Nuffnang

Wednesday, November 08, 2006

Raya raya

Assalamulaikum ....

Wah, sejak raya aku tak update pun blog aku...aku tgk blog orang lain semua citer pasal raya mcm best ajer....aku pun nak citer mcm tak der yg best sangat...tapi aku suka baca citer org lain eh....Aku pun kurang masuk blog aku...bukan taknak buka..tapi aku xsempat masuk kerja..ada ajer kerja kena buat....pastu mood aku nak update blog makin malas ajer sejak blog aku ni gong ajer aku tgk...msjbox dan chatting box duk kat bawah tu..aku tgk jd xder mood terus nak update...tak der orang nak tolong ker....kang aku tutup terus baru tau..dah memacam aku ubah setting menda tu tapi entah ape2 jdnya.....bior eh...

Sebab korang dah citer pasal raya aku pun nak citer eh ckit....aku mcm biasa ler kat kelantan kalau raya puasa mmg kurang meriah tapi ramai yg balik kg sebab tu ajer cuti yang panjang tapi raya paling meriah ialah raya haji...raya tu mmg raya paling meriah...tak boleh di banding ngan negeri yang lain...sapo tak suka makan daging banyak banyak pastu jd gemuk....hahahaaa...kat sana raya haji pun bdk2 dapat duit raya tau....

Jadi pada raya puasa hari tu ...aku ambik cuti 2 hari cuti ajer campur 4 cuti umum...aku simpan cuti nak ambik nnti raya haji ni...mmg aku kejap ajer kat kg lelebih lagi aku dah boring dah kekawan aku semua xder eh...ada kawan pun semua buzy..jd aku pun gi jalan pun gerak ngan family eh jd drive family aku...aku ikut ajer ma ayah aku nak pi mana...

Malam raya pertama tu, ayah aku ni teringin nak wak sate lah plk...aku ler yang kena buat start dari hiris daging, cucuk dan bakar semua aku...dah dia nak sangat..aku terpaksa ler buatkan...dia dah siap belikan semuanya..malam raya tu aku ler seseorang duk bakar sate..2/3 pagi seseorang.....ayah aku dah tidur dah....dah buat banyak lak tu....last last sekali aku tak tahan gantuk aku buat separuh ajer selebihnya aku tinggal ajer...hahahaha pepandai ler saper2 nak makan bakar sendiri..habis terbakar bulu tangan aku kena panas....licin beb...semua setel aper yg patut..aku terus tidur kat depan tv..konon nak tgk org bagi ucapan kat tv..kut2 ada org bagi ucapan mana tahukan...last last sekali tv tgk aku...

Pepagi sedar puk 4.30 tk selesa lak tidurnya mcm org tidur sebelah lak...tgk tgk anak saudara dah duk sebelah..dari tidur bertilam terpaksa tidur atas tikar ajer..kacau ler anak saudara aku ni...dia ingat aku ni ayah aku sebab tu dia tidur sebelah aku..sebab dia selalu tidur ngan ayah aku..dah puk 5 dah tidur skit aje ler..bangun tidur tubuh aku naik lenguh lenguh gara2 tidur tidur atas tikar...

Bangun pepagi, mcm biasa ayah dan mak aku dah ke masjid sembahyang subuh..jap jap lagi sampai eh org2 masjid mai beraya...mmg umah aku macam tu..lepas subuh mesti dia datang makan dulu umah aku....entah apasal..biar ler bagus juga..aku blum mandi lagi...sembahnyang subuh pun blum...aku mandi awal walaupun ayah aku dah cakap sembahyang raya puk 8.30 lewat ckit...mandi sembahyang subuh..pakai baju terus, baju pun yang tahun tahun lepas..aku pun lupa bila aku beli...ada yang baju yang baru tapi malas nak pakai bukan maksud aku yg baju baru tapi yg tahun lepas..last last sekali ada sepupu aku tegur.."abe apis sokmo pakai baju warna ni"...aku pun aper lagi ayat cover "alos bakponya dop smart ko abe apis pakai baju ni" dia jawap "smart"
jawap lagi "baju ni molek lagi pakai ler...ngaji sungguh pastu kijo gaji besar gat nnti leh beli baju sokmo, jangan jd supa abe ni, gaji kecil nak beli pun xmampu" dia jawap lagi..."cepat ler siap org nak raya, nak duit raya retek"...bdk2 ni memacam org pertama mesti jupa aku...padahal adik beradiknya kaya kaya...aku juga org pertama nak kena bagi....

