Nuffnang

Friday, December 15, 2006

BiLa DiRi DiSaYaNGi

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

( korus )
Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri


Mula dengar lagu ni mmg aku tak paham aper maksudnya...Pastu bila diterangkan baru ler aku paham maksudnya..aku dulu selalu juga nyanyi lagu ni..lagu ni best juga sebab dia alah2 jiwang tapi sebelum ni aku tak paham langsung pun...
Lagu ni aku start paham masa gi kursus hari tu...fasi selalu ajer pasang lagu suh nyanyi ler..aku aper lagi nyanyi eh...pastu duk dgr lagu ni....dia cerita eh sikt pasal tekuarnya lagu ni...kalau korang nk paham ...baca betul2....kalau xpaham juga nnti aku terang....

Friday, December 08, 2006

Perkhawinan Ismaruzi



Sebelum ni aku dah pernah letak kad jemputannya kat archivies bulan 23 ogos 2006 bertajuk Sahabat ku...Nampak sangat poyo ajer kawan aku tu..hahaha..gambar ni aku dapat dari friendster jara ..orgnya pakai tudung kuning tu....dan semuanya sebelahnya kawan seangkatan ngan aku...Tak silap diaorang ajer yang pergi masa perkahwinan kawan aku tu yang lain semua tak dapat balik termasuk lah aku kerana kerja...xdapat cuti eh....aper pun dia tgh bahagia ngan isterinya...

Wednesday, November 08, 2006

Raya raya

Assalamulaikum ....

Wah, sejak raya aku tak update pun blog aku...aku tgk blog orang lain semua citer pasal raya mcm best ajer....aku pun nak citer mcm tak der yg best sangat...tapi aku suka baca citer org lain eh....Aku pun kurang masuk blog aku...bukan taknak buka..tapi aku xsempat masuk kerja..ada ajer kerja kena buat....pastu mood aku nak update blog makin malas ajer sejak blog aku ni gong ajer aku tgk...msjbox dan chatting box duk kat bawah tu..aku tgk jd xder mood terus nak update...tak der orang nak tolong ker....kang aku tutup terus baru tau..dah memacam aku ubah setting menda tu tapi entah ape2 jdnya.....bior eh...

Sebab korang dah citer pasal raya aku pun nak citer eh ckit....aku mcm biasa ler kat kelantan kalau raya puasa mmg kurang meriah tapi ramai yg balik kg sebab tu ajer cuti yang panjang tapi raya paling meriah ialah raya haji...raya tu mmg raya paling meriah...tak boleh di banding ngan negeri yang lain...sapo tak suka makan daging banyak banyak pastu jd gemuk....hahahaaa...kat sana raya haji pun bdk2 dapat duit raya tau....

Jadi pada raya puasa hari tu ...aku ambik cuti 2 hari cuti ajer campur 4 cuti umum...aku simpan cuti nak ambik nnti raya haji ni...mmg aku kejap ajer kat kg lelebih lagi aku dah boring dah kekawan aku semua xder eh...ada kawan pun semua buzy..jd aku pun gi jalan pun gerak ngan family eh jd drive family aku...aku ikut ajer ma ayah aku nak pi mana...

Malam raya pertama tu, ayah aku ni teringin nak wak sate lah plk...aku ler yang kena buat start dari hiris daging, cucuk dan bakar semua aku...dah dia nak sangat..aku terpaksa ler buatkan...dia dah siap belikan semuanya..malam raya tu aku ler seseorang duk bakar sate..2/3 pagi seseorang.....ayah aku dah tidur dah....dah buat banyak lak tu....last last sekali aku tak tahan gantuk aku buat separuh ajer selebihnya aku tinggal ajer...hahahaha pepandai ler saper2 nak makan bakar sendiri..habis terbakar bulu tangan aku kena panas....licin beb...semua setel aper yg patut..aku terus tidur kat depan tv..konon nak tgk org bagi ucapan kat tv..kut2 ada org bagi ucapan mana tahukan...last last sekali tv tgk aku...

Pepagi sedar puk 4.30 tk selesa lak tidurnya mcm org tidur sebelah lak...tgk tgk anak saudara dah duk sebelah..dari tidur bertilam terpaksa tidur atas tikar ajer..kacau ler anak saudara aku ni...dia ingat aku ni ayah aku sebab tu dia tidur sebelah aku..sebab dia selalu tidur ngan ayah aku..dah puk 5 dah tidur skit aje ler..bangun tidur tubuh aku naik lenguh lenguh gara2 tidur tidur atas tikar...

Bangun pepagi, mcm biasa ayah dan mak aku dah ke masjid sembahyang subuh..jap jap lagi sampai eh org2 masjid mai beraya...mmg umah aku macam tu..lepas subuh mesti dia datang makan dulu umah aku....entah apasal..biar ler bagus juga..aku blum mandi lagi...sembahnyang subuh pun blum...aku mandi awal walaupun ayah aku dah cakap sembahyang raya puk 8.30 lewat ckit...mandi sembahyang subuh..pakai baju terus, baju pun yang tahun tahun lepas..aku pun lupa bila aku beli...ada yang baju yang baru tapi malas nak pakai bukan maksud aku yg baju baru tapi yg tahun lepas..last last sekali ada sepupu aku tegur.."abe apis sokmo pakai baju warna ni"...aku pun aper lagi ayat cover "alos bakponya dop smart ko abe apis pakai baju ni" dia jawap "smart"
jawap lagi "baju ni molek lagi pakai ler...ngaji sungguh pastu kijo gaji besar gat nnti leh beli baju sokmo, jangan jd supa abe ni, gaji kecil nak beli pun xmampu" dia jawap lagi..."cepat ler siap org nak raya, nak duit raya retek"...bdk2 ni memacam org pertama mesti jupa aku...padahal adik beradiknya kaya kaya...aku juga org pertama nak kena bagi....

Aku terlampau nak bersiap lupa nak makan...ya ler beraya dulu ngan family aku..nak layan kerenah atuk aku tu..nak pilih amat cerewat sekali..terpaks ler layan dulu..org tua tua xleh kasar kasr layan ajer..lepas tu puk 8.15 aku gerak eh pi masjid...lama juga tak pi masjid kat kg...mcm semacam ajer..org tgk lain ajer aku ni...sembahyang pun kat luar nnti senang nak jupa kekawan seperjuang dulu2....Dah selesai sembahyang terus jupa kekawan...mcm biasa salam minta maaf terus blah balik umah...releks jap layan layan tetamu...aku tertidur daaaa.....bangun puk 12, ayah aku ajak pi kubur arwah atuk aku...balik mandi releks kejap tidur balik...puk 4.00 gi jalan umah kekawn..kejap ajer...kejap menda puk 7.00 jg sampai...

Raya kedua dan ketiga..dah mcm biasa dah leh bangun lewat dah..ada ler sepupu sepapat yg datang...aku mcm biasa bangun sembahyang pastu sambung tidur eh...kunci pintu bilik taknak org ganggu...kat luar dah ramai org datang beraya....bangun terus mandi rasa mcm nak pi beraya umah kekawan..sepupu aku pun cakap lupa eh nak pi jejalan tu...dia cakap jalan nak kuar kampung aku tu jalan jem gila..kalau aku pi puk 10 pagi insyaAllah sampai puk 2 petang dia cakap..duk pikir pikir biar eh ..duk umah ajer eh..last dapat mesej kawan aku nak datang umah....bagus eh takyah pi umah dia..tunggu punya tunggu aku tidur balik baru sampai...aku tanya apasal lewat dia cakap jalan jem daaaa...hahahahahhha....

Malam nya ayah aku ajak pi umah saudara aku, bila nak kuar kampung okies lagi masuk ajer lebuhraya dah nampak lampu penuh ajer tengah jalan...aper lagi ayah aku suh pusing balik ajer...xjd nak pi daaa..jalan jem btul....hampa anak2 saudara aku nak pi jelalan...hahhhahaaa...tu keburukan ada keta, leh nak cilok..hahahaaa..tepaksa duk umah...
aku mcm biasa duk umah, main sms ajer eh...malam keesokan raya ke-3 baru dapat pi umah kawan aku ni...dia dari petang lagi duk tnggu aku....maaf yaa jalan jem..ingat nak pi raya pertama..aku tahu sangat ler umah dia mesti penuh...xsuka eh gi umah dia masa ramai nnti xleh nak feeling2..hhhaahahhaha....gi puk 8.00 puk 11.30 baru nak balik..tak ku sedar ler plk...layan mak dan ayah nya sekali...bukan dia sorang..mujur ler aku bawa kawan aku, tak nampak sangat ler kang..huhuhuhuhu....

Raya ke 4,5 aku tetap duk umah tapi kuar ler jupa pi pasar beli barang ckit ckit..cari bahan2 mak aku nak wak ketupat palas...suh aku bawa mai johor ni...aper lagi..sempat ler aku belajar sikit cara lipatan nya..atuk aku dah bagi lampu hijau..dia cakap aku leh buat eh....aku tolong eh ckit buat...mula2 buat susah juga..tapi cikgu2 yang ngajornya ramai ....raya haji ni aku nak tujuk eh kepakaran aku wak ketupat kat kekawan aku..hahahahahaha...

Raya ke-6 aku dah gerak pepagi lagi balik johor balik..singgah jap kat terengganu umah kawan aku beraya eh...turun puk 8.30 pagi sampai puk 8.30 malam...penat woi...sampai umah makan, tidur dan tidur......
Aku lupa nak cerita pasal masa balik hari tu..tgk mcm mana ...kalu rajin aku sambung yaaa....selamat beraya dan selamat pergi umah terbuka yaaa......peace

Thursday, October 19, 2006

Selamat Hari Raya

Hari raya dah hampir nak tiba, segala persiapan blum buat lagi ni...adus....Setakat ni ler, aku hanya beli kerepek ...hampir Rm 100 juga aku beli kerepek tahun ni...Aku pun tak pasti apasal lah aku leh terbeli lebih pulak...mungkin syok sangat duk tgk org lain beli, aku pun beli....tapi semalam aku ada beli sehelai baju, saja beli duk pakai baju sama ajer...semalam juga aku ambik sepupu kat senai...alhamdulilah sampai ngan selamat eh....mungkin hari ni, hari paling last utk bulan ni ..hahaaha dlm puk 3.00 pagi aku dah nak gerak balik kelantan dah....ho ho ho ho balik kampung....Kician kat bini aku(kenariah)sebab muatan kali lebih ramai ..lelebih lagi bawa kerepek..hahahha..Aku dijangka akan bertolak dlm puk 3 pagi, had muatan 4 orang termasuk aku....mungkin mengambil masa 10 jam or 11 jam nak sampai sana......
Disini aku nak ambik kesempatan nak mengucapkan Selamat Hari Raya kepada :-

  • Muatturun

  • Madi

  • sahabat

  • faisalrahim

  • herryzal

  • Honey

  • Pembantu Tok Ngulu Msjbox

  • muqreez

  • Nile ATM

  • Anga N9

  • Anis

  • sajeaje/Zam

  • Nizie

  • Sodep

  • Atul

  • Eyah

  • PENGKRITIK BLOG

  • UstazMuda

  • Nashrex

  • Strike(P.Mas)

  • CD

  • Jebat
  • Thursday, October 12, 2006

    Bagi masa untuk membacanya

    Baca le...sedih cite nie.


    so, slpas mmbaca cite ni, ingat2lah ssape yg slalu mngingati diri u
    all, mngambil brat u all trmasuk juga ayah & ibu u all.
    kawan sjati adalah yg brada disisi di kala susah mahupun snang.
    bukan snang mau cari oooooooo.


