beliau
Semalam mmg aku xder mood juga sebab aku dapat satu berita salah sorang kawan aku dapat tukar balik negeri dia, skrg tinggal aku sorang kat sini...apasal org lain senang ajer dapat pindah..apasal aku ssh sangat..rasa hiba lak, bila impian aku di capai org lain...aku pun nak merasa juga perasaan gembira tu ...
pejabat aku sekarang agar huru hara sekarang, dgn berbagai berubah pentadbiran..kepala aku semakin pening dgn perubahan ni..mgkin mengambil masa yg lama utk mengubah semua tu...aku rasa pat kerja aku ni makin panas maksudnya xder dah nak ngular, kena naikkan diri sndiri, kena berlakon, kena belajar bodek bos...wajid ke aku nak buat semua tu...kalau xbuat semua tu, nnti nama naik sebab xbuat kerja sebab aku asik duk dlm bilik ajer...dia xtahu kerja aku mmg dlm bilik..tapi kali ni dia nak aku selalu jupa dia walaupun aku xder kerja...kira tujuk muka ajer dlm sehari 3 kali...kena pandai bodek...sebelum ni pun nama aku dah naik sebab asik duk dlm makmal ajer..(mmg kerja dlm makmal nak buat mcm ner)..tabah tabah...
sebenarnya banyak menda berlaku dlm 2009 ni...tapi xsempat nak habiskan semua sekali..
Jadi aku berharap 2010 tahun yang terbaik utk aku....semoga semua impian aku tercapai..aminnn


p/s: kepada kekawan selamat menyambut tahun baru.....

Tuesday, December 29, 2009

Penutup 2009 part 1

Aku xnak lepaskan peluang menulis blog di saat akhir tahun 2009 ni....Aper yang terjadi kepada aku satu saat keadaan yg indah dan ada juga pahitnya.. Bermcm mcm halangan rintangan aku tempuhi pada tahun 2009.. Alhamdulilah umur aku panjang utk menempuhi 2010 yg bakal tiba.
Biasa bila tiba taun baru mesti seseorang tu mempunyai azam tersendiri, mcm aku yg taun 2009 belum selesai lagi..terpaksa aku teruskan azam lama..Adalah azam aku yg kecil2 yg dapat dilaksanakan xsepenuhnya juga..
Tapi taun 2009 adalah taun yg amat membawa banyak masalah sebab aku terlampau mengejar azam sampai aku xsedar aku banyak melukakan hati org...banyak dosa aku aku lakukan sanggupkah aku tanggung smua tu..Ya Allah ampun dosa aku, aku menyesal dgn perbuatan aku ni...taun 2010 ni aku berazam xkan menyakiti hati org sebelum labuhnya tirai 2009 aku nak setelkan semua yg berlaku..Aku mohon kepada seseorg yg aku pernah melukakan hatinya sampai beliau menderita sampai hari ni, kalau aku aku tau semua ni berlaku aku cuba menghalang tapi aku xmampu...mgkin aku ada sebab/alasan utk aku menerima semua tu..Aku doakan dia tabah ngan masalah dia hadapi skrg...aku rasa masalah dia hadapi skrg sangat berat tapi dia dah teruskan ssh nak kembali dah...Tabahkan hati k...saya doa selalu...
Tapi aku kena teruskan hidup aku ni....ssh betul hidup tempat org ni, lagi lagi sorang diri kat sini..kalau dihitung,dkira sepatutnya dah sesuai sangat aku bersatu..tapi keadaan tak mengizinkan ada ajer yang xkene...ssh sangat nak pikirkan pasal nak bersatu ni...Kalau pikir pasal ni xsudah ni..
satu lagi masanya skrg pasal sampai bila aku nak merantau ni, dah bermcm2 cara aku usaha nak mintak tukar xdapat2 mcm ne nak bersatu kalau msh duk berjauhan ni ...nak kena tunggu berpindah senang ckit nak bersatu...

rasa mcm malas lak nak menulis ni.....aku buat part 1 dan part 2 eh...hahaahahaa

Monday, December 28, 2009

Aku Keliru

mcm ner tu?

Friday, December 11, 2009

Harus Kah aku Kembali

Assalamulaikum, kekawan blog..huk huk..lama sungguh rasa dop masuk dlm blog ni....Rindu tu ada juga...Loni aku cuma banyak baca  yang org ajer yang diri sendiri rasa dop berdaya nak menulis..Bukan aper sibuk berkebun loni..heehehehehehee...xder juga...mcm menda telah berlaku dlm hidup aku sekarang....sampai aku ssh nak berkongsi dlm blog ni...

Aku xpasti nak teruskan ke tak dlm dunia berblog ni....mgkin aku kembali atau tak....ermmm...ssh nak cakap eh.....Walaupun aku kurang berblog aku setiasa membaca blog kekawan.....InsyaAllah mgkin akan kembali......Aper pun aku skrg aktif kat facebook, kalau nak add leh juga...umah setiasa terbuka utk kekawan..heheheehe...

Tu ajer yaaa...rindu lak nak menulis jadi tulis cikit2 ajer eh....


Friday, August 28, 2009

Puasa ke 6


Asslamualaikum.....salam ramadhan yang ke 6.cepatnya masa berlalu...Aku semakin hari semakin malas nak update blog ni....Aku pun xtahu, mungkin dah dijangkati penyakit facebook..aku asyik online kat sana ajer....lelebih kat ofis aku ni mengalakkan penggunaan facebook siap nak buat kursus facebook lagi..Tu bos aku yang cakap tapi utk org atasan ajer...mcm kitorang yang bawahan ni belajar sendiri ajer....

Macam ner puasa ok tak?...aku mcm biasa tetap mcm dulu menu utama pilihan kat pasar ramadhan..terasa nak makan aper.beli ajer....huuhuhuhuhu.....sedihnya nya 5 tahun asik mcm ner ajer...bila nak ada perubahan ni...Sahur tetap sama panaskan laut yang beli ptgnya....sahur tetap nasi bila buka aku xselesa skrg nak makan nasi..aku makan kuih,mee tu dah kenyang jadi aku xbeli banyak sangat eh.....Kekawan aku dah start ajak berbuka kat hotel dah, lemah aku kalau kekawan ajak g berbuka kat hotel.....bukan xnak tapi diorang nak g hotel yang besar jadi bayaran satu kepala mahal leh mencecah Rm 80/40 satu kepala. Korang mesti cakap mcm kawan aku cakap aku ni kedekut nak kaur duit sekali pun berkira bukan selalu...Alah kalau betul nak makan, makan kat kedai biasa dah ok eh sebenar.....seorang xsampai RM 20 eh....ikan 3 rasa lebih beli beberapa ekor tu.....betul rasa xsama mcm hotel.....Yalah yalah aku turuti eh, malas nak berbahas eh.....Kalau satu kepala RM 60 hinggit rasa nya leh wak makan seminggu puasa aku kat sini....xnak aku g buka puasa dgn kekawan aku eh.....hahahaaahhahha....

Seminggu dua ni aku tgh pening pikir kan umah tangga org ni....dia asik mintak tolong aku....aku dah xtau nak buat aper dah...nak berpisah ke tak? Tu ajer soalannya....Aku belum berumahtangga dah pening pikir pasal ni...Peningnya..Minta tolong sesiapa ada kawan berkerja pusat agama atau guaman tolong bagi   tau aku..aku ada soalan nak ditnyakan....

p/s: berdosa kah aku menolong org nak berpisah(bercerai)?

Saturday, August 22, 2009

Ahlan Wahsahlan Ya Ramadhan

Assalamulaikum.....Selamat berpuasa kepada semua, agak lambat skit aku mengucapkan Selamat menyambut Ramadhan...Dan pertama kali aku post pada pepagi hari, sebenarnya aku tengah layan broadband Celcom yang topup tu...Tu pun kawan aku Bagi pinjam kat aku..Aku mmg nak try cuba test menda ni.....Sejak aku guna menda ok eh, xder onarnya...

Terlajak ke topic lain lak..aku sebenarnya nk citer pasal puasa...Ni kali yang berapa entah aku berpuasa di tempat org, aku teringin sangat nak berpuasa penuh kat kg..mcm dulu2...hehehehe...Mcm xdapat ajer....Jadi kena terima semua tu dgn smua tu.....

Jadi aku ingin memohon maaf kepada semua kekawan kalau ada silap salah pelakuan,penulisan atau segalanya....

Semoga di berkati dan dimurakkan rezeki...

Thursday, August 20, 2009

Aku Bukan Anti-Kerajaan Bukan Juga Pro-Pembangkang

Sebenarnya aku tak suka menulis mengenai hal hal politik kat blog aku ni...Tapi hari ni hati nak juga menulis pasal ni..aku akui mmg kurang arif pasal politik tapi bila hari hari asik dgr menda yg sama....Menda xtahu betul kan tak....Aku sebenarnya nak bincangkan sikit ajer pasal Tuan Guru Nik Aziz yg menyatakan (org Umno xdapat masuk Syurga) tu ajer topicnya. Tapi klau kita tgk kat tv, surat khbar tu dia canai betul betul, tahu betul ke tak Tuan Guru Cakap mcm tu, wartawan tu betul ker tak....Belum tanya dia terus hentam dia.....Kician lak aku tgk.....

