Nuffnang

Tuesday, June 12, 2007

Cincin ku

Tak tahu eh nak citer aper dah....sambung cerita pasal balik kg eh...balik kg hari tu semua adik beradik balik berkumpul kat umah...Masa balik kg aku tak pi mana hanya duk teman atok aku ajer....banyak sungguh cerita dia nak ceritakan..Atok aku ni jenis banyak cerita dan selalu ajer ngan aku...Ape2 hal ngan aku ajer....Aku mmg sayang dia...masa duk kg dulu2 ..aku ajer yang selalu teman dia duk umah dia...Jadi aku dah ada 2 buah umah jarak uamh aku ngan dia mmg jauh terpaksa berulang...Anak atuk katakan....Masa balik balik hari tu, dia bagi cincin kayu koka yang dari mesir tu...Aku aper lagi ambik ajer lah...sebelum ni dia pernah bagi kat aku satu cincin tapi mak aku bising suh pulang kan balik..dia tau aku mmg xsesuai pakai cincin sebab mudah hilang...sebab tu aku tak pernah pakai cincin...keinginan ada..terbaru sebelum ni mak aku pernah belikan satu cincin zamrud dari mekah...mak aku dah pesan jangan bagi hilang...dia cakap harganya agak mahal...aku pakai kejap ajer..pastu aku simpan dlm kereta..aku mmg xleh pakai rasa lain ajer..Nak dijadikan cerita, kawan aku ternampak cincin tu pastu dia nak pinjam....aku dah xbagi dah sebab pemberian mak aku,aku suh dia jaga betul2...Adus nasib malang sungguh, dia terlupa letak kat mana...Tapi mamat ni buat diam ajer...Aku xleh nak cakap aper eh..masa balik kg pun mak aku ada tanya ...ada lagi ker cincin tu...aduss aku cover eh...sekrang ni aku nak mintak tolong sesiapa nak pi mekah aku nak kirim kan satu cincin zamrud..aku rasa kat sana mgkin harganya murah sikit dari sini...

Tgk cincin pemberian atok aku ni...kayu kokka ni banyak kegunaannya..sebab tu aku pakai cincin tu sekrang ni..tapi xselesa eh..kejap tukar 2 kejap aku pakai jari manis kekadang jari sebelah....org xbiasa nak wak mcm mana..IsyaAllah ..aku akan menjaga sebaik mgkin dan tak bagi org lain pinjamkan....
RAHSIA & KELEBIHAN KAYU KOKKA Jenis kayu Bahtera Nabi Nuh AS - Tongkat Nabi Musa AS
Setiap ciptaan Allah SWT mempunyai pelbagai rahsia dan kelebihan yang tersirat. Sinaran matahari dan titisan hujan menyuburkan bumi yang tersimpan padanya pelbagai rahsia unik. Kemudian dari pelbagai ciptaanNya itu disertakan khasiat yang tersendiri. Tiada suatu pun makhluk yang Allah ciptakan di alam ini melainkan bersamanya turut tersimpan seribu satu rahsia. Allah SWT memerintahkan manusia mencari dan mengkaji bagi mengetahui hikmah dan khasiat yang terkandung di dalamnya. Dengan taufik dan hidayahNya, manusia mampu berfikir dan mendapat petunjuk dalam usaha menerokai khazanah Allah SWT lalu menemui pelbagai hasil galian dan tumbuhan semulajadi yang bermanfaat.
Sepertimana kita sedia maklum, Rodium, Paladium, Platinum, Emas dan Perak merupakan bahan logam yang paling berharga dalam industri barangan perhiasan. Menurut urutan, Rodium merupakan logam paling mahal dan sukar didapati. Bagi wanita misalnya, Emas adalah sangat tinggi nilainya. Antara logam bernilai tinggi dalam industri pembinaan pula adalah Titanium yang digunakan untuk membina pesawat dan seumpamanya kerana ia keras serta ringan. Terdapat pelbagai logam lain yang mempunyai kelebihannya tersendiri. Namun dalam kebanyakan logam, magnet atau besi berani adalah logam yang paling aneh dan unik.
Di dalam kategori kayu pula, kajian saintifik mendapati Tongkat Ali mengandungi khasiat sebagai penawar bagi menguatkan tenaga dalam tubuh badan manusia. Terdapat juga pelbagai jenis akar dan kayu yang boleh dijadikan ramuan sebagai penawar dan penyembuh penyakit. Kayu Tas pula mempunyai kelebihan sebagai pelindung sepertimana yang digunakan oleh pengendali pertunjukkan sarkis bagi menakut dan menundukkan binatang buas. Manakala kayu Kokka pula merupakan kayu paling tinggi mutunya dalam segala jenis kayu yang terdapat di muka bumi ini. Ianya telah digunakan sejak zaman Nabi-nabi yang terdahulu. Contohnya seperti bahtera Nabi Nuh AS, tongkat Nabi Musa AS dan Nabi Syuaib AS diperbuat daripada kayu Kokka.
Kesemua ciptaan Allah SWT hanyalah merupakan perantaraan semata. Allah SWT jualah yang berkuasa mutlaq atas segalanya. YAKIN dan berserah hanya kepada Allah SWT selayaknya. PERCAYA dan terokailah akan ciptaanNya yang mempunyai pelbagai rahsia dan kelebihan.
Kayu Kokka terdapat padanya pelbagai rahsia dan kelebihan sebagai penawar, penyembuh dan pelindung. Apatah lagi jika diguna pakai dalam bentuk Tasbih. Kayu Kokka juga boleh menjadi lebih tinggi harga dan nilainya dari masa ke semasa. Kayu Kokka wajar dimiliki oleh setiap individu sepertimana perlunya kotak ‘First Aid’ sebagai persediaan di saat kecemasan atau darurat.
Diantara rahsia dan kelebihan kayu Kokka menurut pengalaman mereka yang telah memakainya:
 • Rumah yang memilikinya; aman dari ancaman dan gangguan pelbagai jenis makhluk, insya Allah.