    ==============================>>>


    Pejam celik, pejam celik je dah nak raya. Dah lama aku tak balik kampung.
    Rasanya dah dekat lima tahun sejak aku sambung belajar ke luar negara.
    Tahun ni, dapat gak aku beraya di kampung, jumpa mak abah dan
    adik-adik kawan-kawan yang dah lama hilang tanpa khabar berita. Apa cerita
    Naim ye? Dah lama aku tak contact dia. Kalau jumpa mesti dia marah gile
    kat aku pasal aku tak reti-reti nak hantar surat kat dia. Dulu masa kecik
    main sama-sama. Bila dah belajar... lupa kawan! Raiz senyum sendirian.
    Terkenang zaman riang kanak-kanaknya bersama Naim.
    Bas yang terhenyak-henyak dek jalan yang berlubang terasa bagai membuai
    sambil melayan kenangan. Mesti semua orang terkejut dengan kepulangannya.
    Mesti ramai awek kempung menyesal kerana mengejek dia dahulu.
    Maklumlah dulu Raiz 'nerd'! Selalu kena buli. Naimlah yang selalu jadi
    bodyguard'nya. Tapi sejak belajar di luar negara, dia dah berubah. Jadi
    kacak dan pandai bergaya. Naim juga mesti terlopong melihat perubahan dirinya.
    Bas yang membawa Raiz dari pekan tadi berhenti di bahu jalan. Untuk sampai
    ke rumah, Raiz kena berjalan kaki hampir sepuluh minit.
    Ketika turun dari bas, Raiz lihat ada seseorang duduk mencangkung di bawah
    tiang lampu. Seakan macam dikenalinya orang itu. Raiz menghampiri.
    Orang itu terkebil-kebil memandangnya sambil menggigit anak kemuncut.
    "Wey! Siut!
    Aku ingat orang darat mana tadi! Engkau rupanya! Apa kau buat tepi jalan
    malam-malam camni?" Razi bersuara sambil memeluk Naim yang
    terkekeh-kekeh ketawa. "Aku tunggu kau baliklah! Wah! Orang UK!
    Balik Malaysia jadi camni kau yek.. hensem nampak?" Naim menepuk-nepuk
    bahu Raiz. Kegembiraan jelas terbayang diwajahnya. "Biasa la!
    zaman bersedar, manusia pun kena berubah! Mana kau tau aku nak balik?"
    Naim tidak menjawab soalan Raiz, cuma tersengih-sengih. Raiz memerhatikan
    Naim dari atas hingga ke bawah. Ada perubahan ketara pada sahabatnya.
    Nampak berserabut, selekeh dan kakinya sedikit tempang. "Apa kena dengan
    kau ni? Apasal kaki kau tu? Lagi satu aku tengok kau ni macam ada
    masalah je..." tegur Raiz. Naim kelihatan murung."Aku memang ada
    masalah pun. Eh! kau ni terus balik rumah ke?" Naim mengubah topik.
    "Cadangnya gitulah!" "Ala! singgahlah rumah aku dulu! Aku dah lama tak
    borak dengan kau. Banyak benda aku nak cerita. Bukan senang aku nak
    jumpa kau!" pujuk Naim lalu menarik tangan Raiz, dan tanpa membantah,
    Raiz mengikut sahaja. "Tak apalah, malam ni aku temankan Naim! Pagi esok
    aku balik la! boleh terus siap untuk sembahyang raya!" kata Raiz dalam hati.
    "Eh? Kau duduk sorang je ke? Mana mak ayah kau? Raiz kehairanan
    apabila mendapati suasana rumah Naim sunyi sepi. Malah rumah itu
    hanya diterangi cahaya pelita minyak tanah! Naim menarik nafas panjang.
    "Inilah! nasib aku malang betul Iz,lepas kau pergi UK dulu, macam-macam terjadi
    kat aku! Mak ayah aku sakit, aku tak dapat sambung belajar sebab nak jaga
    diorang. Terpaksalah aku buat kerja kampung. Tapi mulut orang jahat
    betul, aku dituduhnya buat kerja-kerja mencuri. Kaki aku ni, tempang
    dibalun dek orang kampung la!" Terkejut Raiz mendengar cerita Naim.
    "Setahun lepas tu mak ayah aku meninggal. Kau tau, takde sapa yang datang
    nak uruskan jenazah, kecuali mak abah kau dengan pak imam je!"
    Naim terisak-isak. Dia mengesat airmata dengan lengan bajunya yang
    lusuh. Raiz tergamam. Tidak disangka- sangka nasib Naim sebegitu
    malang. "Lepas mereka meninggal, hidup aku jadi tak tentu arah. Aku
    tak ada tempat nak mengadu. Tiap-tiap malam raya sampailah ke hariraya, aku
    tunggu tepi jalan, manalah tau kot-kot kau ada balik! Pasal aku tau kau
    sorang je boleh dengar masalah aku. Semua orang cakap aku gila.
    Minah-minah kilang pulak tuduh aku nak mengenen diorang. Hishh! Aku
    cuma tunggu kau balik! Salah ke? Kau kawan aku dunia akhirat. Diorang
    apa tau? Tak peduli aku makan ke, minum ke! sakit ke! matipun diorang
    mesti tak ambil peduli!" Suara Naim sedikit tinggi.
    Menunjukkan "Aku mintak maaf Naim, aku betul-betul tak tau hidup kau susah
    sampai macam tu sekali!" Raiz menyuarakan rasa bersalahnya. Naim cuma tersenyum.
    "Tu la kau, pergi belajar jauh-jauh tu kenapa? Dah langsung tak dengar
    berita. Tengok-tengok balik dah jadi camni bergaya kau ye!
    Eh! Minumlah! rumah aku takde apa boleh dimakan. Ni je la!". Naim menyorong
    gelas berisi teh sejuk dan sepiring biskut kering. Hati Raiz sebak.
    Sampai begini susah hidup Naim! "Aku mintak maaf Naim, sedih sungguh aku
    tengok kau ni!" Suara Raiz sayu dan pilu. Naim senyum tawar. "Buat
    apa kau mintak maaf? Aku jadi macam ni pun bukan kau punya angkara.
    Dah nasib aku, nak buat camana. Kau dah balik ni, selalu-selalu la jenguk
    aku kat sini! ye. Esok dah nak raya,aku mintak ampun maaf dengan kau
    dari hujung rambut sampai hujung kaki.Halalkanlah makan minum aku
    selama kita berkawan. Raya ni datanglah rumah aku ye!" Mereka berbual hingga
    larut malam. Raiz tak sedar hingga pukul berapa. Ketika matanya terasa
    berat, Naim menghulurkan bantal kecil dan tilam nipis sambil tersenyum.
    Terus Raiz tertidur. "Astaghfirullah! Budak ni kat sini rupanya! Puas kita
    tunggu dia balik!" Satu suara kuat menyebabkan Raiz tersentak dari
    tidur.Terpisat-pisat Raiz bangun. "Eh? Mak!" terkejut Raiz lihat
    ibunya berdiri di depan bersama ayah dan ahli keluarganya yang lain.
    Berpakaian cantik dan kemas. "Yang kau tidur kat sini pagi-pagi raya ni
    kenapa? Dah takde rumah nak balik?" jerkah ayahnya. "Eh? Kenapa pulak
    diorang marah ni? Raiz memerhatikan sekelilingnya. Tiada gelas berisi
    teh... tiada biskut kering! Hanya daun-daun kering yang bertaburan! Di
    tepinya terpacak batu nisan! Raiz melompat bangun. Raiz pandang
    sekeliling. Bukan satu sahaja batu nisan,ada dua, tiga, malah
    berpuluh-puluh lagi. Raiz mengelabah. "Eh? Semalam saya pergi rumah
    Naim, mak... ayah! Kenapa Kau tengok... dekat kubur siapa kau tidur tu!"
    Raiz segera mengamati tulisan jawi yang tertulis pada batu nisan. Abdul
    Naim bin Malik.16 September 1975 - 27 Oktober 2003! Raiz terpelangah.
    "Mak! Malam tadi saya jumpa Naim mak!! Kalau dia takde,
    sapa yang saya jumpa malam tadi? Bulan puasa pun ada hantu ke?" "Budak
    ni... bulan puasa mana ada hantu! Naim dah tak ada! Dia meninggal hari
    pertama menyambut puasa. Masa tu ribut, dia duduk dekat kubur arwah mak
    ayah dia. Ada pokok tumbang tertimpa dia. Esoknya baru orang jumpa dia,
    dah tak ada.." terang ibunya dengan suara pilu. Raiz tambah
    terkejut. Terfikirkan pengalaman malam tadi! 'bertemu' arwah Naim di malam
    menjelang raya. Kalau betul bulan puasa tak ada hantu! apakah yang Raiz
    temui semalam? Petunjuk apakah yang Allah ingin sampaikan padanya
    terduduk disisi pusara Naim, lantas dia teringatkan kata-kata arwah malam tadi.
    "Kau dah balik ni, selalu-selalu la jenguk aku kat sini! ye. Esok dah nak
    raya, aku mintak ampun maaf dengan kau dari hujung rambut sampai hujung
    kaki. Halalkan makan minum aku selama kita berkawan. Raya ni datang la
    rumah aku ye!" Serta-merta Raiz kembali duduk di sisi pusara arwah Naim
    lalu menadah tangan. Kalimah-kalimah ayat suci disedekahkan kepada arwah.