Tuan Guru Nik Aziz mengaku ada mengaku mengatakan bergitu tapi semua yang tertulis dlm surat khabat tak sama dia katakan...Niat dia kata lain tapi di sampai kan...Bila aku baca berita dlm  surat kabar mcm main main plk....Mcm bdk bdk eh...Mcm kita tersalah cakapkan maksud kita lain tapi bila kekawan yang lain dgr tapi pikirkan lain..... aper lagi sindir menyindir....xtanya dulu aper maksud dia katakan....Terus menghentam....

p/s: Adakan ni mainan politik sebab pilihan raya akan berlaku....tapi aku xsuka eh sebab melibatkan hal agama kita..

Monday, August 17, 2009

Untuk Tatapan Aje

Eju & isterinya

Aku xtahu nk citer aper....jadi aku leh citerkan pasal kawan aku berkhawin gantung...pada 8/8/2009 dia sudah angkat nikah tapi belum buat majlis...Tu baru di namakan cintakan...tup tup kahwin..majlis nya kemungkinan akan berlangsung raya puasa ni....Aku ucapkan Selamat Pengantin Baru Semoga Kekal ke anak cucu..


Zoul & Tunangnya

Semalam puk 11.30 gitu aku dapat mesej dari kawan satu umah ngan aku dulu..Sudah lama aku tak tanya kabar dia sebab dia dah dapat pindah kerja tempat asalnya....semalam dia bagitau bahawa dia sudah bertunang pada hari jumaat minggu lepas...Wah....Akhirnya dia sudah membuat tapak utk untuk kearah berumahtangga.....(aku bila weh)...Jadi aku nak ucapkan dia kekal hingga ke jinjang pelamin...

http://mazidulakmal.blogspot.com/

p/s: Sekarang aku tgh layan blog Mazidul Akmal...alah pengacara Edisi 360 tu....Habis habisan dia buat kerja...mcm mcm kes, mcm cerita....Layan AJEEREE

Thursday, August 13, 2009

Bila Masalah Ni Akan SeTEL?

Sekarang penularan Penyakit H1N1 semakin membimbangkan Masyarakat Dunia...Xtahu sampai bila penyakit ni akan berhenti..Jadi kita harus sedar bahawa ada sebab Allah jadikan sesuatu. Jadi sama sama kita beramal...Sebenarnya aku teringin sangat nak g solat hajat kat stadium Kota Bharu pada Awal puasa selepas Sahur. Tadi aku tgk Tv Tuan Guru Nik Aziz buat pengumuman pasal solat hajat tu akan dilakukan...Kalau dapat balik ni gerenti aku g ni...

Ok eh, sebenarnya aku nak cakap pasal penularan penyakit F1B1(Facebook)hahahaahaha...Sekarang penggunaan facebook semakin ramai, mcm topic dibincangkan, ramai kawan kita temui distu...sampaikan masalah kita dapat diselesaikan disitu...

Kekadang ada juga masalah xdapat diselesaikan, mcm contoh kawan aku ni..aku xtahu aper masalahnya sampai dia boleh tulis mcm tu sekali...Macam hidupnya tidak bermakna lagi, aku pun xpaham...Ada masalah baru ingat mati...aku rasa xelok eh nak setel masalah tu gitu ajekan....Kita ada agama berserah kepada Allah SWT, mengadu kepada nya minta ketenangan jiwa.......Kalau korang leh tolong kawan aku komen atau add facebook dia.....

p/s: add facebook aku sekali k....

Wednesday, August 12, 2009

Surat Dari Jauh


Pepagi tadi turun ofis nak tgk surat tetiba ajer dapat surat agak jauh ni Uk....Huk HUk aku dah tau dah dari siapa ni...Terharu gila bila dapat hadiah dari Akak ku  jauh nu disana....Akak aku ni lain mak lain bapak eh...Tapi dia mcm aku akak dah...Naik segan juga aku dgn dia, dia baik sangat...ssh nak cr org mcm dia...kalau leh jadi adik ipar kan bagus...baru leh jadi akak betul...hahahahahahha..mengarut dah aku ni....Akak terima kasih hadiah ni....cepat cepat lah balik...xsabar nak panggil akak doktor ni...hehehehe...

Korang nak tau tak aper dlm sambul surat, barang nya special...Jom kita tgk

@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@@
Gambar kurang jelas eh






p/s: Terima kasih akak

Monday, August 10, 2009

Petua H1N1

Assalamulaikum....

Hari aku nak bagi petua skit, ada kawan aku htr email. Ada hamba Allah ni baru ajer balik balik dr Thailand,xtahu eh dia buat aperkan. Tapi dia ada tulis cara org thailand utk menghindari penyakit H1N1.

cara mereka mengubati penyakit selsema babi.
bahan2nya adalah
1. air kelapa
2. kurma
3. mangkuk
cara2nya
1. masukkan kurma ke dalam mangkuk
2. tuang air kelapa
3. biar sejam dua
4. minum air kelapa bersama makan kurma

Amal amalkan....

P/s: aku xpernah buat pun...nak cr mana buah kelapa ni...


Wednesday, August 05, 2009

Kaki Ku Kaki Mu

Segarnya bila dah balik kg kejap...Tu pun mcm xpuas rasanya..Kali ni aku balik guna pengangkutan awam yang dah lama aku tinggalkan terutama bas. Sebenarnya aku dah black list dah naik bas ni..Sebab tragedi hitam berlaku kat aku sebelum ni...aku xpuas hati dgn pengangkutan bas..Yang paling best mestinya keretapi, gerenti seronok...Untung aku balik hari kat kg musim buah tgh berjalan....Durian belabak2,rambutan, langsat dn dll banyak sampai aku xtahu nak makan yg mana...

Aku balik kg hari tu bukan suka suka tp aku ada kerja harus aku jalankan, Alhamdulilah semua nya berjalan lancar. 

Tapi aper yang tak best, bila dah sampai sini kaki sakit lak, tapi masa kat kg dah rasa sakit dah tapi tahan ajer. Bila sampai sini sakit nya xtertahan, biasanya sakit mcm tu  aku urut sendiri ok eh..tapi bila aku urut makin sakit lak.. Bila kekawan suh aku g urut, aku turuti eh..Bestnya nya kena urut...tapi sakit sangat bila part dia tekan tu....Tolong tolong...hhahahaaa


Alhamdulilah, sekrang sakit kaki aku dah kurang dah..

p/s: Tahniah buat Sepupu aku sebab dah dapat anak yang pertama puk 10.00 pagi td... Nama anaknya Wan Nur Syasya bin Wan Saiful Khafizan

Thursday, July 30, 2009

Berehat Seketika

ReHaT SeKeTIka, LuPaKaN PaSaL kErJA

Tertiba lak aku kena balik kg, ada hal nak di uruskan bukan nak bertunang, bukan nak g merisik, bukan nikah. Malam ni aku bertolak puk 8.30 naik kereta api kat kluang...Aku rasa mcm nak demam ajer ni, tone suara dah lain, tapak tangan cepat berpeluh, rasa tubuh penat....banyak makan sate kut, heheheehe..tadi ada anugerah dekan kat tempat aku.aku ambik tender sate..hahahahahha...beraya sate eh td...makan makan dan makan..

Untuk 2/3 hari aku xder kat sini, jadi aku nak mintak sesiapa yang aku belum add kan blog korang dlm My Blog List tolong bagi tau...Mana tau aku tertinggal ke atau pun yang baru ke nnti send kat komen yaaa.

Yahooo.....Bercuti......

Wednesday, July 29, 2009

Blog aku Bermasalah

Penat nak edit blog ni

Hahahhahahah...Padan muka aku, semalam aku cuba lah nk tukar templete tapi lupa nak copy coding yang asal...Habis semua hilang sekrang ni blog dlm huru hara eh.....Untuk masa ni aku tgh, repair aper yang patut.......Peningnya aku ni.....

Tuesday, July 28, 2009

H1NI


Topic hangat di dunia penyakit berjangkit H1N1 atau nama lain selsema babi...Alhamdulilah tempat kerja aku xder lah pelajar yang kena H1N1. Mintak2 Jauhkan bala semua tu kan...Yang aku dgr Malaysia dah 3 Kematian sebab selsema babi tu. Risau juga pasal ni, leh kitakan hampir pusat pengajian dah start bagi cuti bkan cuti sebenarnya kuaratin tapi disalah ertikan oleh pelajar ni.

Kalau aku tgk kat taman perumahan aku, keseluruhan bdk2 yang baru masuk Universiti dan Politeknik dah ada dah kat umah. Bila tanya apasal balik? jawapn pendek H1N1, aku dah paham dah tu...Ape yang tak puas hati aku, pihak yg bertanggujawap yang bagi pelepasan kat pelajar xteliti langsung. Aku tanya bdk dr politeknik dan Universiti, masa balik hari tu aper pihak sana buat? Ada check kesihatan tak? Diorang cakap pihak sana cuma tanya siapa yang demam sila turun pusat kesihatan. Adus, siapa nak ngaku kan..kalau pelajar tu ada unsur2 H1N1, gerenti kena kuaratin kat hospital lagi lah bdk tu xnak.