 • Anak menangis tidak dapat tidur; letak di bawah bantal atau rendam sebahagiannya ke dalam air lalu diberi minum, insya Allah akan tidur.

 • Sakit gigi; rendam sebahagiannya ke dalam air suam, kemudian berkumur dengannya dan minum, insya Allah sembuh.

 • Sakit kepala, sakit urat atau otot; gosok-gosokkan ke bahagian yang sakit, insya Allah lega.

 • Demam, sakit Kuning, kerongkong, tongsil, guam dan ruam; rendam air dan beri minum atau titiskan ke dalam mulut, insya Allah sembuh.

 • Ibu dalam pantang; bawa bersama semasa tidur, rendam ke dalam air suam dan minum. Insya Allah aman dan sembuh segera.

 • Termakan santau atau terkena racun; rendamkan ke dalam air dan beri minum, insya Allah sembuh.

 • Sekiranya dipakai pada tubuh badan, insya Allah akan terhindar dari binatang liar atau berbisa.

 • Letakkan pada bahagian yang terkena gigitan binatang berbisa, insya Allah akan hilang segala bisanya.

 • Jika dibawa bersama ketika berjumpa orang zalim, insya Allah akan tenang dan aman.

 • Sekiranya memakai ketika orang hendak menyusahkan kita, insya Allah mereka tidak akan terdaya.

 • Menurut sejarah yang berlaku di negara jiran, pembebas-pembebas di 4 wilayah telah membawanya bersama semasa berperang, lalu mengakibatkan pandangan musuh menjadi kabur dan pemakainya beroleh kemenangan, alhamdulillah.

 • Jika dalam keadaan yang amat terdesak, logam panas yang pantas kilat lagi bahaya insya Allah tidak akan memudaratkan pemakainya yang beriman dan beramal soleh.

Kepada sesiapa yang ada memilikinya, membawanya sahaja walau sebiji, jaga amalan dan mohon kepada Allah SWT agar Dilindungi dari bahaya penyakit berjangkit, insya Allah.

Akan bertambah lagi khasiatnya jika digunakan sebagai tasbih untuk berzikir.Sesungguhnya Allah SWT jualah yang Maha Berkuasa atas segalanya. Menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya serta sentiasa mengingati Allah SWT dan mohon kepadaNya adalah penting dalam memperoleh keselamatan serta kesejahteraan di dunia dan akhirat.
Yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu adalah dari kelemahan kita sendiri.Semoga dapat dimanfaatkan demi Agama, Diri, Keluarga dan Negara,INSYA ALLAH.

0 comments: