Nuffnang

Friday, March 06, 2009

Al-Fatihah Untuk Nenek Ku


Sudah lama mak aka nenek aku sakit tua, pada 27/02/2009 Puk 12.15 khamis malam jumaat beliau menghembuskan nafas yang terakhir bersama anak anaknya...Sampai juga hajatnya nak pergi pada malam jumaat. Dan mak aku juga pergi dengan senang...Dari cerita ma dan saudara aku, malam tu dia nak masukkan air dlm badan mgkin dia dah rasa xsedap badan. Masa tu semua anak anak arwah mak aku dah berkumpul sebab dia menujukkan sesuatu yang ganjil. Dia dah xmakan sirih dia berhenti..Jadi malam nya mak ayah aku bw lah mak aku g hospital nak tambah air..masa arwah nak g hospital beliau leh jejalan dgn sihat xyah dipimpin dah...Org lain xsyak malam tu..balik ajer hospital xlama kemudian dia nampak penat sangat puk 12.15 tgh malam dia hembuskan dengan tenang sekali..Masa aku kat sini aku baru ajer balik dr minum dengan kekawan aku..balik ajer dari minum aku terus masuk tidur sebab aku demam hari tu sempat makan ubat panadol..Baru ajer nak tutup mata, ayah aku call aku dah syak dah mmg berita tu dia akan sampaikan, sebab seblum ni bapak aku xpernah call aku puk 12 malam ni... dapat tahu ajer aku tanpa berfikir panjang, aku capai ajer baju dan seluar terus ke umah kawan aku. Nak suh dia teman aku ajer, aku risau juga drive sorang tgh malam ni...mujur lah kawan aku ni okies dia leh temankan...Aku drive gila gila eh 130 dan 140 kalau boleh nak sampai sebelum dia kebumikan..Ayah aku cakap nak kebumikan  pas solat jumaat InsyaAllah sempat..Kalau kira2 mmg sempat eh 10 jam, Alhamdulilah aku sampai lagi awal puk 9.00 pagi aku dah sampai sempat eh sebab kebumiannya di ubah pada puk 12 tgh hari..Tu sbb salah sorang ahli keluarga aku suh percepatkan padahal masih ramai lagi anak cucu arwah mak aku dlm perjalanan.......... agak tegang juga masa tu sebab dipercepatkan masa tu....tapi malas nak bergaduhkan ikut ajer lah....Aku malas nak masuk campur ni...sebab diaorang lagi tua dan arif bab bab mcm ni..(tapi aku ada juga tak puashati ngan sepupu aku tu)...

Alhamdulilah puk 12.30 arwah mak selesai di kebumikan....Pas kebumikan terus g solat jumaat past jumaat tu ramai cucu cicit arwah baru sampai ..xsempat juga eh nak tgk.....masa ni ajer saudara mara aku dapat berkumpul buat tahlil arwah..Semoga arwah nenek aku aman di sana...

Al fatihah untuk Maryam binti Hassan


1 comments:

LaiLa said...

takziah...al-fatihah