    "Terima kasih kerana mengingatkan aku! semoga kau tenang dan aman di sana !

    Plan 1

    Perancangan awal nak balik kampung ....

    14/10/06 - Masa nak cari kuih muih skit nak bawa balik kg...aku waktu kerja malas nak pi cari..masa cuti eh...kat sini mcm biasa eh kerepek eh nampak gayanya aku beli satu guni pastu bagi bagi kat saudara mara... (Terpaksa batalkan sebab kawan aku mintak tolong htrkan dia ke senai..nak balik kampung nya sarawak..manusia paling awal cuti raya)

    15/10/06 - Kawan aku ajak pi JB gi angsana ..entah diorang nak shopping...aku macam biasa eh tukang teman ajer..tapi rasa mcm nak beli jga ..tapi td aku dapat panggilan org suh ot tapi aku tolak..malas aku nak ot ni...pepandai dia eh cari org lain... (aku tak jd pergi gi ..sebab aku tak beli lagi kerepek..jd aku tarik diri eh )

    16/10/06 - kerja seperti biasa eh...rasa xder aktiviti kut.. (malas rasanya)

    17/10/06 - sama kut kerja mcm biasa.....

    18/10/06 - Pada hari tu, worih aku ni nak balik kg sekali ngan aku ..dia belajo kat Unimas jd dia trs trn senai...Eju sampai senai dlm puk 12 malam..gi ambik dia mungkin dlm puk 10.. sebab parit raja ngan senai jauh juga...aku dah lama tak jupa dia sejak aku kerja kat sini..terus tak jupa..

    19/10/06 - Aku masih kerja,aku mungkin ambik pelepasan 3 jam kut...nak bawa jejalan eju tu kat batu pahat ni...tapi aku tak pasti batu pahat ni nak bawa pi mana..tgk eh mcm mana...kira lepas 3 jam tu kira aku cuti beraya terus....

    20/10/06 - Aku tak pasti lagi jd ker tak..aku mungkin tolak awal mgkin dlm puk 1 pagi atau pun pagi esok puk 8..Yang jd masalah yg tumpang 3 org...semuanya nak masa2 lain2...sekarang ni aku tengah pertimbangkan mcm mana...Mungkin jawapan 18/10/06 kut...

    Tuesday, October 10, 2006

    Kad Raya




    Penatnya....terasa sangat puasa bulan ni amat cepat...tapi aku penat ajer...biasanya tak macam ni...lepas buka puasa tunggu Isyak mesti terbabas tertidur...pastu sedar2 kawan aku gerakkan gi masjid...mujur kawan ada kalau tak ....tak pi terawih eh ni...Tapi semalam gi terawih teringat yang shai cakap dia nak hantar kad raya...gi tgk2 kut2 ada ....pastu jupa...terkejut juga akukan...shai hantar betul2 tgk setem wilayah persekutuan tapi chop parit raja....xsabar nak buka ni...buka buka hah..
    Rupa2 Sajidah huhuhuhu...Makcik yang selalu pi pejabat aku ..hahahhahha...jangan marah makcik jidah...

    Ucapan :-

    "Terima kasih buat Makcik Sajidah kerana sudi menghantar kad raya kat saya....Saya pun nak ucapkan Selamat hari raya juga dan happy sokmo....Dan minta maaf Zahir kut kut ada terasa hati ngan saya ni....biasalah menda kita buat kekadang tak nampak...huhuuhu...tahun depan hantar kad raya bunyi boleh...huhuuhuhu.....Nnti balik raya ni bawa ler kuih paling best kat Perak tu Yaaaa....Jangan lupa....Masa raya jangan makan banyak2 kang balik sini...saya tak kenalkan...huhuhhuhhu...masa ni leh kutuk nnti raya kita mintak Maaf yaaa...Okies Sajidah....peace"

    Thursday, October 05, 2006

    Virus Shai

    Ni entah virus aper yg shai htr kat aku ni...sorry eh shai lewat..aku tak sedar pun dia hantar virus berantai ni...aku cuba buat okies....

    1) 1 Ramadhan 1427 Hijrah anda berbuka puasa dengan siapa dan dimana?

    Aku mcm biasa eh bersama kekawan ..sebab aku perantau huhuhuhu..sedihnyaaaaa

    2) Apa persiapan anda menjelang hari raya?

    Persiapan aku xder wak aper pun....cuma sekarang nak beli kerepek satu guni wak balik kg..baju raya tu tgk eh mcm mana, tak tahu nak beli ker tak.

    3) Sepanjang sebulan berpuasa, agak2 kemana lokasi berbuka yang akan menjadi pilihan anda?

    Umah sewa aku dan umah sewa kawan aku...satu pantai timur.....sampai ler sebulan

    4) Pendapat anda,berbuka puasa di Hotel?

    Berbuka kat hotel, okies juga...tapi bagi aku xkemampuan eh nak makan hotel ni....kalau org nak belanja pun aku pikir 2/3 juga...

    5) Adakah anda suke menghantar kad raya (by pos) kepada rakan2, sahabat handai dan kekawan anda?

    Masa zaman dulu2 suka juga.....tapi skrg kad raya pun taknak tgk..tapi aku suka kalau org htr kat aku..

    6) Oleh itu kirimkan lah Kad raya anda kepada dialamat berikut :-

    Hafiz Nordin
    Kg Parit Baring,
    86400 Parit Raja
    Johor

    p/s: Tu alamat betul tau...aku tunggu surat dari shai sebab dia nak bagi duit raya...tak bagi tgk ler nnti...

    Tuesday, October 03, 2006

    Kesabaran Dibulan Puasa


    Sejak puasa ni, banyak dugaan aku hadapi ni....kekadangan kesabaran aku tempuhi semua ni, leh membuat aku jd huru hara hidup aku ni...Entah ler, aku bagai kan sudah putus asa...banyak masalah aku kat ofis..kat luar pun banyak ....
    kekadang sesuatu menda tu mcm dirancang untuk menguji kesabaran aku ni...
    Perasaan marah, bengang, benci, meluat dan semua eh.....kenapa ler masa ni...kekadang aku penat sangat ler dengan semua ni....
    Aku tak suka menda org lambatkan sesuatu menda....padahal ia boleh dilakukan cepat..
    Aku mengaku, aku xleh nak tunggu org sampai aku rasa boring..aku cepat naik marah...
    aku lagi hangat jika org suka mempersalahkan aku padahal aku tak salah..
    Aku rimas jika org desak aku....
    Aku naik menyampah jika org suh ikut pelunjuk dia ajer...
    Aku boleh jaga hati org tapi juga leh paham perasaan org...sebelum nak jg hati org, hati kita kena jaga juga.
    Atas dunia lagi org yang anti ngan negeri..entah aper2 punya org ler...yg jd mangsa aku...apasal lak weh....aku pun ada hak di atas bumi ALLAH ni...
    Semua tu perlu ada kesabaran yang tinggi ....aku cuba tidak membenci org mcm tu...tapi rambut ajer sama tapi hati lain....selagi aku leh sabar aku sabar ...kalau tak aku mohon pada Allah SWT ampunkan dosa aku jika aku buat silap tanpa aku sedari.....

    Sunday, October 01, 2006

    PuASA

    Assalamulaikum...


    Terlebih dulu aku nak ucapkan Selamat berpuasa eh kepada Kekawan semua ....puasa jangan tak puasa....aku kat sini mcm biasa hidup seorang bujang ni...Bangun sahur puk 4.00pagi rajin lagi setakat ni...Biasanya aku sahur makan nasi dah aku bungkus awal malam td...pastu ngan air...Pernah sekali tu aku bangun sahur makan buger ajer....tapi pagi tadi sebab cuti aku rajin skit masak nasi goreng...tu baru bab sahur...
    Bila buka plk,memacam nak makan, tapi aku tetap amalkan kesederhanaan..huuhuhuhu padahal baget nak simpan beli baju raya.....aku cuma beli nasi,lauk dan sayur ajer...tapi aper pun aku tetap nak makan bersama budu..biasa ler aku ni orang kelantan tak leh tak makan nasi ngan budu ni...kalu orang kelantan cakap ..(sedap wess)..mujur ler hari tu aku balik kampung aku ada beli 5 botol tapi aku bagi kat orang lain 4 botol jd aku hanya ada sebotol ajer..cukup ler aku ngan kawan aku kat sini untuk sebulan ni....2 org ajer aku ngan kawan ajer yang lain tak makan ....diaorang tak biasa kut....
    Aku ni kalau buka puasa tak buka umah aku sebab kawan seumah aku tak makan kat umah jd aku makan kat umah kawan satu pantai timur ler...mujur dioarang ada ..kalau tak jawapnya makan seorang eh.....
    Pas makan... pi surau sembahyang terawih setakat ini hanya sekali aku tinggal sebab masalah yang tak dapat di elakkan...biasanya aku buat 8 ajer...lepas 8 aku blah ....sini cepat puk 9 dah siap utk aku ler....kalau pi surau teringat kat kg, best sembahyang kat kg leh bermersa2 ngan org kg ni...tapi aku sempat sembahyang terawih kat kg nnti...tak sabarnya nak balik kg nak jupa atuk aku ni....teringat kat dia ajer bulan2 puasa ni...biasanya kalau puasa aku selalu teman dia buka puasa..biasa ler cucu misali.....kali ni balik nnti nak jupa dia eh dulu...

    Tuesday, September 26, 2006

    FADILAT SOLAT TERAWIH

    FADILAT SOLAT TERAWIH

    Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan . . .

    Malam 1
    Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

    Malam 2
    Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman)

    Malam 3
    Berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

    Malam 4
    Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

    Malam 5
    Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.

    Malam 6
    Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.

    Malam 7
    Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi ‘Alaihissalam nenentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.

    Malam 8
    Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.

    Malam 9
    Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

    Malam 10
    Allah Subhanahuwata’ala mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.

    Malam 11
    Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.
    Malam 12
    Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

    Malam 13
    Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

    Malam 14
    datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

    Malam 15
    Semua Malaikat yang menanggung ‘Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

    Malam 16
    Allah subhanahuwata’ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.

    Malam 17
    Allah kurniakan orang yang berterawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

    Malam 18
    Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati)

    Malam 19
    Allah Subhanahuwata’ala tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

    Malam 20
    Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

    Malam 21
    Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

    Malam 22
    Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Masyar).