Skrg aku tgk bdk2 taman tu, ada lah batuk batuk..xtahu eh dia kena ke tak kan...aku ada lah salam dengan bdk tu..Skrg tawakal aje lah.....aku tgk bdk bdk suh kauratin kat umah, harap g juga jejalannya...

Monday, July 27, 2009

Tercabar

Gambar lain leh layari hafixz.fotopages.com

Wah xtenang jiwa ni bila memikirkan pasal kekawan...hehehehe.....bukan aper aku risau kekawan aku dah start memulakan membina masjid......aku belum buat aper aper ni....risau serius risaunya....Yang terbaru juan kawan sekampung aku....bila diorang dah start jadi family aku gerenti bising ni.....Dlm kg aku selalunya dikaitkan ngan 2 org kawan aku ni bedu dan juan....bedu pun dah start dah, juan dh..............hohohohohohohoh.......aku bila ni......??????????....Tensionnya nak menjawap soalan bonus....

Aku yakin jodoh pertemuan di tangan Tuhan, tu eh aku ada didepan mata xnak....isk isk aku xleh nak memaksa menerima seseorang tanpa aku sayang....Apasal ssh sangat nak cr jodoh.....bila ada peluang aku persiakan.....ataupun aku blum matang utk berumah tangga..Peningnya.....Ssh nak cr betul2 memahami kita ni, org cakap aku ni memilih/cerewet...aku bukan memilih/cerewet tapi kalau boleh yang boleh bertimbang rasa/serasi/sayang dah mencukupi bagi aku...Xbleh eh sorang ajer yang kena memahami, kalau leh 2-2 eh......

p/s: kalau lah dulu dia xtangguhkan semua, mgkin dah berjalan lancar ni...setel dah masalah aku...

Wednesday, July 22, 2009

Perit Untuk mendapat Penghargaan




Fuss..lega bila AKC dah berlalu...ssh nk dapat akc ni...mcm mcm dugaan dan halangan kena tempuhi...yang penting hidup mesti tabah....Org happy eh dapat akc, mmg happy tapi masa nak ambik berbagai andaian org terhadap aku ni....Gurau kekawan pedas juga....aku tanya org yang sama dapat akc..Rasa terseksa tak dapat akc, dia pun sama juga..hahahhaa..aku ingat aku sorang ajer.....

Payah nak citer seksanya bila kita dapat anugerah dr golongan ramai ni....Ada yang xpaercaya kita dapat, mcm2  eh...Yang pasti suh belanja tu biasa eh....ayat biasa yang kuar....bila nak belanja..hehehehe...yang tu xheran eh....

Tapi syukur semua dah berakhir, 2/3 hari diorang lupa eh tu..hehehehe..aku xsempat nak ambik gambar pun...dlm keadaan aku penat dgn banyak kerja...

Keinsafan

Bila aku tgk video ni, hati aku sangat tersentuh sekali.....malu eh nak cakap adalah kuar skit air dari mata hehehehhe...sensitif btul aku ni..heheheheheh...Pepagi td aku cuba tgk youtube pastu terbuka video ni...bila aku layan ajer video ni aku tergambar wajah mak ayah aku...fusssssss.......tahan tahan...

Korang tgk pikirkan sendiri dan nilai sendiri aper terkandung dlm video ni..Kalau boleh tgk seseorang, kalau tgk reramai perasaan hilang...hehehehehee...Aku xnak citer lelebih pasal video tu, aku nak korang hayati sendiri.....

Aper yang aku leh katakan  disini  Sayangilah mereka,kasihilah mereka selagi mampu.

p/s : Tak silap aku program ni kendalian kawan aku, En. farhan sebab dia ada part last sekali..

Friday, July 17, 2009

Maafkan Kesalahan Aku,,

Hari ni aku Tamak sikit jadi aku hantarkan 2 cerita heheheeehe...Sebenarnya sempena hari jumaat yang mulia ni aku ingin memohon maaf  kat seseorang yang pernah aku sakiti hatinya. Bukan aku mintak semua ni berlaku tapi takdir telah menentukan segalanya. Aku cuba lawan nya tapi xleh ..Aku mohon maaf bebanyak kat dia.. Aku xtahu silap siapa tapi aku redha  ajer aper yg berlaku....xleh nak cakap lelebih nnti org salah sangka lak tentang aku....

Jadi aku postkan satu lagu pelik skit, aku pun xpaham maksud lagu ni...Cuma aku paham satu ajer ayat dr nyanyi ni iaitu Sorry sorry....Mgkin sesuai kut aku memohon maaf dr seseorang......

p/s : Sepatutnya 20/07/2009 ada satu peristiwa akan berlaku......

ada org tgr tatabahasa aku salah eh...mayunya......

Tazkirah Jumaat


Assalamulaikum, salam jumaat kepada semua..lama dos dop buat tazkirah kat tempat ini. Semua sibuk, alhamdulilah hari ni pak wan ada  dapatlah baca yasin dan dengar tazkirah dr beliau. Hari ni tajuk miswan ceramahkn pasal tinggal solat mcm korang ketahui eh dosa meninggalkan solat... Aku harap kekawan xder lah meninggal solat dah, kita dah besar panjang xperlu nak disuruh mcm zaman kanak kanak dulu kan. Automatik jadi tanggujawap kita kepada Allah SWT kan..Aku pun ramai kawan yang sembahyangnya ikut mood, aku pelik betullah diorang ni xtakut ker, xrasa bersalah ker, xrasa gelisah ke dll. .Aku bukan nak cakap aku ni baik kan tapi aku kalau aku tinggal satu solat aku akan alami semua perasaan aku tlis diatas. Xtahu nak cakap sekarang, manusia ni ada mcm2 perangai...Mintak diorang cepat Insaf kan..

Hari ni tazkirah ada soalan yang diberikan salah sorang kawan aku, dia tanya mcm ni. " En. Miswan mana lebih baik solat berjemaah dgn isteri di umah atau di masjid?" tu soalan pertama dn  soalan kedua " satu lagi miswan kalau umah saya dekat dengan surau mana lebil afdal solat surau atau di masjid?"

Gini jawapannya utk soalan pertamanya  adalah lebih baik solat di masjid sebab pahala kita bertambah mana kala isteri kita akan turut dapat pahala sama dgn kita solat berjemaah di masjid walaupun si isteri solat di umah, tapi disebab kan si isteri menyuruh kita solat di masjid maka pahala si isteri mendapat 28 biasanya 27 kan manakala si suami mendapat pahala bertambah ..paham kan ayat aku...aku rasa korang pun dah tau semua ni kan...

Untuk soalan2 ni plk, En. Miswan cakap mcm ni, tempat lebih afdal solat dimasjid sebab dlm kitab xde menyebut pasal surau.. Ia mengatakan solat lah kamu dia masjid yang berkutbah sebab di masjid Allah akan pacar cahaya kemuliaan ..Tapi miswan  xleh nak cakap lebih2 kena tanya mufti, hanya tu ajer yang boleh dia katakan. Kalau mcm tu kalau semua pergi masjid habis surau kat taman tu kosong eh.... tu jadi persoalan skrg...Jadi kita kena pi tanya org yang lebih arif pasal ni ya...

Cukup setakat ini dulu.....selamat bercuti sabtu dan Ahad...hehehehehe ...Maafkan daku kalau aku tersilap tulis pasal ni yaaa.. Yang baik dari Allah Taala, yang xbaik dr kesilapan diri saya sendiri....Wassalam

Wednesday, July 15, 2009

Terima Kasih Semua


Terima kasih atas ucapan tahniah dari saing2 huk huk huk..terharu rasa....Tapi APC tu belum di buat lagi..Minggu depan baru dapat..

Nak bagi tau aku telah membuka blog baru tapi blog ser lagi tu SULIT skit, jadi nak baca kena log in dulu dgn email memasing. Aku terpaksa buat mcm tu sebab blog ni dah ramai yang tau.. Separuh kawan sekerja dh tau....Jadi aku kena security eh skit hehehe..Tapi blog ni aku tetap teruskan juga mcm biasa, blog yang sulit tu luahan rasa dan hati ajer...hahahhaha jiwang aku ni...Jadi siapa nak cuba try test masuk blog tu bagi ajer email, insyaAllah terus aku add kan.....tapi kat situ xpenting pun....Aku namakan blog tu agak jiwang skit eh..

DehatiHafizx

Tuesday, July 14, 2009

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang


Alhamdulilah bersyukur Kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya dengan kejayaan aku dapat ni. Aku xpernah pun mengharap semua ni dan rasa xlayak utk menerima smua ni lagi sebab aku rasa masih baru utk terima anugerah ni.. Aku nak ucapkan terima kasih kat kekawan kat satu tempat kerja aku selalu beri tujuk kat aku.Aku masuk tempat aku dari kosong dan sekarang terisi juga eh..Hehehehe...Terima kasih juga kat ibu bapa aku, dah mcm bintang popular lak bagi ucapan.hehehehe...
Aku berharap dapat aper aku impikan.............