Aku terlampau nak bersiap lupa nak makan...ya ler beraya dulu ngan family aku..nak layan kerenah atuk aku tu..nak pilih amat cerewat sekali..terpaks ler layan dulu..org tua tua xleh kasar kasr layan ajer..lepas tu puk 8.15 aku gerak eh pi masjid...lama juga tak pi masjid kat kg...mcm semacam ajer..org tgk lain ajer aku ni...sembahyang pun kat luar nnti senang nak jupa kekawan seperjuang dulu2....Dah selesai sembahyang terus jupa kekawan...mcm biasa salam minta maaf terus blah balik umah...releks jap layan layan tetamu...aku tertidur daaaa.....bangun puk 12, ayah aku ajak pi kubur arwah atuk aku...balik mandi releks kejap tidur balik...puk 4.00 gi jalan umah kekawn..kejap ajer...kejap menda puk 7.00 jg sampai...

Raya kedua dan ketiga..dah mcm biasa dah leh bangun lewat dah..ada ler sepupu sepapat yg datang...aku mcm biasa bangun sembahyang pastu sambung tidur eh...kunci pintu bilik taknak org ganggu...kat luar dah ramai org datang beraya....bangun terus mandi rasa mcm nak pi beraya umah kekawan..sepupu aku pun cakap lupa eh nak pi jejalan tu...dia cakap jalan nak kuar kampung aku tu jalan jem gila..kalau aku pi puk 10 pagi insyaAllah sampai puk 2 petang dia cakap..duk pikir pikir biar eh ..duk umah ajer eh..last dapat mesej kawan aku nak datang umah....bagus eh takyah pi umah dia..tunggu punya tunggu aku tidur balik baru sampai...aku tanya apasal lewat dia cakap jalan jem daaaa...hahahahahhha....

Malam nya ayah aku ajak pi umah saudara aku, bila nak kuar kampung okies lagi masuk ajer lebuhraya dah nampak lampu penuh ajer tengah jalan...aper lagi ayah aku suh pusing balik ajer...xjd nak pi daaa..jalan jem btul....hampa anak2 saudara aku nak pi jelalan...hahhhahaaa...tu keburukan ada keta, leh nak cilok..hahahaaa..tepaksa duk umah...
aku mcm biasa duk umah, main sms ajer eh...malam keesokan raya ke-3 baru dapat pi umah kawan aku ni...dia dari petang lagi duk tnggu aku....maaf yaa jalan jem..ingat nak pi raya pertama..aku tahu sangat ler umah dia mesti penuh...xsuka eh gi umah dia masa ramai nnti xleh nak feeling2..hhhaahahhaha....gi puk 8.00 puk 11.30 baru nak balik..tak ku sedar ler plk...layan mak dan ayah nya sekali...bukan dia sorang..mujur ler aku bawa kawan aku, tak nampak sangat ler kang..huhuhuhuhu....

Raya ke 4,5 aku tetap duk umah tapi kuar ler jupa pi pasar beli barang ckit ckit..cari bahan2 mak aku nak wak ketupat palas...suh aku bawa mai johor ni...aper lagi..sempat ler aku belajar sikit cara lipatan nya..atuk aku dah bagi lampu hijau..dia cakap aku leh buat eh....aku tolong eh ckit buat...mula2 buat susah juga..tapi cikgu2 yang ngajornya ramai ....raya haji ni aku nak tujuk eh kepakaran aku wak ketupat kat kekawan aku..hahahahahaha...

Raya ke-6 aku dah gerak pepagi lagi balik johor balik..singgah jap kat terengganu umah kawan aku beraya eh...turun puk 8.30 pagi sampai puk 8.30 malam...penat woi...sampai umah makan, tidur dan tidur......
Aku lupa nak cerita pasal masa balik hari tu..tgk mcm mana ...kalu rajin aku sambung yaaa....selamat beraya dan selamat pergi umah terbuka yaaa......peace

1 comments:

wan sajidah said...

wah2..sakan dia beraya..
brp sedekah yang telah di hulurkan??
selamat hari raya...:) sokmo..