    Malam 23
    Allah Subhanahuwataala binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.

    Malam 24
    Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud)

    Malam 25
    Allah Taala angkatkan daripada siksa kubur.

    Malam 26
    Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.

    Malam 27
    Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotolmustaqim seperti kilat menyambar.

    Malam 28
    Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.

    Malam 29
    Allah Subhanahuwataala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

    Malam 30
    Allah Subhanahuwataala beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:

    "Hai hambaKu : makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau dariapda air syurga yang bernama Salsabila, serta munumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama ‘Al-Kauthar’."

    Monday, September 18, 2006

    Kampung Parit _ _

    1/9/2006 Cukup dah 2 tahun aku tinggal kat Johor, banyak pengalaman pahit manis aku tempuhi. Dan banyak dugaan juga aku alami...Tapi sini lah aku jd perantau dan tak tahu sampai bila aku akan tinggal disini...Kalau diberi peluang aku nak ke tanah tumpah darah ku...har har balik kampung eh...

    Kat atas tu gambar kampung aku disini..aku kat sini duk kg, jd banyak lagi tempat2 yang cantik..umah tu adalah umah yang ke 3, selama ni aku berpindah randah..dari kampung ke kampung utk cari keselesaan sekarang umah kat kg tu paling lama...dah setahun aku tinggal kat kg parit ---- .Kmpung tu dekat dengan tempat kerja pastu kemudahan pun banyak juga kat situ...beberapa bulan yg lepas aku hampir berpindah juga tapi sebab banyak benda aku kena pikir jd aku tak jadi pindah...

    Puasa 2/4 hari lagi, kat sini kali ke 3 aku berpuasa..adus risau juga, planning tak buat lagi...xtahu lah nak sahur ngan buka ni...dah lama aku tak puasa ngan keluarga sejak aku habis spm ...rasanya tak pernah aku bpuasa bersama keluarga, semuanya puasa tempat org..sedihnya...sekarang ni aku dah lali dah....walaubagaimana pun aku kena tempuhi juga...semua tu kewajipan...

    Aper2 pun aku nak ucapkan selamat berpuasa kat semua semoga tahun puasa penuhnya....tarawih jangan tinggal...aku harap tawawih tahun aku nak penuh xnak miss...IsyaALLAH....

    Friday, September 15, 2006

    Jaga Buah Pinggang

    Photobucket - Video and Image Hosting



    Semalam gi karnival kesihatan kat Tempat aku kerja ni...Check buah pingang saja lama tak check kesihatan sebab aku jenis susah nak pi hospital...kalau aku sakit pun aku hanya pi klinik ajer tu pun aku malas nak jupa doktor...nak mintak ubat ajer...
    Tapi semalam sebab kawan aku ajak aku pi eh....berdebar juga masa nak test air kencing...mici cakap buah pingang aku cantik.....tapisan okies lagi....Alhamdulilah lepas....

    Lepas check air kencing pi check tekanan darah....tekanan darah pun okies 110/80 mmHg...tapi mici masih suh aku jaga juga....Last sekali timbang berat dan tinggi....yang aku terlebih sikit....BMI dah termasuk over weight tapi tu skit ajer....tu pun mici cakap kena berjaga2 eh....
    Sayang sebab aku datang lewat aku tak sempat nak buat kandungan gula dlm darah....tapi tak perlah janji aku sihat ni.....

    Lepas sudah semua tu...kena pi tujuk kat doktor plk..dgr ulasan dari dia......yg aku bengang dia leh tersilap tanda yang ada penyakit kencing manis dan darah tinggi tu....tapi thank kat mici mici kat situ bebaik ajer layan aku ni..hahahahahahha...Doktor tu pesan kat aku suh turun skit berat badan dan jangan makan berlemak....sebab dia cakap kat aku kemungkinan genetik aku leh dapat penyakit kencing manis dan darah tinggi sebab ma dan ayah aku ada penyakit tu ....dia cakap 5% risiko aku dapat penyakit tu walaupun aku jaga pun.....tapi nak wak mcm mana terima ajer....

    Wednesday, September 13, 2006

    Bunga



















    Semalam pening kepala sebab kerja....memacam halangan dugaan aku hadapi kekadang aku putus asa juga.....aku ngan kerja aku xder masalah sebenarnya cuma persekitaran ajer yang tak sesuai ngan aku...xtahu ler nak cakap ...mungkin nak kena kerja kat tempat sendiri kut baru sesuai ngan jiwa...duk sini semua segalanya berubah ...susah nak aku ceritakan.....Hanya Allah tahu segalanya.....Tapi pepagi ni happy ler juga dapat bunga orang bagi....hahahaaaha....
    Semalam mcm xsihat ajer...kalu ambik MC boring juga duk umah xtahu nak pi mana...kerja ajer eh....nasib...nasib....

    Siapa tahu makna sebalik Warna bunga.......

    Kuiz 30%

    Monday, September 11, 2006

    Bajet Bulanan

    Peruntukan Bulanan



    1. Peruntukan Makan Minum 20%
    2. Peruntukan Cuti Cuti Malaysia 20%
    3. Peruntukan Kenderaan 30%
    4. Peruntukan Perumahan 10%
    5. Peruntukan Keluarga 10%
    6. Peruntukan Simpanan 5%
    7. Peruntukan Lelain 5%

    Jumlah 100%

    Tuesday, September 05, 2006

    Kenariah Vs Jebon

    Merdeka dah lepas....

    Aper lagi ek nak setel bulan ni....

    Minyak Hitam utk bini aku kena tukar ni.....kenariah..(biasa dah berkahwin ngan kenariah kena jaga ler)...
    setakat ni dia tak bagi masalah kat aku lagi...jasa dia kat aku pun masih sedikit cuma berapa kali ajer teman aku balik kg...tapi dah kira besar juga tapi sekarang ni kenariah cepat haus ler ..dah ler minuman dia mahal sejak Perdana Menteri baru...dgr katanya PM nak naikkan lagi....Mati ler aku nak kena sara bulanan kenariah lagi....gaji dah ler ciput ajer...kalau mikir mmg xsempat...bulan 11 ni kena bayar insuran nyawa kenariah..xbayar terputus lah cinta ku kepada kenariah..kekadang Jebon cemburu ngan kenariah sebab aku layan dia lebih....seminggu sekali lak tu aku basuh belai dia..kkadang aku tak bagi masa pun kat Jebon..aku guna masa memerlukan ajer....
    Tapi Jebon tu penting juga kat aku sejak minuman Jebon dan kenariah dah naik...aku bw kenariah masa nak jejalan jejauh ajer...sebab kenariah leh bagi pelindungan kat aku...tapi aku ngaku aku lebih sayang kat kenariah...Aku sekarang tgh usaha nak masuk kenariah dlm spa bagi dia cantik tapi duit dah kurang...aku tgk kenariah dah mcm biasa ajer..xder perubahan langsung..hari tu ajer..aku bagi pelindung cahaya matahari kat dia..takut dia panas ajer..
    Kenariah oh kenariah..
    Cinta aku tak kan padam buat mu..
    korang nak tgk bini aku tak..
    korang jangan kutuk lak ..
    kalau dia tak cantik yaa..
    Gambar Jebon xder lah plk nak letak..
    lain kali aku letak yaaaaa...


    Photobucket - Video and Image Hosting

    Friday, September 01, 2006

    MaLaM MeRdEkA

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Wednesday, August 30, 2006

    iNFO-BLOG

    PERMULAAN AKU NAK UCAPKAN SELAMAT KEMERDAKAAN KEPADA SEMUA.....

    SELAIN AKU NAK UCAPAN MERDEKA ..AKU NAK MINTA MAAF KEPADA KEKAWAN YANG MENGUNAKAN BLOGDRIVE......
    CONTOHNYA..
    NIZIE, SODEP DAN LELAIN....
    TEMPAT AKU DAH BLOCK BLOGDRIVE JD AKU XLEH NAK PI MELAWAT UMAH KORANG....
    WA SEDIHNYA...BARU NAK DAPAT KEKAWAN DAH KENA BLOCK..HARAP KORANG TAK PUTUS HUBUNGAN YANG BEST KAT BLOG NI.......

    FRIENDSTER DAN MYSPACE JUGA DIBLOCK.....

    JD SEKARANG AKU AKTIF DLM BLOGSPOT AJER.......

    MERDEKA ...MERDEKA ..MERDEKA.....



    p/s : Hari ni penuh dgn debaran bagi aku..aku tak tahu apasal.....yang aku tahu hari ni ada lah hari perkahwinan sahabat rapat aku......aku rasa mcm aku plk lelebih ni....aku hari ni mmg sepenuhnya tunggu panggilan dia..sebab dia dah janji nak call aku sebelum dia jd suami org....tapi aku tak kisah kalau dia xsempat nak call sebab dia mungkin kalut/sibuk......aku memahami,aku harap perjalanan perkhawinan berjalan lancar....tak sabar tunggu panggilannya..masih mengharap....tapi aku silap ...rasa bersalah lak sebab aku tak der dekat dgn dia masa hari kebahagiaan dia...maafkan aku sema...peace

    Monday, August 28, 2006

    Aktiviti2 Cuti2 GaJI

    Photobucket - Video and Image Hosting
    aku bersama kekawan lepak kat daratan batu pahat...Yang mana terdapat tugu batu dipahat..Duk sini tahap cipan dah ..tu Ajer aktiviti yg dilakukan bila boring ni...tu sebahagian tapi tak selalu ler...bila kumpul reramai baru pi sana ..nak harap aku pi sorang mintak maaf ler...mmg aku tak pergi...
    Photobucket - Video and Image Hosting
    Keesokan petangnya, aku sebagai pengurus bagi pemainan bowling lak..main sampai tergolek janji lepas tension ni...dah lama tak main sesama kekawan ni...
    Photobucket - Video and Image Hosting
    Hari ahad aku pi melaka tolong sepupu aku pindah barang dari JB hingga ke Melaka..banyak tempat best ler kat melaka ni..seronok nya tak terkata eh...lah ler sepupu aku duk dekat pantai lagi eh best...