Monday, July 13, 2009

Nur Kasih

Setel sudah kursus aku, jadi cukup sudah masa kursus tahun ni...Cukup eh 80% sasaran kerja tahunan aku..hehehehe..Kalau dapat lebih lagi bagus kan...
Kursus yang aku join hari tu mmg best sebab aku minat gila dengan adobe Photoshop, banyak betul menda yang aku xtahu menggunakan nya..Dan skrg aku tgh minat gila kat Adobe Flash...Skrg aku tgh memahirkan nya..



Video klip kat atas tu adalh citer Nur kasih kat TV3 hari jumaat puk 8.00, biasanya aku ssh nak layan citer melayu ...tapi citer ni lain Rasa best sangat, bila tgk tertunggu aje aper akan terjadi selepas ni...Tapi yang pasti Nur Amina mmg lawa sesangat...Aku sudah tergoda eh dgn kecantikan dia...
Kalau korang tau kisah pasal aper, tgk eh sendiri....citer dia kearah islamic skit eh, pastu cerita yang hendak diceritakan jelas ngan kwsn lakonan lawa..

Moh kita tgk......

Tuesday, July 07, 2009

Kursus Seminggu

Dalam seminggu ni aku kursus Adebo Master Collection CS4 software kat makmal teknologi maklumat. Bila dah beli softaware yang baru kena lah training aper yang patut.. Dalam Adebo Master Collection CS4 dia sekali semua adobe conthohnya adobe Flash CS4 Pro, adobe Dreamweaver, Adobe Photopshop, Adobe After Effects SC4 dan banyak lagi software. Naik pening juga kepala aku ni melayan satu pelajaran baru ni, setakat ni masih belajar Adobe Flash CS4 Pro tu masih tekapai kapai lagi..Kursus ni selama seminggu jadi aku duk ghadap pc eh dlam seminggu ni...
Ok aku chow lu...nk rehat otak...huk huk ..

Tuesday, June 30, 2009

Projek Baik Punya


Bercuti kat parit raja suh memboringkan sampai aku xtahu xnak buat aper...Minggu lepas aku cuti 3 hari sempena hari hol Johor, perancangan awal mmg aku nak jejalan melawat akak aku kat port dickson tapi aperkan daya last last minit nama aku naik utk bertugas masa kemasukan pelajar...Bengang gila masa tu, dah bertugasnya hari ahad tengah tengah tu...Takperlah aku redha semua tu...Jadi aku cancel kan...Pastu tetiba ajer sepupu aku suh aku pi kuala lipis umah dia, sebab ada kenduri dah last last minit cakap.. Terkejar aku pi cari tiket kat  kluang dgn kawan aku..xder makna nya tiket dah habis..huk huk....

Xperlah aku bercuti ajer kat parit raja ajer eh...Hari hari duk umah nampak gayanya....hari sabtu tu aku g bandar bayar kereta adalah aktivitinya, hari ahad aku kerja, isnin lak aku jadi pekebun..

Patutlah 2/3 bulan ni, kawan ni asyik sibuk ajer, nak ajak pi memana ssh ajer, rupanya dia buat projek baik punya.. Bila tanya banyak alasannya, bagus btul projeknya..baru semalam dia bagi tau aku projeknya tanam lada atau cili padi...



Semalam sempat eh aku melawat tapak projek, tanaman ok tapi skrg musim panas kician lak kat pokok kecil dia mcm kekurangan air..kat parit raja langsung tak hujan, tapi cili banyak...Bagus betul kawan aku tu, kongsi modal sewa tanah, rakan kongsinya aku tak kenal sangat...RM 300 utk semua eh, bayar sewa tanah tahunan jawapan dia kurang pasti...Sekrang ni dia ada lah ajak aku laburkan modal, dia nk nak tanam pokok limau kecil tu...Bukan aku tanam kan tapi dia nak uruskan semua....bagusnya....nnti kaya kawan aku ni...





Dekat kawasan tanamannya ada kawan dia buat projek cendawan, aku pi eh melawat kejap..Tapi hasil nya baru ajer di kutip jadi xderlah cendawannya cuma tinggal bekasnya...Bast nya kalau aku dapat kerja di tempat aku sendiri, leh juga aku buat mcm dia...Belakang umah aku ada tanah yang boleh usahakan....

Utk kawan aku  teruskan usaha anda....Aku akan sokong dari belakang, pasni kalau aku ajak pi mana2 tapi kau menolak aku memahami lah...skrg ni aku kena banyak memahami eh, kekawan semua sibuk dgn aktiviti memasing dgn projek,family memasing...Terasa bosan gila eh, aku nak kena cr satu projek yang dapat membuzykan aku eh....xnak eh kacau org lain...hari tu dah kena, aku balik eh kg.. semua kekawan aku dah kahwin dah... aku ni balik kg jejarang aje, teringin eh jupa kawan kawan....hajat nak pi jejalan umah kawan aku....dah sampai depan umah dia ajak kuar kan..Dia cakap dia xleh kuar....aku bila dia cakap mcm tu xperlah....terasa juga beb..Dari jauh aku dtg, dah jupa jejarang dah sampai dia xcakap xnak...marah eh jugakan....Aku tanya pasal xkuar aku dah kat depan umah, dia cakap xleh aku kena memahami dia dah kahwin, pastu time aku salah(dia sekolah kan aku lak, aku xsuka mcm tu..baik aku diam ajer dn blah..)...mmg salah pun puk 11.30..hahahahaahh..lewat kut bagi org kelate...sebab mcm aku kat kg puk 10 mlm, ayah aku dah matikan dah lampunya....Jadi skrg aku dah xleh nak ajak org sesuka hati dah.....

Wednesday, June 24, 2009

Tabahkan Hati Ini

Photobucket

Aku sebenarnya malas nak update blog.....Aku tgh serabut dgn belbagai masalah skrg ni..Belbagai dugaan aku hadapi sekarang mcm aku xleh menerimanya...Jadi utk masa terdekat ni aku berehat seketika...Sekarang aku melayan mengedit gambar, kalau nak tgk layari lah fotopages kawe ni..

Hafizx.fotopages.com

Thursday, June 18, 2009

Cuti

Hari ni aku nak cerita pasal cuti aku ....Menda ni betul2 bagi masalah utk aku...Sebab aku ni, kerja bawahan aje dlm setahun aku hanya dapat 20 hari ajer...Jadi utk bajet cuti aku perlu rancang betul supaya xmenjadi masalah kat aku nnti...

Sekarang dah bulan 6, cuti aku dah tinggal 14 hari dah..aku dah guna 6 hari sebab cuti masa pemergian arwah atok aku dan malam 40...Korang bayangkan utk 14 hari aku kena rancang cuti utk 2 kali perayaan, kecemasan dan rehat...Hari raya puasa jatuh hari Ahad (20/9/2009) dan isnin(21/9/2209)bila cuti jatuh hari ahad jadi xder cuti ganti untuk hari raya tu..Biasanya aku akan balik raya 2 hari sebelum hari raya di situ pada hari Jumaat aku bercuti...sempat lah aku berbuka puasa kat umah...walaupun 2 hari ia amat bermakna....selepas raya aku akan teruskan sampai minggu hadapannya baru naik...Jadi aku akan ambik cuti 4 hari cuti bermakna cuti aku tinggal 9 hari lagi.

Untuk raya haji plk sebab kat kelantan raya sangat meriah jadi cuti aku ambik agak panjang juga eh...raya ni biasanya kat Johor hanya ambik sehari ajer...Raya haji jatuh hari jumaat(27/011/2009).. Macam cuti raya puasa aku akan mengambil sehari atau 2 hari sebelum raya...dan akan mengambil 3 selepas nya jadi aku akan mengambil 5 hari cuti sekarang tinggal 4 hari cuti aku....

Cuti yang tinggal 4 hari tu sebagai cuti stanby kalau ada aper2 yang berlaku kat kg...Kita merancang tuhan menentukan jadi kita kena berjaga2 xleh main cuti ajer....kena pepandai kita nak menguruskan...Jadi kalau nak kahwin xleh eh taun ni, kalau kahwin kena kahwin koboi eh....

p/s: nampak gayanya xleh eh aku nak kahwin taun ni...cewah mcm yoyoyo ajer nak kahwin taun ni....

Wednesday, June 17, 2009

Kepala Aku Kusut

Aku xnak perut jd mcm ni..xsanggup aku..

Tak tahu eh, ada kah ni post yang last, sebab sekarang kat penjawat kerajaan sesetenggah link akan di block..Tapi blog dlm pertimbangan lagi...kita tgk ajer aper belaku pasni...pasni nak baca blog org lain pun dah xleh kut....aku rasa baik xyah bagi internet aje teruskan....hehehehe...


Sekarang ni pikiran aku tgh serabut kalau leh tgk aku rasa dah banyak urat2 otak berbelit2 dah ni..Susah betul nak buat keputusan skrg ni..skrg aku mohon pada Allah Tunjukkan pilihan yang betul...Moga Allah Bagi ketenangan kepada aku...Semoga masalah ni dapat selesaikan dngan cepat...

