Nuffnang

Tuesday, January 16, 2007

Entah

Berbulan bulan aku tak ambik tahu pasal blog aku ni....nak cakap tak sempat tak juga..yang pasti mungkin malas kut....banyak perkara aku alami sebelum ni tapi aku mmg malas nak pikir..dlm bulan bulan ini banyak dugaan, cabaran, halangan aku tempuhi...kekadang membuatkan diri aku penat sesangat yang dapat aku elakkan....dari mula aku start dari raya korban hari tu...sebelum aku balik raya hari tu tempat aku kena audit jadi aku kena bersiap sedia sebelum nak balik.....dan pada masa tu johor dah alami banjir yang teruk sesangat...nak kena pikir nak balik kampung plk.....sebab jalan yang biasa aku kampung xleh nak lalui sebab banjir...selepas setel pasal audit..nak apply cuti nak dapat kelulusan susah plk..sebab diorang nak buat aktiviti pada hari raya pertama..aku tahu ler kat sini hari haji tak meriah, jangan wak seksa org pantai timur yang nak beraya ni...dah kehadiran wajid gila aper nak datang sini hari raya pertama yalah akukan ambik masa sehari dlm kereta dari kelantan ke johor...tapi sebab dah lama aku tak cuti aku ambik cuti juga aku ambik keputusan aku tak pergi aktviti pejabat aku.....last sekali aku ambik cuti seminggu ..huhuhuhu...

Setelah setel pasal tu plk, aku dgr jalan segamat xleh nak lalu sebab salah satu jambatan nak kesana runtuh...aduss ...last2 sekali aku lalu jalan kl-gua musang..dah terpaksa habis bajet aku nak beraya sakan kat kampung habis kat minyak ngan tol...kalau lalu ikut segamat-kuantan RM 100 pun tak habis...redha ajer eh...tu kali pertama dan terakhir aku lalu ikut sana, tak sanggup aku lagi...on the way dah berpuluh dah saudara mara aku call tanya bila nak sampai sebab malam tu salah sorang saudara aku akad nikah ...aku mmg kalau leh nak sampai awal moga sempat ler ngan majlis tapi kat area kl tu mmg jem teruk tu kali pertama aku sampai kl dan aku drive sendiri..mmg jem gila...mmg tension..patut ler kan org kl sana sebut alasan jem ajer kalau lewat....aku nak lepas jalan jem tu...siap doa moga perlancarkan perjalanan aku ni..tapi alhamdulilah sejam juga terperangkap kat sana baru lepas....dan last pukul 10 baru sampai umah kat machang...penat....last timbul plk kawan aku ni nakbalik juga balik umah dia di kota bharu adus penat nak htr dia...terpaksa eh hntrkan mcm raja siot..dari mache ke kb,kb ke mache ambik masa 2 jam plk...baru leh tidur...diaorang ni mikir pasal diri sendiri ajer tak pernah mikir pasal org....tension juga....tapi aku malas nak mikir sangat pasal2 remeh ni..banyak benda lagi nak pikir..

Pada hari raya, aku mcm biasa eh sembahyang raya terus pi pat korban aku tukang korban ajer..hajat tahun ni aku tolong potong daging masa fresh lagi tu...masa dia sembelih tu, darah terpancut2 aku dah rasa lain dah...aku dah tak tahan nak tgk dah..bau darah dah kuat dah....aku cepat2 blah tu kelemahan aku..aku ni jenis mabuk darah...aku dah cuba lawan hari tu....sebelum terjadi aper2 baik aku blah...dah banyak kali dah aku lawan menda ni...mmg aku xleh...dah ler family aku ambik 2 bahagian (bukan 2 ekor tau)..tapi 2 bahagian mmg dah banyak dah..puk 2.00 mak aku dah siap masak daging tu...umah aku dari puk 3.00 sampai puk 12.00 malam mmg penuh ngan saudara mara yg datang yang tak putus2. Hari raya seterusnya org dah kurang dah datang cuma aku ajer pi jejalan umah lain....aku mcm biasa eh ..selagi kawan rapat aku tak balik mmg aku tak berapa nak berjalan eh,..sebab aku selalu ngan dia ajer nak pi jejalan ni ...

Hampir seminggu aku duk kampung, dah tiba masa aku balik ke johor balik sebab keesokan aku kena kerja sebab aku ada meeting..tapi satu ajer yang tak aku puas hati ialah sebab hari yang aku kerja tu hari sepupu aku nak kahwin....jd tak sempat juga eh aku...tapi sebagai penawar hati aku bagi hadiah paling besar kat dia...huhuhuu....puk 1.00 baru sampai johor sebab aku pi melaka dulu hantar sepupu aku dl...penat tu tak terhingga....pepagi lagi aku dah kena pi ofis sebab nak cari maklumat untuk meeting tu..hari kedua kerja ada bengkal plk...

Dah 2 minggu kat sini aku banyak menda aku buat....tapi satu ajer menda penting yang aku buat ialah aku isi borang untuk apply ke UMK (Universiti Malaysia Kelantan)..aku berharap sangat aku dapat kat sana...tapi menda xtahu lagi...dan aku berharap aku dapat bersatu kembali persahabatan aku dulu...aper maksud aku...sahabat baik yang kerja kat pinang dia minta juga..jadi bila aku dan dia dapat kami mungkin satu bumbung tempat kerja...

2 comments:

sajidah said...

banyak nya luahan perasaan...

dav_perantau said...

biasa sebab lama tak update...aper citer proposal ok tak...hihihi..