    Tuesday, August 22, 2006

    Balik Kampung..Ho..Ho..Ho

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Sampai kat kg,hari khamis dlm puk 3.00 dekat rasa bila lalu ikut jalan gua musang...biasanya aku balik ikut pahang terengganu sebab mak aku dah duk pd jd aku lalu gua musang..sampai ajer aku tidur kejap penat daaaa....dan hari jumaat paginya keluarga aku dah sibuk buat pulut untuk hantaran sepupu aku lelaki gambar atas tu..aku hanya jd pengapit ajer..gambar aku tak der....yg mengambil gambar org lain..aku ambik gambil video ajer...tu hanya bertunang ajer bukan kahwin....tapi nak wak mcm mana dia berangin nak ada pengapit...aku ikut ajer....baju sedondon ler aku pun ngan sepupu aku tu....tapi aper pun harap jd ler ..dioarang sepakat nak wak nnti bulan haji ni....tunggu dan tgk ajer ler....

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Malamnya ayah aku ajak pi tanah merah jd aku belanja ler ayah aku makan nasi kat kedai xpe aku belanja ayah aku ni makan bersama2 kat kedai..segan ler..sekarang dah kerja leh ler aku belanja dia makan ..bila lagi anak nak makan kat kedai ngan ayahnya....mak aku tak der sebab dia buzy jd tukang masak kat umah kahwin jiran.....ayah aku ni ajak aku pi tanah merah nak pi umah akak dia jd umah mak saudara aku ler ni....ayah aku nak pi setel umah dia ler sebab mak saudara baru ajer kematian suaminya jd ayah aku ler yang tolong aper yang patut untuk perkahwinan anak dia gambar kat atas tu...sepupu yang ni pun lelaki juga....dia akad nikah malam keesokannya.....aku pun kena pergi juga sebab aku dah jadi pemandu tetap keluarga aku masa aku balik ni.....redha ajer ler.....biasa nya abe aku yang jd pemandu.....

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Yang ni sorang lagi sepupu aku...tapi yang ni sebelah perempuan sama umur ngan aku ni....dia angkat nikah selepas aku pergi umah sepupu aku yg bersanding dlm gambar tu..dlm perancangan dia angkat nikah petang mungkin sebab tok imannya tak der tak paksa buat malam.....aku pergi juga malam tu sampai puk 11.00 juga ler baru leh blah...aku kena tidur awal nak simpan tenaga ni esok paginya kena tolak balik johor dah seseorang tapi nak wak macam mana kena tempuhi juga...
    Photobucket - Video and Image Hosting
    ni ler pengantin lelaki ni gambar masaa nk angkat nikah ni...lelaki ni orang penang...aku pun tak tahu sangat status dia ni....xleh nak citer sangat pasal dia......pagi puk 7.00 aku dah tolak dari umah aku jd aku tak leh nak pi masa dia sanding
    dan on the way datang sini aku malas nak singgah2 cuma aku singgah kejap isi minyak ngan sembahnyang zohor tu pun kat segamat,mmg aku penat eh sebab aku tak xde rehat masa duk kg...masa mandu tu aku hampir tetidur juga...aku tahan ajer..bawa keta slow2 ler...lupa aku sempat singgah umah kawan aku kat jeranggau ambik barangan yg dia pesan...sampai kat parit raja puk 5.30 juga....Alhamdulilah sampai juga aku kat Parit Raja...

    Thursday, August 10, 2006

    Info-maklumat

    10/11-8-06
    Kursus Protokol
    13/15-8-06
    Siapkan KERJA tertangguh....
    16/21-8-06
    Aku Balik Kg
    23/25-8-06
    Kursus LAGI
    25/26-8-06
    Aku Naik Melaka Uruskan Sepupu nak pindah
    31-8-06
    Terpilih untuk pembarisan Kemerdekaan ....siot ajer ...aku ajer yg kena...


    Kesimpulan...

    Aku Tak sempat nak wak aper2
    Kekadang sempat tgk blog kekawan...tu pun kejap...
    thank untuk kekawan walaupun aku xsempat nak tgk blog korang tapi korang datang juga kat blog aku...
    Thank to.....
    Nizie
    Shai
    Nile
    Adik Atul dan adik beradiknya
    Cikgu Pizik ku
    Zam
    Chii
    Sodep
    Madi
    Dan Kekawan yang masih sedia berkawan ngan aku...
    Dan Kawan yang aku yang baru dari segi diorang kenal selalu chatting kat Msjbox
    Dan kekawan yang datang tgk aje
    Kekawan terus email kat aku tu....
    Best lak berkawan kat dlm blog ni..
    Mcm dah kenal lama tu..
    Tapi sayang semua tak ketemui lagi...
    InsyaAllah ada kesempatan leh jupa nnti...

    Wednesday, July 26, 2006

    Doa ku

    Photobucket - Video and Image Hosting


    "Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yg sedang sengsara diPalestin,
    Afghanistan, Iraq, Chechnya serta diseluruh pelosok dunia
    akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh musuh Mu.
    Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah
    mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka"

    Amin, ya Rabbal A'lamin."
    May all of us get His blessing.



    Sayyid Hassan Nasrullah, Pemimpin Hizbullah Lubnan. "Buat masa ini, kami belum memerlukan bantuan sukarelawan, senjata atau wang. Wahai saudara2 kami kaum muslimin, bantulah kami dengan doa dan munajat setiap detik saudaramu untuk kemenangan Islam dan kehancuran Israel. Bacalah Qulhuwallah setiap masa diselangi La Ilahailla Allah sambil memusatkan ingatan kepada kehancuran Israel". Sebarkanlah wahai saudara2 kami.

    Monday, July 24, 2006

    Aktiviti bulanan

    Friday, July 21, 2006

    Perkahwinan Nizam Jamat

    Photobucket - Video and Image Hosting


    Photobucket - Video and Image Hosting


    Antara gambar perkhawinan nizam, xsilap aku bulan 6 eh majlisnya...tapi baru hari ini baru bagi gambar kat aku..masa dia khawin aku pi kejap ajer..gi makan pastu blah.tapi masa angkat nikah aku pi eh..saja nak tgk cara angkat nikah org johor ni, mana tahu jodoh aku dgn org sini mana tahu...

    Tapi mintak2 tak ler ya...jauh sangat ler nak nikah org sini...tapi kalau jodoh xleh nak wak aper eh...trima ajer eh..Angkat nikah sini sama ajer ngan negeri aku..Kawan aku sekali ajer,tok iman aku tgk bagus, xder eh tgk tertekan sangat..cuma tgk kawan aku tu nampak muka pucat eh jugakan...

    Ape2 pun aku doakan dia bahagia ke anak cucu.....

    Persoalan: Bila aku nak kahwin ni?????

    Tuesday, July 18, 2006

    I like U




    Flash niditujukan kpada kekawan yang masih setia ngan aku...
    Kawan blog ni....
    Kawan Sekolah dulu
    kawan Pejabat
    Kawan Sekampung
    Kawan baru kenal
    Kekawan....
    Peace

    Friday, July 14, 2006

    AKADEMI AL QURAN

    AKADEMI AL QURAN
    Photobucket - Video and Image Hosting

    Semalam aku tgk AQ, persaingan makin hebat ni...kali ni semua power2 bacaan Al Quran.aku kagum ngan diaorang tu...Semalam last untuk ke peringat akhir..si pengacara yang kecut perut ajer semlm...Semalam yang bertanding Abd fahmi,Amirahman dan Anuar..dia cakap salah sorang akan terkeluar..rugi eh kalau tekeluar sorangkan sebab aku dgr semua bacaan best eh....tapi Alhamdulilah semua xkeluar..suka rasa mcm aku lak duk situ..haahhahahah...tapi kician fahmi bila pengacara AQ tu cakap dia terkeluar dia siap dah bagi ucapan selamat tinggal last kena tipu...aku bengang juga yalah wak memain gitu....tapi aku kagum ngan diorang releks ajer menjawap soalan siap leh wak lawak lagi..
    Antara yang masuk ke peringkat akhir ialah...

    Sharifah Khasif

    Mohd Shukri

    Amirahman Abas

    Anuar Hasin

    Azraie Abd Hak

    Abd.Fahmi

    Tapi yang aku minat kat bacaan Abd Fahmi..vote eh untuk dia okies...Fahmi ni org satu dearah ngan aku..Air muka dia sejuk mata memandang eh..beruntug dia, mesti ramai nak ambik dia wak nantu nnti..payah nak cari org mcm dia tu...mulut xpernah lepas drpada tersenyum...mmg bagus bdknya...semalam dia umumkan dia baru berjaya habis pengajian peringat diploma AQ...pas ni xsilap aku dia leh sambung kat Mesir...Alhamdulilah...
    aper aper pun

    VOTE ABD FAHMI
    UNTUK VOTE FAHMI SILA KE LAMAN WEB TV9



    Photobucket - Video and Image Hosting

    Monday, July 10, 2006

    Sayonara to Aming

    Kawan aku dah selamat dah balik kg ..jd dia tgh holiday eh ni bestnya dia....selamat bercuti...

    Photobucket - Video and Image Hosting


    Photobucket - Video and Image Hosting

    Friday, July 07, 2006

    Kesihatan Aming

    Alhamdulilah...nampak nya pembedahan kawan telah berjaya...pembedahan ambik masa 3 jam dlm puk 3.00 hingga puk 5.00...lama siol tggu kat luar...tapi tak per hilang skit boring aku sebab dewan pembedahan tu dekat ngan tempat bersalin memacam perangai aku leh tgk...yang paling best tgk bakal ayah yg menunggu dgn xsabar anak nak dilahirkan...Aku tgk memasing ada yang cemas dan gembira...yg gembira tu mgkin kelahiran pertama kut...suka lah...cisss aku lak terbayang bayang lak aku duk tmpat tu..suka wess dpt anak ni...

    Ape lak aku mengarut pasal bersalin lak ni...hahahaha..okies eh kawan aku pas oprate tu dia dlm mamai eh juga 6 jam baru habis ubat bius yang doktor bagi dan dia 6 jam juga xleh dibenarkan makan padahal dia dah dari semalam tak makan ...pagi tu dia sempat eh curi minum air xtahan dia cakap lapar...aku bagi jer...cakp tak per takper aku pun tak tahu menda juga..pastu doktor cakap bahaya mkan jika nk bedah ni..entah aku pun lupa aper kesannya....tapi okies ajer pastu tu...lepas bedah tu mmg dia xmakan mmg puk 11.00 mlm br leh makan...tapi mici ckp nak makan boleh tapi aper aper tanggung sendiri ..dia cakap mcm tu aku pun tak berani......