Selera makan aku makin meningkat sekarang ni, asik lapar ajer...aku dapat rasa berat badan aku makin naik..aduss...ssh nya nak kuruskan badan...Aku kalau tetekan aku mmg lapar ajer....makan dan makan....
Jom kita pi makan eh...rasa lapar eh..........

Monday, June 15, 2009

Jom makan

Semalam tgh boring aku pi jejalan cari makan, rasa nak makan masakan jawa lak dah seminggu balik kg hari tu makan masakan kelantan...Semalam betul2 aku masuk kg, dan cr kedai betul2 jawa eh....Org cakap kedai tu popular ngan bakso jadi aku cuba sebab sebelum ni aku xpernah makan bakso...Ni kali pertama makan baksonya...jOM mKAN...
Yang buat bakso ni btl org jawa bagi aku lah bakso ni sama ajer mcm soto ajer cuma membezakan dia ada mcm bebola daging ajer....Gambar kat atas bakso betul..
Yang ni soto bakso, mcm kelantan nasi impit letak sup eh....boleh tahan...yang aku tak tahan masa nak bayar kat meja pembayaran tu..Adalah 4 ekor kura2, pelaris kedai dia ker...kecut perut juga aku, kang tak pepasal pasni aku asik duk ingat kedai tu ajerkan...

Pepagi td nak g keja aku serang buah durian yang kawan aku bagi semlam...akhir nya dapat jg makan durian kat sini..hhehheheheh..

Selamat Hari bapak


Aku nak cerita panjang ni, ..hehehe.mcm syok sendiri lak aku ni...Pertama kali aku nak ucapkan hari bapa kat Ayah aku  Nordin bin Ismail, terima kasih kerana menjaga aku selama ni..Aku masa kecil aku cukup rapat ngan aku tapi bila dah start persekolahan aku xberani ngan bapak aku ni..Ayah ni tegas skit ngan anak2....mmg patut lah Seorang ayah mestilah tegas kalau tak tegas naik atas kepala eh...Mmg patut ayah aku tegas ngan aku, aku jarang sekali nak bergurau ngan ayah aku...kebanyakkan aku ngan mak aku ajer..kalau aku nak aper aper aku bagitau mak aku dulu baru mak aku sampaikan kat ayah aku...Nak duit belanja sekolah aku mintak ngan mak aku..., aku ingat lagi aku pernah buat salah, ambik kau kabel elektrik kat belakang..tu semua pengajaran kalau bapak aku tak buat mcm tu aku xberjaya mcm ni kut....Alhamdulilah sejak aku bekerja ni, aku sangat rapat ngan ayah aku..Aper masalh aku leh berkongsi ngan ayah aku...dah mcm kawan lak..g mana2 ngan dia ajer..Bagi aku Ayah aku segalanya, terbaik bagi aku...Sekarang aku mempunyai masalah yang menentukan hidup aku, skrg ni aku hanya serahkan kat dia dapat menolong aku....Kalau dulu kalau aku ada masalah aku mesti cr kawan sekrg bapak aku lah kawan....

Thursday, June 11, 2009

Sensasi ke

Alhamdulilah, aku telah kembali di tempat aku mencari rezeki setelah sekian lama bercuti dikampung...Kejap ajer rasa nya duk kat kg..Banyak betul cerita dr kg, tu untungnya balik kg ni...Walaupun balik jejarang dan xtahu aper yang berlaku di kg...bila sekali balik 2/3 guni cerita leh dgr..hehehehe...Tapi aku nak cerita ikut point ajer hari ni..mcm dah xder mood lak nak menulis..

1. Bawa blik org johor ke kelantan

Fusss..aku balik hari tu, 2 org kawan aku join balik..Jadi aku bawalah jejalan dia mana tempat yang terpilih ajer......Pasar siti khatijah-Pantai bachok-tok bali-rantau panjang-wakaf che yeh...Tu pun penat gila nak melayan...

2. Berjalan ke umah seseorang

Yang ni aku xnak lah cerita sebab pergi jejalan ajer...


Zara dan Suami">
Nieta dan juan(ni bukan suami dia ni)

3.Perkhawinan Zara dan Nieta

Yang ni aku sempat pergi kedua keduanya...ramai juga jupa ngan kekawan..aku nak ucapkan selamat pengantin baru buat diorang berdua..

4.Bisnes aku tak menguntungkan..

Hajat hati nak buat bisnes slow2...Dengan duit utk membeli broadband terpaksalah aku tangguhkan dulu, mana tau dapat untung skit...Aku akui xpernah buat bisnes ni, aku ni jenis xsanggup nak jual mahal2 kat org ni...Jadi aku ambik untuk skit ajer, ambik pun menampung minyak kereta balik kg ajer...Lupa nak cerita aper aku jual, hehehe...aku jual pinggan yang  berjenama ...tapi aku leh murah ckit eh sebab aku beli terus dr kilang...pengeluar barang tu dari sini..Jd sekali balik aku bw lah balik tu, tu pun atas permintaan ajer...Mula2 aku hanya beli kat mak aku, last ada yang berminat jadi aku belikan eh...Setakat ni aku telah habis dlm Rm700 tapi duit modal aku xder lagi...smua pinggan habis dh, duit nya plk xder...Biasalah jual ngan org kg, ada yang nak bayar nnti raya..ada yang diam kan..Skrg ni aku suh mak aku uruskan sebab kekawan dia...Sebab bayar nya lambat dan mak aku yang uruskan jadi Aku tak ambik untung tu, aku bagi kat mak aku ajer.....aku nak modal aku ajer...sebab aku nak beli berukband(broadband)..mana tau pasni aku leh wak bisnes online..heheeheheh...

Tu bisnes pertama, aku ada bisnes kedua hehehe...balik kg kg aku jual pinggan bila balik sini aku jual toto(narita) tu pun atas permintaan..Aku beli utk org ofis yang kirimkan....kat sini harga narita 2x ganda harganya...

Cerita sensasi :-  Bedu dah bertunang ngan org sarawak

P/s: tu ajer yang dapat ceritakan..

Tuesday, June 02, 2009

Jawap Jangan Tak Jawap

Tetiba ajer ada org kenakan aku utk menjawap tag ..Adat berblog ni tag mesti ada lah...Walaupun otak aku duk mikir nak balik kg ni..Jawap eh dulu.....Tunaikan Hajat org mengandung, dah gandung ke Wan Sajidah...hahahahhahaha...

Jom eh kita menjawap soalan dia....

arahan SMART TAG :

(Upload picture yang anda gemari dan jawab soklan dibawah)

picture yang anda gemari




Kenapa anda suke gambar ini?

Aku mmg suka semua gambar dlm pc aku ...tapi disebabkan banyak sangat aku pilih mana aku paling suka ajer eh.Kenapa suka gambar tu, sebab cuba korang perhatikan betul betul ada ketenangan dr gambar nom satu....sejuk mata memandang...Gmbar kdua tu, satu impian aku utk memilikinya tapi disebabkan xmampu..aku just tgk gambar eh..tgk gambar pun jadi eh...Gambar yang lain lak...Gabungan warna amat canti sekali...perch mcm juri lak ni...Sudah eh kita jawap soalan lain lak...

Bila kali terakhir mkn pizza?

Tetiba lak tanya pasal ni, aku last mkan pizza bulan 4 ngan jiha..Masa tu kawan aku mengidam, aku teman ajer eh.....

Lagu terakhir yg anda dengar?

Entah lagu  aper entah dr blog wan sajidah..bising eh...nak tutup xleh terpaksa dgr eh..kalau tutup aku nak copy soalan nya..terpaksa eh dgr walaupun aku xsuka mendengarnya....

Apa yg anda buat selain selesaikan tag ini?

Tgh download lagu baru, nak masukkan dlm pendrive nak dgr dlm keta ni...layan lagu masa drive...heheehhhe

Selain nama sendiri anda suka dipanggil dgn panggilan apa?

apis macho eh..hahahahahaha....awe, abe

Tag lagi 5 org *soalan seterusnya ada kaitan dengan org yg anda tag!

Terpaksa aku buat secara cabutan bertuah yaaaa....xjawap xper..kalau jawap lagi bagus...

1. Fadli

2.feresa

3.toknabe

4.Kak alie

5.Akak Munirah

no 1 pada anda?

suka berblog..dia patut menjawapnya....

Org no 3 ada hubungan dgn sape?

Nikah doss..

Kata sesuatu berkenaan no 5:

Akak saya terpaksa pos eh projek tu...xmuat eh guna email....tapi saya xdan nak uruskan...pas balik kg saya cuba uruskan secepat mungkin...

Bagaimana dgn org no 4?

Sepupu kawe eh..dia kirim kerepek ni....nak g beli jap lagi..hahahhahha

Siapa org no 2?

Dia ni ker...dulu pelajar sini pastu dah jadi tutor kat sini..skrg ni tgh belajar....

Alhamdulilah terjawap sudah semua soalan....xsuka jangan baca bab ni..ni cuma mainan dlm blog ajer....kekadang kita ni kehabisan modal utk bercerita jadi ini salah satu mainan berblog...Mcm iklan gitu eh..

Monday, June 01, 2009

Single But Not Available


Esok aku balik kg..Wah mcm seronak lak...Pas balik adakan aku dah single but not available....hehe..releks jangan pikir bukan bukan k...Kita tukar topic k...

Hari sabtu minggu lepas kawan satu tempat kerja call aku mintak tolong teman kan dia nak bertunang ngan pilihan hati nya..Terkejut aku tetiba ajer nak bertunang, tiada ribut terus tumbang....aku mula mula tak caya juga kan..bila dah dia bagi tau betl2..Baru aku caya, kawn aku ni boleh dikirakan kawan satu pantai timur eh, jd aper aper hal susah senang lakukan sama sama eh...korang pun pernah dgrkan org kelantan ni suka berpuak puak...berpuak kami bersebab xder sampai nak anti mana mana negeri....kami berpuak bila memerlukan ajer....

Ok sambung balik citer pasal kawan aku tu....dia bertunang mak ayah dia xdatang dari besut mungkin sebab jauh kut. Dia wakilkan akak yang kerja kat sini dan kkawan kat sini... Tukang cakap pun dia suh kawn dari johor..Alhamdulilah semua berjalan ngan baik sekali..Aku agak teruja juga ngan majlis diaorang dah mcm dah nak kahwin...Hantaran 8k dan ikat selama 6 bulan, nampak gaya nya dlm taun ni makan gulai(kenduri) eh.....tunang dia pun kawan aku juga sebab sebelum ni aku pernah kursus ngan dia...

Aku ucapkan tahniah utk Wadi semoga dia cepat cepat kahwin..hehehehheh..

P/s: Aku ambik berkat dari dia...heheheeh

Friday, May 29, 2009

Ku kejar Duniawi

Hari ni xder tazkirah dari aku sebab skrg tempat kerja aku tgh sibuk dgn profesor Watada dari Jepun.. Aku ada salah satu ajk menguruskan pasal teknikal, kerja nya uruskan barangan masa dia buat sebarang ceramah..kena uruskan menda ni menda tu.....hehehehe...aku ni pemalas skit, bila dah kena uruskan lemah nya nk buat menda menda gitu...

Gara gara watada jadi xder Bacaan Yasin...xder ceramah dari En. Miswan..Dan sekrang ni aku tengah sibuk uruskan cuti nak balik kg..Alhamdulilah semua borang sudah di isi..Bos baru aku pun dah lulus pun, bagus bos aku ni...dlm diam 2 aku nak balik tu, diorang dapat tau lak...biasanya aku diam diam ajer balik..kalau bising ramai pulak nak mengirim barang...bukan xnak beli tapi kalau sorang xkisah, ramai sampai kenariah aku tu xmampu nak masukkan barangan kiriman org...adus..kician kenariah aku..Sabar lah sayang..heheheeh...

Minggu depan aku kerja lagi..hari selasa baru aku blah dr parit King ni...bercuti eh aku...Yahooooo...

Tuesday, May 26, 2009

Tragedi Jari ku

Pepagi td nak dtg kerja, mcm biasa lah panaskan kereta bila time ajer nak tutup pintu kereta xpernah xpernah terjadi jari aku terkepit kat pintu keta...masa terkepit tu xsakit lagi, bila nak cabut tu rasa mcm nk putus lak...fussss sakit xterkata eh......

Sekarang sakitnya xhilang hilang lagi..adusss...SAKIT..

Friday, May 22, 2009

Tazkirah - Bila maut tiba


Assalamulaikum....selamat hari jumaat hari last kerja....Lepas baca Yasin tazkirah hari ni Tuan haji zainuri bukan en.miswan...

Tuan haji z(nama ringkasan) tak bagi tajuk cuma dia cuba jawap soalan pelajar yang htr email kat dia. Soalannya mcm ni....Kalau org islam meninggal nnti, perkara pertama dia akan lalui ialah mejawap soalan malaikat kubur tapi org kafir terlepas mcm tu ajer...mcm ner tu?....Aku agak kurang paham juga penerangan dia tapi ada lah ilmu yang berguna...sebelum dia menjawap soalan tu dia ada bagi penerangan pasal  iman dan takwa...sempat dia kenakan aku bab pasal xkahwin ni...nak wak mcm ner aku ni belum kahwin kan..

Jawapan dr beliau aku krg jelas sangat, aku cuba rekod guna hp tapi kurang jelas lak.....nampak gayanya aku kena lebih pergi dgr ceramah agama nampak gayanya...hari ni aku nak kongsi satu cerita yang dh lama aku baca...pahami aper maksudnya...

Bila maut tiba

Hari berganti hari.Keadaanku semakin tenat.Tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku di tempatkan di sini.

Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang memandu kereta ayah,lalu bertembung dengan lori balak. Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa.Pandanganku kabur. Tidak dapat ku pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku.

Aku terasa dada ku teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi. Derita sungguh. Nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku dipegang kuat."Mengucap sayang,, mengucap........ Asyhaduallailahaillallah......... "ucapan itu dibisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan. Itu suara ibu. Manusia yang pernah mendodoikan daku semasa kecil,manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam mulutku,manusia yang pernah memberi susunya serta yang pernah merotanku kerana degil.

"Bagaimana dengan keadaannya doktor?"Aku amati suara itu.Pasti itu suara abang.Mungkin abang baru sampai. "Tenat",jawab doktor dengan ringkas. "Itu kata doktor bang,jangan berserah kepada takdir sahaja.Kita perlu usaha". Sudah seminggu aku terlantar diwad ini, kenapa baru sekarang abang menjengah? datang lah ke sini,aku ingin berbicara denganmu. datanglah.....Tapi mataku.......semakin gelap. Adakah aku sudah buta? Tidak!!!!Aku tidak mahu buta.Aku masih ingin melihat dunia ini.

"Sabarlah dik,banyak-banyak ingatkan Allah."Abangkah yang bersuara itu? Apa yang aku tanggung ini tidak semudah yang kaulafazkan,abang. Tolonglah adikmu ini.Tolong bukakan mataku.

"Tekanan darahnya amat rendah". sayup sayap kedengaran suara doktor.Kedengaran juga ibu menangis teresak-esak.Ibu,kau hanya mampu menangis saja. Dan bila tiba saatnya,kita akan berpisah. Tapi,ibu.....aku tidak mahu berpisah denganmu.Tolonglah ibu,selamatkan lah daku.Â

"Yassin......".bacaan yassin terngiyang-ngiyang di telingaku.Aku tahu itu suara abang.Tetapi kenapa aku di perdengarkan dengan suara itu??? Apakah aku sudah menghampiri maut???????Aku takut!!!!!!!

Sedetik lagi sakaratul maut datang. Sedetik lagi izrail datang. Sedetik lagi malaikat maut datang. Aku di ambang sakaratulmaut...... !!!Aku semakin tegang dan semakin sendat nafas di dada.Ketika itu,aku tidak ingat apa-apa lagi.Aku tidak kenal sesiapa di sekelilingku.Tapi yang pastinya sekarang, aku berdepan dengan sakaratul maut.

"Tolong ibu,tolonglah aku, aku takut".Tapi rintihan ku tidak di pedulikan.Apa mereka semua sudah pekak? Aku di lambung resah,gelisah dan penuh kesah.Keluhan dan rintihan. "Panas,dahaga,haus,panas........".tapi tiada siapa pun yang peduli.

Nenekku datang,"Nenek...........". "Kau dahaga cu,kau lapar cu,mahu air??Ini gelas penuh air madu,kalau cucu mahu masuk syurga,minum air ini".

"Ibu......".Ibuku datang, Ibu menggoyangkan buah susunya. " Ini ibumu.Air susu ini membesarkanmu, nak.Buangkan Islam, matilah dalam agama yahudi.....".

Ayah.......kau datang ayah.......". "Matilah dalam agama yahudi anakku.matilah dalam agama nasrani Itulah agama yang membantu kau masuk ke syurga".

"Nenek....ibu.....ayah......suara kau kah tadi??Kenapa kau berubahlaku??Atau suara syaitan yang ingin memurtadkan aku??

"Mengucap sayang,mengucap.Asyhaduallailahaillallah......".Ucapan itu diajukan sekali lagi ke telingaku.Itu suara ibu.Tapi lidahku sudah menjadi kelu. Manusia-manusia berjubah hitam datang."Mari ikut kami". manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau,katanya"Mari ikut kami".

Cahaya putih datang.datang kilatan hitam. Datang sinaran kuning.Cahaya merah datang."Apa ini,apa ini?.Akulah sakaratul maut.......!!!!!!". Kedinginan menjalar,merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini seluruh jasadku di selimuti sejuk.dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku.

"Hai jiwa yang keji,keluarlah dari kemurkaan Allah.......".Akutersentak.Roh ku berselerak di dalam tubuhku.Lalu, innalillahi wainnailaihi rajiuun......

Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya. Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku,seperti bau sampah yang amat busuk. "Apa yang busuk ni?Tak adakah orang yang mengangkat sampah hari ini?