    Tempat bedah aku tak pasti sebab lepas bedah tu ..kakinya kena simen dari jari hingga ke dekat lutut....jd xnampak ler...lepas bedah dia terus tidur xthn dah kut...ubat bius dia bagi mmg power dia sempat cakap dia tak sedar masa bedah tu..doktor cakap dia separuh sedar sepatutnya...entah dia cakap lps kena cucuk dia lupa terus...last sekali dia sedar lepas nak angkat dia masuk wad...masa tu sempat eh layan merapu dia...layannnn ajer..aku tahu dia dlm mamai ....duk cakap2 ngan dia tu tetiba ajer senyap...tidur eh tu penat ler tu....

    Alhamdulilah kemarin 6/7/06 pagi tu dia dah sms kat aku cakap dia dah leh kuar...pastu ptg masa rehat sempat lagi aku gi pat dia ...kut kut dia boring kan..aku siap leh bawa nasi beraini kat dia...sebab semalam dia merapu nak makan nasi beraini...aku beli ajer...mmg banyak eh nasinya sebab aku beli nasi beraini paling popular kat batu pahat ni....semua kenal deh sebab dah masuk Majalah 3...aku gi kejap ajer..puk 2 kena balik sebab aku dah janji ngan pelajar nak ngajor mambo..terpaksa eh balik awal skit....

    Puk 5.00 dia htr sms ckp leh balik dah ....kawan dia dah ambik...okies eh..malam dia duk pikir hari sabtu dia nak balik terengganu eh.....bagus juga dia balik sana leh juga mak dia jaga makan minum ..duk sini bahaya aku bukannya tahu makan yang patut dia makan dan xleh makan..leh juga duk kg lelama..best tu gaji masuk...hanya sebagai kawan aku hanya berdoa dia cepat sembuh ajer....dan tolong aper yang patut ajer.....

    SELAMAT BALIK KG AMIN SEMOGA MUNG CEPAT SEMBUH LER KAKI TU...

    Tuesday, July 04, 2006

    Pembedahan amiNG 5/7/06

    Pagi ni puk 7.30 aku dah datang kerja dah....datang awal sebab puk 8.15 aku kena hantar kawan aku pergi hospital batu pahat...sebab keesokannya dia kena buat pembedahan kat kakinya sebab salah satu jari xleh nak bengkok..aku kuar pejabat tak buat pergerakan pun...aku pergi ajer, bukannya lama...sebab esok aku mmg aku cuti...berkorban untuk kawan sebab aku ngan dia ni perantau kat tempat org...keluarga nya pun tak datang..bahaya juga xder orgkan..takperlah masa ni masa dia suatu hari nnti masa aku siapa tahukan...

    Aku sebenarnya tak leh nak bayangkan esok ni..mcm mana ler dia kat dalam tu....perch mesti sakit...td aku hantar dia sampai masuk wad, aku leh eh tgk dlm tu mmg semua pesakit serius..semua kaki tergantung..Ya Allah xtahan aku nak nenguknya..memacam eh..dgn bau hospital mcm tu..aku dah naik pening dah...aku risau ni, malam esok kena teman dia..aku masa tunggu dia pembedahan tu aku tak kisah cuma...malam tu aku tidur sebelah pesakit yang serius....aku rasa mcm tak boleh tp aku kician lak kat dia ni...cuti dah ambik..aku tabahkan ajer..

    Tak silap aku eh...pembedahan esok pagi kut..jd aku pi pagi eh...terpaksa serah tugas aku kat kawan aku..(maaf ya terpaksa menyusah kan kat kau din)...td mici ambik tekanan darahnya ajer kat kantil,tekanan darah dia okies eh 121 mmgh...

    Dan jadinya...esok aku tak online eh....sebab aku cuti leh eh melepak kan diri di hospital..kut kut ada jodoh ngan mici mana tahu..sebab hospital batu pahat ramai mici pelatih huhuhuhu..kebanyakan mici pelatih kat sana dari pantai timur...Tapi aper2 pun doakan keselamatan sahabat ku esok.....WAwAWaWWAWA esok kena tidur kat dlm hospital...

    Monday, July 03, 2006

    Anak Saudara

    Friday, June 30, 2006

    Perkara Ringan Yg Menyekat Rezeki....

    Korang pernah tak dapat mesej ni.....Adakah percaya atau tidak pasal 43 perkara yang ringan boleh menyebabkan menyekat rezeki .....aku siap leh tampal kat bilik tidur lagi... menda ni aku buat peringatan ajer......


    Perkara Ringan Yg Menyekat Rezeki....


    Kekadang aku ambik tahu juga eh...


    Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau
    secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang
    mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut.
    Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi
    Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang
    mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

    1. tidak sembahyang atau solat.
    2. tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
    3. makan atas pinggan yang terbalik.
    4. memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri.
    5. menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan.
    6. berwuduk' di tempat buang air besar atau air kecil.
    7. suka bersandar pada pintu rumah.
    8. suka duduk di atas tangga.
    9. membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
    10. membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.
    11. tidak membersihkan rumah.
    12. membuang sampah atau menyapu dengan kain.
    13. suka membersihkan rumah pada waktu malam.
    14. suka tidur di atas muka.
    15. membakar kulit bawang.
    16. menjahit baju yang sedang dipakai.
    17. mengelap muka dengan baju.
    18. berdiri sambil bercekak pinggang.
    19. tidur tidak memakai baju.
    20. makan sebelum mandi hadas.
    21. tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
    22. pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
    23. lambat pulang dari masjid.
    24. doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak.
    25. kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.
    26. suka memadam pelita dengan nafas.
    27. membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
    28. membasuh kaki dengan tangan kanan.
    29. membuang air kecil pada air yang mengalir.
    30. memakai seluar sambil berdiri.
    31. memakai serban sambil duduk.
    32. mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
    33. makan dengan menggunakan dua jari.
    34. berjalan di antara kambing.(xpaham aku ni)
    35. berjalan di antara dua perempuan.
    36. suka mempermainkan janggut.
    37. suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
    38. meletakkan tapak tangan pada hidung.
    39. suka menggigit kuku dengan mulut.
    40. mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
    41. mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
    42. menguap ketika solat.
    43. meludah di tempat buang air besar atau air kecil.

    Thursday, June 29, 2006

    Kenangan Masa di POLISAS

    Photobucket - Video and Image Hosting
    Antara gambar kenangan di umah sewa....ada sesetenggah ajer tu

    Semalam sebelum nak tidur aku melepak diri kat kantil...ciss macam ada kantil ajer...xder eh melepak kat pak tidur pastu duk mikir masa depan...(teringat kat family kat kampung lak rasa sbb aku janji ngan family aku nk balik bln 8)....lelama duk termenung tu..aku tgk eh album gambar....tgk tgk aper yang patut..pastu aku tgk gambar masa belajar kat polisas dulu eh...

    Dulu duk umah sewa sebab hanya 1 sem ajer leh duk asrama pastu ikut pandai eh...jd aku dah sewa umah kat jalan haji ahmad nama tempat tu...masa tu umah sewa aku dlm RM 450..dah kira mahal eh...Jadi penghuni mesti ramai..dlm satu umah tu aku duk 15 orang..perch mcm sardin tu....umah tu hanya 3 bilik ajer..kat umah sewa dah tak kisah dah tidur kat mana pun janji leh ada temapt berteduh ajer..

    Kami 15 org semua berlain kos,antara kos aku ingat senibina,mekanikal pembuatan,mekanikal automatik dan aku kejuruteraan komputer..tapi hairan mcm mana leh satu umah tu...kami bersatu masa kat asrama lagi..sebenar sorang ajer yang cari umah ..pastu dia offer saper nak cari umah sewa , masa tu aku xder lagi umah jd aku nak masuk umah dia sebab kat asrama aku tgk dia selalu pi masjid..sebab tu aku berani nak duk sekali ngan dia..agar agar leh mendidik aku masa tu dlm kejahilan ...aper yg paling best kat umah aku tu....15 orang tu semua tak hisap rokok..selamat aku..aku mmg xleh bau rokok ni...

    Dalam 15 orang tu boleh dikata 15 perangai kita nampak jenis sombong,bagus,xsuka campur,suka jalan,suka bercinta,sivik,tok iman dan memcm eh..semua tu tak kisah eh..janji smua kami dah anggap kawan sekeluarga..kami kat sini masak duk umah sewa tp kami masak nasi aje pastu lauk beli kat luar....aku eh yang tukang masak nasi tu..hahahaha...pandai baget air tu nasi aku masak okies..bukan aku sorang tapi kami ganti ganti...kalau diorang comfon ada yang lembik,kkdg nasi hangus sebb air krg...aper pun makan juga...kalau sakit perut semua sakit...

    Pengalaman aku xleh lupa masa kat sna..dulu masa nak pi kelas semua pi ngan bas sebab mula masuk tak bawa motor lagi..Ya Allah seksa nya nak pi kelas naik bas ni..cuba bayangkan bas selalu ajer penuh...mmg selalu eh tak masuk kelas ,pernah sekali aku dapat kehadiran tak sampai 80% gara gara xmasuk kelas..pastu kkdg naik bas xyah bayar sebab tukang bas tak perasaan pun aku tak bayar..nak bayar mcm mana penuh..wak diam ajer eh...tak silap aku sampai sebulan juga naik bas tak berbayar tapi mmg aku xselesa sekali...klu kelas puk 8 puk 6 dah kena bangun dan 6.30 kena tunggu bas..kalau tak terlepas...jawap nya tak pi kelas eh..dan sebulan lepas tu aku import motor aku kat kg bawak kat sini..baru leh senang skit nak pi kelas xder eh perit sangat...

    Aktivi yang biasa kitorang wak masa cuti nak tahu ...bangun tidur puk 12 tapi tak semua eh sesetenggah ajer....pastu bangun baru eh nak pi cari makan, pas cari makan baru rajin nak basuh baju dah bermingggu tak basuh...tu basuh tangan lak tu...mcm bangla aku rasa....biasa eh hidup berdikari pat orang..pas sudah semua kerja,releks tgk tv kkdg pi jejalan bandar kuantan...bukan nya selalu..biasa eh masa tu masih belajar bukan ada duit pun nak pi jalan jauh jauh ni....kebanyakan lepak kat umah ajer...dlm umah aku ada juga yang dari golongan senang..mak ayah selalu datang ...dtg tgk anak...pastu bawa anak jejalan..aku biasa duk baring depan tv ajer....
    Pengalaman aku kat sana banyak tapi kalau diceritakan semua mmg xhabis eh..mcm aku kena tertangkap kat org telekom sbb curi line tel dapat call awek berjam jam,banyak eh pengalaman sedih,manis dan pahit semua ada kat sana...kkdg sekali ingat leh ketawa seorang diri....tapi aku harap leh jupa balik ngan kekkawan yang prnah satu kelas ngan aku dan satu umah ngan aku....sesiapa kenal dlm gambar aku letak tu.kirim salam kat dia orang....Antara nama yang aku ingat eh...