Ah,busuknya,hanyirnya,hancingnya......".
"Assalamualaikum......".
"Siapa yang memberi salam itu?".
"Aku".katilku.Aku tidak pernah melihat orang yang sehodoh,sekotor,dan sebusuknya di dunia ini.rambutnya yang tidak terurus,baju yang di pakai berlumut hijau,kuning,coklat dan entah apa-apa warna lagi,dari lubang hidung,telinganya dan mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar.Tanpa di pedulikannya......jijik,loya,aku rasa........teramat loya melihatnya.

"Kau tak kenal aku?".
"Tidak,jawabku tegas.Mana mungkin aku kenal kau sehodoh dan sejijik ini".
"Aku sahabatmu,kau yang membuat aku hari-hari".
"Bohong!".Aku menjerit sekuat hati.Biar semua penghuni wad ini mendengarnya. "Aku tak kenal engkau!Lebih baik kau pergi dari sini".
"Akulah amalanmu yang keji..........".
Aku terdiam.Aku tidak mampu berkata apa-apa lagi.Ya! aku teringat kini,semuanya telah pernah ku dengar dan ku pelajari dulu.Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia,akan di jelmakan dalam sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam barzakh nanti.

Oh!Tuhan,aku banyak dosa.Aku memang lalai,cuai dan lupa dengan segala nikmat yang telah kau kurniakan.Solatku kerana kawan,dan bukannya ikhlas kerana Allah.Pergaulanku bebas,tak kenal muhrim ataupun tidak.tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat untuk bertaubat.Apa yang aku harus kulakukan!!!!!

Surah yassin yang abang pegang di letakkan di atas dahiku.Aku melihat kaklong dan kak ngah menangis.Aku juga lihat mata abah bengkak. Tiba-tiba badanku di sirami air.

Air apa ini????? "Tolong....sejuk!!!!Kenapa air ini berbau air kapur barus.Tolong jangan tekan perutku dengan kuat,sakit!!!!Kenapa ramai orang melihat aku???Aku malu.....malu.....malu......!!!!!!". Aku di usung ke suatu ruang.Aku lihat kain putih dibentangkan.Lalu diletakkannya aku di atas kain putih itu.kapas di bubuh di celah-celah badanku.Lalu aku di bungkus satu demi satu dengan kain itu.

"Nanti,tunggu!!jangan bungkus aku.Kenapa kalian semua buat aku macam ini?Tolong rimas....panas........". Kemudian aku diletakkan di suatu sudut.

Beberapa orang termasuk tok imam menyembahyangkanku.Kelihatan ayah dan abang berada di saf yang pertama.Tapi kenapa aku di sembahyangkan?Bukankah aku boleh sembahyang
sendiri?

Aku teringat kata-kata ustazku dahulu. "Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan".Dan kini baru aku sedar aku sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir,ruku',sujud dan tahiyyat.

Aku di angkat perlahan-lahan kemudian di letakkan di dalam kotak kayu. Kotak apa ini?"Aku di usung oleh enam orang termasuk ayah dan abang.Aku diusung setapak demi setapak".Â

"Al-Fatihah!"Kedengaran suara tok imam.Kelihatan ibu,kak long,kak ngah dan lain-lain mengekori di belakang.tapi kemana dia bawanya aku?".

Nun jauh di sana,kelihatan tanah perkuburan kampungku.
"Ke situkah aku dibawanya?Tolong turunkan aku,aku takut!!!!!!".

Setibanya di tanah perkuburan,kelihatan satu liang yang besaiz dengan jasadku.Beberapa tangan memegangku,dan aku di turunkan ke dalam liang itu. "Perlahan-lahan",aku terdengar suara tok imam memberitahu.

"Tolong keluarkan aku dari sini!Aku seram!!!".Kini aku berada di dalam liang kedalam enam kaki.Sedikit demi sedikit pasir dan tanah menutupiku. "Tanah apa ini?". "Aduh sakitnya badanku di timbusi tanah".
"Innalillahiwa innailaihi rajiuuun.......
Dari Allah kita datang,dan kepada Allah jualah kita kembali".

Kedengaran bacaan talkin dari tok imam."Sesungguhnya mati itu benar, alam barzakh itu benar,siratul mustaqim itu benar,syurga dan neraka itu jua benar........".Sayup sayup aku terdengar tok imam terus membaca talkin,tetapi makin lama makin hilang.

Pandanganku makin lama,makin kabur dan terus tidak kelihatan.Tubuhku terasa telah di timbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang di lemparkan ke atasku.Terasa semakin gelap dan ......aku kini keseorangan.

"Nanti!Nanti!Tolong!Tolong ayah,ibu!Jangan tinggalkan aku seorang.Aku takut!!!Gelap!!!Panas!!!Tolong !!!!

"SAKITNYA SAKRATUL MAUT ITU ADALAH UMPAMA SERIBU PEDANG YANG AMAT TAJAM MENGHIRIS DAGING DAN TULANG SERENTAK...DAN SAKITNYA HINGGA KE AKHIRAT."


Thursday, May 21, 2009

Kenangan di Kuittho

Pepagi lagi, aku dah layan youtube....Saja kan boring..Pastu aku jupa lah kumpulan penyanyi nama kumpulan Nrocinu tajuk lagu pun "kenangan di Kuittho" mungkin ni bekas pelajar dr uthm..First dgr best juga eh....aku cuba cari lirik lagu dlm internet xjupa lak...aku cari nak tau aper liriknya...sebab sedap mendengar rentaknya..aku cuba eh dgr aper liriknya...soundnya kurang jelas eh..

terkenang daku kembali

sewaktu ku di IPT

ku tahu 2000 Masihi

KUiTTHO nama diberi

UTHM nama terkini 

mengamit seribu satu memori

Setahun dua semester

Mengambil kursus jurutera

Membakar cabaran yang menempa

Berjiwang di lorong sena

disitu rumah disewa mendapat ketenangan di jiwa

Melangkah ke dunia baru

diperingkat yang lebih maju

"Korus"

Di Batu Pahat 

bersama rakyat segera

diterangkan pensyarah didewan kuliah

menempa ilmu tanpa rasa jemu

oooooooooooooooooo

2x korus

Melangkau masa ditempok usaha

mengejar apa yang di cita

Akhirnya Berjaya

p/s : mungkin ada silap kut liriknya sebab tak berapa nak dengar....layannnn

Wednesday, May 20, 2009

Salah ke Aku Berbuat Baik


Walaupun hati masih dlm keadaan hampa, impian tak tercapai.Aku redha apa yang telah berlaku mgkin ada hikmat disebalik kejadian tu. Aku bersyukur dengan ape Allah telah kurniakan kepada aku..  

Cakap pasal  kita berbuat baik ajer mesti manusia akan mengambil kesempatan dengan kebaikan kita..Jadi kita harus berhati hati dgn manusia yang kita berbuat baik..Mcm aku ni selalu berpikir baik dgn kkewan dan xpernah syak langsung dgn kekawan..Bila dah terkena baru aku sedar, sanggup kawan mengambil kesempatan dgn kebaikan kita lakukan...Jangan buat mcm ni xelok, kita kawan bukan sehari 2 tapi selamanya...

Bagi aku sekali diorang buat mcm ni kat aku selamanya aku ingat sampai bila bila....

p/s : “Tangan Yang Memberi Lebih Baik Daripada Yang Menerima”.

Tuesday, May 19, 2009

Perasaan bercampur aduk

Friday, May 15, 2009

Salam jumaat


Salam Jumaat kepada semua...Alhamdulilah aku masih bernyawa lagi, cewah ayat skema tu..Xder lah pepagi jumaat kena lah insafkan skit..Pepagi dtg ofis aku terus pergi tazkirah dan baca yasin utk fakulti aku tapi xramai yang dtg, mungkin org xdpt info kut..Bagus org johor ni dah jadi amalan setiap jabatan kerajaan adakan bacaan yasin...(ni bukan nak bodek tau ni,betul betul punya puji ni) lepas baca yasin dgr tazkirah lak...hari ni tajuk ceramahnya malam pertama...panas btul tajuknya..hahahhaha...jangan cepat pikir bukan bukan yaaa....en.miswan blum habis cakap lg...Malam pertama di alam kubur...(ambik kau) tak ngeri kau dgr....kalau korang tgk en,miswan ni muka dia seiras dgn penceramah Dr. fadilah kamsah daa suara pun sama..Nasihat dan ceramah pun hampir sama ajer dgn Dr. fadilah kamsah daaa...Tapi tgh dgr tu leh plk aku terlelap, ting tong betul aku ni....penat wess semalam aku tidur lewat...semalam kan malam jumaat....hahahaha....(aku tau aper korang tgh pikir aper pasal aku, berdosa pikir pelik2 tau)

Bagi korang nak dgr ceramah en.miswan korang masuk blog en.miswan di http://pakwan-menujukejayaan.blogspot.com...

Ada Satu sajak aku suka dari Blog En.miswan ni...korang paham eh sendiri...