    1. Bob-Pahang
    2. Veron-Pahang
    3. John-Ganu
    4. Saipul-Ganu
    5. Mat J- Ganu
    6. Alias-Ganu
    7. Mijie-Besut Ganu
    8. Denan-Ganu

    Tu Ajer yang aku ingat selebih aku mmg lupa eh....dan aku rasa dia orang semua dah kerja kut...dlm banyak2 tu 2/3 yang masih berhubung ngan aku...aku harap dapat berhubung ngan semua....

    Tuesday, June 27, 2006

    Kawan Tahu Sahabat?

    Adakah dirimu hanya kawan atau sahabatku?
    Adakah dirimu hanya kawan atau sahabatku?
    Terdapat perbezaan di antara kawan dan sahabat?
    Pertama, kawan adalah seorang yang namanya
    kau ketahui, yang kau lihat berkali-kali, yang
    dengannya mungkin kau miliki persamaan, dan
    kau berasa gembira bersamanya. Ia adalah orang
    yang dapat kau undang ke rumahmu dan
    dengannya kau bergurau. Namun, kau tidak akan
    memberikan hidupmu kepada mereka kerana
    kadang-kala tindakan-tindakan mereka tidak
    dimengerti kerana kau kurang mengenali mereka.
    Sebaliknya, seorang sahabat adalah seseorang
    yang kau cintai ? bukan kerana kau jatuh cinta
    padanya, namun kau mengambil-berat tentang
    dirinya, dan kau memikirkannya ketika dia tiada di
    sisi mu. Sahabat adalah orang yang kau ingat
    ketika kau melihat sesuatu yang mereka sukai
    kerana kau amat mengenali mereka. Mereka
    adalah orang yang gambarnya kau miliki dan
    wajahnya selalu di dalam benakmu. Mereka
    adalah orang yang kau lihat dalam fikiran mu
    ketika kau mendengar lagu kerana mereka
    membuat dirimu berdiri untuk menghampiri
    mereka, mungkin mereka pernah memijak jari
    kakimu atau sekadar menempatkan kepala
    mereka di bahumu. Mereka adalah orang-orang
    yang diantaranya kau merasa tenang karena kau
    tahu mereka mengambil berat terhadapmu.
    Mereka menelefon hanya untuk mengetahui apa
    khabarmu, kerana sahabat sesungguhnya tidak
    mengharapkan suatu alasanpun. Mereka berkata
    benar - pertama kali - dan kau melakukan hal yang
    sama. Kau tahu bahwa jika kau memiliki masalah,
    mereka akan bersedia mendengar. Mereka adalah
    orang-orang yang tidak akan menertawakanmu
    atau menyakitimu, dan jika mereka benar-benar
    menyakitimu, mereka akan berusaha keras untuk
    memperbaikinya. Mereka adalah orang-orang yang
    kau cintai dengan sedar ataupun tidak. Mereka
    adalah orang-orang dengan siapa kau menangis.
    Mereka adalah orang-orang yang pada saat kau
    peluk, kau tak akan berfikir berapa lama memeluk
    dan siapa yang harus lebih dahulu mengakhiri.
    Mungkin mereka adalah orang yang memegang
    cincin pernikahanmu, atau orang yang
    menghantarkan atau mengiringmu pada saat
    pernikahanmu, atau mungkin adalah orang yang
    kau nikahi.

    Habis mana sahabat ku dan kawan ku??

    Wednesday, June 21, 2006

    Malaysia Ku

    KELANTAN.....
    Tempat aku dilahirkan
    Keluarga aku duk sana...
    Bagi ku Kelantan terbaik...
    sebab aku asal sana..huhuhu

    JOHOR
    Kali pertama sampai johor sebab temuduga..
    pastu..tup..tup
    Dapat kerja kat sini...

    PAHANG
    Kebanyakkan sedara mara aku duk sana
    (temerloh ngan kuala lipis)
    sejarah dari atuk aku
    aku ramai saudara mara kat sana
    Pernah belajar kat Polisas
    duk selama 3 Tahun aje...
    Jalan boleh ingat lagi kut...

    TERENGGANU
    Sepupu ada duk situ
    Kawan ramai org terengganu
    nak cakap ganu..susah ckit eh

    PERAK
    Ada saudara sana
    dulu selalu juga pergi..masa kecil2
    sekarang dah susah nak pi..
    Akak belajar kat sana(upsi)
    xtahu bila nak pi lagi

    PERLIS
    mmg xpernah pergi..
    xtahu bila agaknya nak sampai
    tapi kawan aku nak kahwin org sana.

    KEDAH
    Sama juga xpernah pergi juga
    tapi tunang akak aku org sn..
    InsyaAllah ada harapan leh pi sna..

    PENANG
    Kira sekali ngan langkawi kan..
    alah ke Utara mmg aku tak pernah pergi..
    kawan aku ramai kerja kat sana..

    KUALA LUMPUR
    Aku pernah kerja kat sana tapi tak lama..
    tapi kalau pi sana mesti sesat..ramai org kelate kerja kat sana..
    kawan kat sana pun xramai..

    MELAKA
    Boleh kira brapa kali gi sana
    dulu pi ikut lawatan sekolah ajer..
    last aku pi ikut kawan aku..
    mmg xder sejarah kat sana..

    NEGERI SEMBILAN
    Selalu ajer pi..
    umah akak aku ada kat sana
    kat sna ajer aku lepas tension
    sebab umah akak aku tepi pantai

    PUTRAJAYA
    Baru pi sekali kat sana
    gi sebab kawan aku ada kat sna
    Masa pi sana best juga...
    mungkin bln 8 2006 aku nak pi lagi

    SELANGOR
    Aku pernah eh pi 2 kali
    pi sebab jumpa kawan

    SABAH/SARAWAK
    Aku sekalikan ..sebab aku xpernah pergi pun..

    Friday, June 16, 2006

    Perkhawinan Sahabat Ku...

    Fatimah, Zahra , Azma dan Kak long syidah


    Kisah disebalik kehidupan aku....ini adalah orang pertama kawan satu kelas yang mlangsungkan perkahwinan, aku tak pasti tarikhnya tapi pada masa tu aku tak pergi sebab perkhawinan kawan aku xdihebohkan kepada orang lain..aku dapat berita dia kahwin sebab salah sorang kawan aku sms cakap dia dah kahwin....kawan yang aku maksudkan ialah Azma...aku harapkan dia bahagia ke anak cucu..dan happy sokmo...tahniah azma....dgr khabar dah tgh sarat mengandung(wah maju nampak)...

    30/5/06 salah sorang kawan aku iaitu Samsuri atau abe juga menamat zaman bujang..aku ucap selamat pengantin baru dan semoga kekal hingga ke akhir hayat...dan aku minta maaf bebanyak kerana tak sempat pergi kerana tak dapat cuti.....tahniah abe...

    31/08/06 dia eh kawan sejati aku dan kawan baik aku...selama aku bersekolah dimenengah dia kawan selalu ngan aku...tapi hubungan kami agak rengang sejak kami berkerja ..mungkin dah tiba masa kami ke haluan memasing2...Ismaruzi akan melangsungkan perkahwinan ngan syemi..aku doakan kau berbahagia dan kekal selamanya....gambar nya akan menyusur nnti..insyaAllah aku akn pergi nnti hari perkahwinannya......perkhawinannya takkan ku lupa sampai bila bila...Ya Allah kekalkan hubungan persahabatan aku ngan dia..mungkin kami boleh mengubah keadaan sekarang seperti dulu...kami rindukan persahabatan dulu...tapi masing dah ada tanggujawap masing2....Dan kami lama tidak berjumpa,insyaAllah kami akan berjumpa di hari perkahwinan nya....

    Tahniah Azmayanti, Samsuri Samsuddin dan Ismaruzi Ismail...

    Thursday, June 15, 2006

    Tag Perkahwinan

    Nak kawin dengan siapa?
    Orang yang aku suka sesangat

    Kawin dengan orang negeri mana?
    satu Kapal ler

    Kenapa?
    senang nak balik kampung dekat nnti..xyah berebut nak balik kampung sesiapa...

    Kalau sebaliknya ?
    kalau dah dijodohkan...terima ajer lerkan...janji ku bahagia...

    Dah ada calon ke ?
    calon masih 50/50..xtahu nak cakap aper..xtahu dlm ms terdekat ada yang lain...mmg btl kut eh tu...

    Bila nak kawin ?
    bulan 12...tapi tahu ler tahun bila???

    Hantaran kawin ?
    murah murah ckp eh...dlm 4 angka ler....

    Virus ini di sebarkan pada =
    sesiapa yang nak...

    Tuesday, June 13, 2006

    Tag For Me

    1. senaraikan 3 perkara yg sdg anda fikirkan skang??
    *nak periksa jap lagi(xtah leh jawap ker tak)
    *apasal kawan aku tak sms aku ek
    *nak hidupkan balik lesen memandu(bagi oksigen skit)

    2. makanan pe yg sedang anda fikirkan skang?
    -nasi kerabu
    -mee goreng

    3.senaraikan 3 perkara yg hendak anda lakukan ketika ini?
    -nak update blog
    -nak baca buku nak hafal
    -repair pc

    4. senaraikan 3 perkara x best berlaku baru2 ini dlm hidup anda??
    - aku nekad xnak jupa kawan aku(aku ajer selalu jupa dia)
    -duit gaji aku dah nak habis
    -terpaksa diet,takut gemuk sangat

    5. senaraikan 3 perkara yg mmg besh yg berlaku baru2 ini dlm hidup anda?
    * jupa keluarga kat pahang
    * jejalan kat pd
    * sms ngan kawan

    6. sekiranya anda nampak lelaki or perempuan yg encem or cantik apakah yg anda lakukan?
    *tgk ajer....kalau ada peluang ambik kalau tak ..wak dek ajer..


    7. sekiranya anda terjatuh di tempat ramai org, apa yg anda akan lakukan?
    *bangun ler..pastu blah cepat cepat

    8. senaraikan 3 org yg kene buat tag ni selepas iniĆ¢€¦
    *kepada yang rajin nak update blog..kalau xder idea ni pun jadi..yang pasti mempunyai blog @ website...tu ajer...sekian terima kasih...