ENGKAU SIBUK DENGAN DUNIA

Engkau sibuk dengan dunia
Dunia tidak sibuk dengan engkau
Mengapa engkau tidak sibuk dengan Tuhan yang punya dunia
Dia adalah sibuk menguruskan hal engkau
Engkau kejar dunia, dunia belum tentu kepunyaan engkau
Sedangkan Tuhan telah engkau tinggalkan
Kalaupun engkau memiliki dunia
Apa ertinya engkau tidak memiliki Tuhan yang punya dunia
Tapi jika engkau memiliki Tuhan
Dunia kepunyaan Tuhan akan menjadi milik engkau
Engkau tersilap hal, engkau tersalah fikiran
Dunia yang akan ditinggalkan ini pun belum tentu di dalam milik engkau
Padahal Tuhan engkau telah tinggalkan
Macam mana engkau berfikir, bagaimana engkau membuat keputusan
Bersibuklah dengan Tuhan yang sibuk dengan urusan engkau
Janganlah sibuk-sibuk dengan dunia yang tidak sibuk pun terhadap engkau
Engkau bersibuk-sibuk dengan Tuhan
Tuhan tidak akan mengecewakan engkau
Engkau sibuk dengan dunia belum tentu milik engkau
Kalaupun engkau boleh miliki dunia
Namun satu ketika ia dunia tetap akan mengecewakan engkau


Sekarang blog aku dah ramai org ofis aku tau pasal kewujudan pasal blog aku ni...mcm xbest plk bila diorang tau pasni kalau nak menulis kena berhati hati...sekarang ni aku dlm pemerhatian untuk meneruskan atau tidak dlm blogger ni...kalau lah yang tau pasal blog yg suka kutuk2...  habis aku...hari hari kena kutuk aku...tapi alhamdulilah yang dapat tau pun yang rapat ngan aku ajer....Yang baru tau aku ucapkan selamat dtg eh terutama ardi...(hati hati ardi janganterlepas kat bos aku plk..kan bos nilai aku dari blog aku ajer, kalau skt aku dapat bawah 80 aku cari kau nnti..hahahhhaahah)....

Ok ....blah dulu....aku nak g bersih masjid jap....     : )

Thursday, May 14, 2009

Selamat Pengantin Baru

video

Aku nak ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU kepada kawan aku yang dah kahwin dan juga bakal kahwin....Aku doakan semoga korang berbahagia dan kekal ke akhir hayat hendaknya...

Wan Sajidah & Hakim Samsuri
9/10 Mei 2009

Liana & Fadli
30 Mei/5 Jun 2009

Rusnita & Fakhrul Anwar
06/11 Jun 2009

Zara & Wan Mohd Marzuki
6/7 Jun 2009

Tuesday, May 12, 2009

Are You Going To Finish Strong

video

"Never give up..keep trying...until success.." seperti aku saksikan dlm video ni, aku akan satu matlamat ..Aku xkan mengalah selagi aku berjaya...Aku akan cuba sehingga akhir hayat aku..Semoga impian aku tercapai..Doakan kejayaan aku..

Monday, May 11, 2009

Doa Tunaikan Hajat

"Maha Suci Allah yang bersifat dengan kemuliaan dan Dia berfirman dengannya. Maha Suci Allah yang mempunyai sifat ketinggian dan menjadi mulia dengannya. Maha Suci Allah yang meliputi ilmuNya segala sesuatu, Maha Suci Allah yang tidak ditasbih melainNya. Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan kelebihan. Maha Suci Allah yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan. Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan nikmat. Aku memohon RahmatMu dari kitabMu dan dengan namaMu yang mulia dan kehormatanMu yang tinggi dan kalimat-kalimatMu yang sempurna yang tidak dapat diatasi oleh sebarang kebaikan dan kejahatan bahawa Engkau Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW dan segala keluarganya.

Monday, May 04, 2009

Munajat Cinta




Best lak layan lagu ni...Jadi kita layan lagu yaaa...huhuhuhu....Minggu ni sibuk sikit sebab aku kena layan pelajar update projek dalam server...Aku ada pow projek pelajar yang power2..hahahha..mana tau suatu hari nnti aku nak sambung belajar senang aku buat contoh kan kan kan......
______________________________________________________________________
Munajat Cinta


Malam ini, ku sendiri,
tak ada yang, menemani,
seperti malam-malam,
yang sudah, sudah

Hati ini, selalu sepi,
tak ada yang, menghiasi,
seperti cinta ini,
yang s’lalu, pupus

[Chorus:]
Tuhan kirimkanlah aku,
kekasih yang, baik hati,
yang mencintai aku,
apa adanya

Mawar ini, semakin layu,
tak ada yang, memiliki,
seperti, aku ini,
semakin, pupus

[Chorus]

[Interlude]

[Chorus] (x2)

Untuk Mu Ibu

Sempena Hari ibu ni aku ingin mengucapkan Selamat Hari Kepada semua Ibu Ibu...Sayangi lah Ibu kita....Aku ni bukannya manusia yang baik kekadang ada juga aku buat kesalahan tanpa sedar  ngan ma aku... ....Aku sedar aku bukan anak yang baik, aku harap ma aku maafkan dosa aku yang telah aku lakukan terhadap beliau...Aku  tak dapat bayangkan kalau aku kehilangan beliau walaupun aku leh hidup berdikari seorang diri...Aku rasa Hidup aku gelap , tiada lagi tempat aku mengadu, tiada lagi aku luahkan kasih sayang, tiada lagi org sanggup layan kerenah aku. Aku xsanggup kehilangannya dan selagi dia hidup atas dunia ni, aku cuba menbahagiakan beliau....Ya Allah berkati lah Ma aku dan berikan kesihatan yang baik utk nya...


Thursday, April 30, 2009

Aper Citer ni

klip utk lebih jelas

Masyarakat Islam terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz bahawa Jemaah Menteri telah bersetuju memutuskan kanak-kanak mesti kekal menganut agama asal ketika ibubapanya berkahwin walaupun salah seorang pasangan itu menukar agama.

Keputusan yang dibuat oleh jemaah menteri dikatakan sebagai langkah penyelesaian jangka panjang berhubung isu pertikaian status agama kanak-kanak berkenaan apabila ibu atau bapa mereka menukar agama

GAMBARAN MANUSIA YANG BERDOSA DI PADANG MASYAR

GAMBARAN MANUSIA YANG BERDOSA DI PADANG MASYAR............... ....

BERWAJAH KERA
Suka menabur fitnah sesama manusia

BERWAJAH KHINZIR (babi)
Suka memberi & menerima rasuah

BUTA KEDUA BELAH MATA
Hakim yang zalim ketika menjatuhi hukuman

PEKAK DAN BISU
Suka menunjuk-nunjuk amal ibadat & kebajikan yang dilakukan kepada orang lain.

TUBUH YANG MENGALIR NANAH & DARAH YANG AMAT BUSUK SERTA MENIKAM LIDAHNYA BERULANG KALI
Golongan yang berilmu & mengajar orang lain tetapi perbuatannya sendiri tidak sama dengan apa yang dikatakannya.

BADANNYA LUKA SEPERTI DIHIRIS
Menjadi saksi tetapi berbohong terhadap kebenaran

BERJALAN TERHOYONG - HAYANG SEPERTI CACAT
Orang yang kedekut membelanjakan sedikit hartanya untuk kebajikan

BERJALAN SEPERTI MABUK
Orang yang suka bercerita hal-hal dunia didalam masjid

RUPA BADANNYA SEPERTI KHINZIR
Suka makan riba - orang yang digelar along @ ceti

TIDAK BERTANGAN & TIDAK BERKAKI
Suka menyakiti @ menyusahkan jiran sekeliling

WAJAH & BADANNYA SEAKAN KHINZIR
Suka mempermudahkan solat & lalai dalam solatnya hingga sering terlupa rukun

PERUTNYA DIPENUHI ULAR & KALAJENGKING YANG SERING MENYENGAT-NYENGAT
Tidak mahu mengeluarkan zakat terhadap dirinya, pendapatannya, terhadap perniagaan & lain-lain zakat

BADANNYA SANGAT BUSUK SEPERTI BAU BANGKAI
Melakukan maksiat secara sembunyi-sembunyi

TIDAK BERLIDAH & DARAH YANG BUSUK MENGALIR DARI MULUT
Malas dan jarang mengucap dua kalimah syahadah

BERJALAN KAKI KEATAS & KEPALA KEBAWAH, DARAH DAN NANAH SENTIASA MENGALIR DARI KEMALUAN
Suka melakukan zina

MUKA HITAM & PERUTNYA DIPENUHI API
Suka makan harta anak yatim

KULIT DIPENUHI SOPAK & KUDIS
Orang yang menderhaka kepada kedua orang tuanya

GIGINYA SEPERTI TANDUK LEMBU LIDAH TERJELIR HINGGA KEPERUT, NAJIS & AIR KENCINGNYA SENTIASA MENGALIR KELUAR DARI KEMALUAN
Orang yang suka minum arak @ segala jenis benda yang menghayalkan seperti dadah dan lain-lain.

Wallahualam

p/s : Korang pikir eh sendiri...

Kredit : Isuhangat