    Friday, June 09, 2006

    Cikgu Naim

    Sini aku sediakan lagu dikir barat yang terbaru....

    Penyanyi : cikgu naim
    Dapat semua lagu nyanyian Cikgu Naim

    Tajuk lagu:
    aper nak jadi
    aye serama
    buaya
    kalu ada jodoh tak kemana
    mati
    penyakit gatal
    tak dop guna nak sesal
    tikus
    tutup pagar

    Thursday, June 08, 2006

    Kawan Blog

    http://insanseni2005.blogspot.com/

    Wednesday, June 07, 2006

    CeriTA kAHwIn TAk Habis LaGi





    Kumpulan kompang masa kat kahwin pupu aku....aku nanti kahwin xmerasa nak main kompang..pak aku mana ada semua tu...








    ketua kompang sempat posing lagi....aku hari tu jd kameraman, tu aku ambik semua....














    hantaran utk pihak lelaki...







    Wednesday, May 31, 2006

    Perkahwinan Sepupu 28/05


    ni keluarga besar tapi tu pun xcukup lagi


    ni saja ajer wak sibuk


    sepupu aku yang kahwin(ore kelate kata ngatar nantu)

    Wednesday, May 24, 2006

    UnTuK DoWnLoAD LAgu DiKir BaRaT




    SEJARAH DIKIR BARAT

    Banyak yang sudah dibongkar dan diselidiki tapi masih belum mendapat jawapan yang setepat dan sepadat. Mengikut sejarah yang datang dari sumber , dikir barat ini adalah saduran dari permainan tarian yang dipanggil 'Tarian patung Inai' yang begitu digemari masyarakat Siam dan Kelantan pda tahun-tahun 1800 hingga tahun 1940an apabila Pak leh Tapang atau nama sebenarnya Hj Salleh mengubahkanya menjadi dikir barat.

    Tarian Patung Inai dipersembahkan dalam majlis perkahwinan yang mana seorang Juara (Tok Jora) menyanyikan lagu dan disambut oleh awok-awok secara beramai-ramai sambil menyaksikan orang-orang menari mengikut nyanyian dan paluan rebana dua muka (rebab atau ada dipanggil rebana Sunda) dan gong besar sahaja. Tarian ini menjadi aktiviti tetap pada setiap majlis perkahwinan yang dihadiri penduduk kampung.

    Dikir Barat juga ada kaitannya dengan Dikir Laba atau dipanggil Dikir Punjab Dikir Punjab ini dipersembahkan dalam bahasa Punjab (Hindustan) atau Bahasa Arab dan berkait rapat dengan Qawwali, sejenis budaya orang India yang begitu popular. Dalam Dikir Laba, awok-awoknya mengikut rentak dengan mengibarkan kipas dan menggerakkan badan serta melaungkan suara sehingga tahap menjerit, tetapi jeritannya mestilah dengan suara yang keras dan tidak 'pecah'. Dikir Punjab atau Qawwali pula mempunyai awok-awok yang bernyanyi secara berlutut dan menepuk mengikut pergerakkan pergelangan tangan.

    Apa yang jelas adalah jenis-jenis dikir yang ada hanya mempunyai peranan juara sahaja, walaupun juara itu bergilir-gilir.

    Pada tahun 1948, pelopor seni dikir barat Pak Leh Tapang, mengubah cara permainan Patung Inai dan diselitkan unsur Dikir Laba dan Dikir Punjab untuk dijadikan Dikir Barat. Perkataan Barat ini timbul kerana orang-orang Kelantan atau orang-orang yang tinggal di Selatan Siam digelar orang sebelah barat dan dikir yang dimainkan dipanggil dikir barat.




    UNTUK DOWNLOAD IKUT ARAHAN YANG TELAH ARAHAN.....
    JANGAN SESEKALI TIDAK MENGIKUTI ARAHAN..
    TEMPOH DOWNLOAD ADALAH TERHAD..

    DOWNLOAD : BUAT BAIK BERPADA2


    DOWNLOAD : BANGKIT ASAL


    DOWNLOAD : ANAK TUPAI

    Tuesday, May 23, 2006

    Budu dah diiktiraf harta intelek(baru nak ciplak)



    Budu cap ketereh diiktiraf harta intelek
    TUMPAT: Budu cap ketereh yang diusahakan seorang penduduk dekat Pengkalan Kubor di sini sejak 27 tahun lalu, dipercayai menjadi budu pertama negara ini yang diiktiraf sebagai harta intelek.
    Berikutan pengiktirafan Perbadanan Harta Intelek Malaysia (PHIM) terhadap budu berlabelkan gambar dua biji buah ketereh (gajus) yang diusahakan Mat Ismail Jusoh, 55, di Kampung Ketil itu, ia kini dilindungi mengikut Akta Perlabelan.CIPTA SEJARAH: Mat Ismail menunjukkanbudu diusahakannya yang mendapat pengiktirafan PHIM.Mat Ismail berkata, beliau mendaftar budu cap ketereh yang diusahakannya sebagai harta intelek bagi mengelak produknya ditiru pihak lain yang cuba mengambil kesempatan terhadap permintaan budunya yang baik di pasaran."Berikutan pengiktirafan ini, saya boleh mempertahankan lambang buah ketereh yang digunakan sebagai label budu yang saya hasilkan selama ini dan bertindak terhadap mereka yang menirunya bagi mengelirukan pengguna."Saya kini dalam proses mengambil tindakan undang-undang terhadap sebuah syarikat pengeluar budu yang sengaja mengguna botol serta label dua biji buah ketereh milik syarikat saya pada budu mereka," katanya.Identiti budu keluaran syarikat Mat Ismail termasuklah botol yang mempunyai logo timbul dua biji buah ketereh yang ditempah khas dari Indonesia dan Thailand.Selain itu, label kandungan budu terbabit turut menyatakan ia sebagai harta intelek. Mat Ismail berkata, secara purata, syarikatnya mengeluarkan 1,000 dozen botol budu berkapasiti 200 mililiter (ml) setiap hari yang dihantar untuk pasaran seluruh negara.Beliau berkata, pihaknya juga akan mula mengeluarkan budu dalam botol kecil berkapasiti 60ml dan dipasarkan menerusi sebuah rangkaian pasar raya terkemuka tempatan, mulai bulan depan.Katanya, dalam usaha membantu mengembangkan industri budu tempatan, pihaknya kini menerima 18 pelajar Kolej Universiti Sains Teknologi Malaysia (Kustem) dari Kuala Terengganu untuk menjalani latihan amali di kilang budunya.

    Friday, May 19, 2006

    Perhimpunan Hari perkerja


    nak aku suruh aku kekoh tangan ko aper


    semua kontrol perut hahahhahha


    tgk sany nak nangis kena marah sebab tak dgr org cakap...padan muka


    cisss,berlakon dgr tu...serius ajer..

    Monday, May 15, 2006

    Tragedi orang kampung aku...

    Hasrat dua beradik ke Makkah tak sampai
    Oleh Rohana Mohd Nawi


    MACHANG: Dua beradik yang berhasrat mengerjakan ibadah haji tahun ini, terbunuh apabila kereta yang dinaiki lima bersaudara dalam perjalanan untuk mengikuti kursus haji, bertembung dengan sebuah trailer, di Kilometer 4.5 Jalan Tanah Merah-Machang, dekat sini, pagi semalam.



    Imam, Ramli Che Said, 65, yang memandu kereta itu, dan kakaknya, Che Kamariah Che Said, 69, meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Machang (HM).

    Isteri Ramli, Rahmah Manaf, 50, cedera parah manakala dua lagi termasuk anak lelakinya Shaifuddin, 23, serta seorang saudaranya, Che Sani Che Mud, 61, masing-masing cedera ringan, turut dikejarkan ke HM.

    Ketua Polis Daerah Machang, Deputi Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin, berkata Ramli sekeluarga dalam perjalanan dari Kampung Kaabah untuk mengikuti kursus haji di masjid Machang apabila kemalangan berlaku jam 8.15 pagi.

    Kereta itu, katanya, turut ditumpang anaknya, Shaifuddin yang dalam perjalanan ke tempat kerja di sebuah kedai kek di bandar ini.

    Umar Ali berkata, pemandu trailer berusia 48 tahun itu kini ditahan untuk siasatan mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

    Anak sulung Che Kamariah, Mohd Nor Junuh, 52, berkata dia terkejut melihat kereta bapa saudaranya (Ramli) terbabit dalam kemalangan ketika dia dalam perjalanan ke tempat kerja di Pasar Machang.

    “Saya nampak kereta pakcik remuk, tetapi tidak menyangka ibu saya di dalam kereta berkenaan. Apabila nampak ibu saya, kaki saya lemah, tetapi terus membantu menarik keluar badannya sambil hati tidak henti berdoa supaya beliau selamat,” katanya.

    Mohd Nor berkata, ibunya sangat gembira apabila dapat ke Tanah Suci tahun ini kerana tahun lalu beliau tidak dipilih,” katanya, semalam.

    Adik Mohd Nor, Siti Aminah, 49, berkata: “Saya terkilan kerana ibu tidak sempat ke Makkah tahun ini. Arwah ibu juga tidak sempat melihat adik lelaki saya, Mohd Amin, 27, melangsungkan perkahwinan Julai ini,” katanya.

    Friday, May 05, 2006

    SAING TAPI MESRO

    kawe punyo saing
    saing sepermaine
    Kemano ado dio
    sokmo ado kawe

    Dio amak come
    Jugo baik hati
    Dio selalu ado waktu
    Untuk bantu kawe

    Namun kawe bengong
    Ketiko dio ghoyak cinto
    De dio jugok kecek
    Tuk ingin jadi gewe kawe

    Reff:
    Bo deh sajo saing nge kawe
    Jange mung mitok lebih
    Kawe tok ser cintai demo
    Kito bersaing sajo
    saing tapi mesro

    kawe meme berkene ko demo
    Namun kawe ado gewe doh
    Lebih baik kito bersaing
    Kito bersaing sajo saing tapi mesro..

    Wednesday, May 03, 2006

    Lagu budu....best wesss...

    Saja SAJA

    Myspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter Graphics Myspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter Graphics Myspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter Graphics Myspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter Graphics Myspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter GraphicsMyspace Glitter Graphics, MySpace Graphics, Glitter Graphics