Nuffnang

Monday, February 25, 2008

Apa tu Orb?

Aku sekarang dah berubah alih ke... skrg ni aku dah semakin suka cerita pasal mistik plk. Bukan minat pun saja2 nak tau. Pepagi sampai ajer ofis, mula on kan pc mesti check email dan friendster pastu baru eh jejalan blog kekawan aku..Aku ni jenis suka baca blog yang baru/xpernah aku pergi... Aku baca semua jika menarik mesti nak jadi kawan eh..

Tgh usha usha blog kkwn ni. Aku terbaca eh pasal artikal mengenai Orb..Mula2 xtahu maksud dia. Mujurlah tuan punya blog bagi penerang skit.


Penerangan dari blog tetang orb ni ---misteriparanormal
"" Orbs. Bagi sebagian orang penikmat alam gaib, mendefinisikannya sebagai jin, atau setan, atau makhluk halus lain yg tertangkap kamera. Bagi sebagian lagi yg lebih konservatif bilang obs adalah suatu energi kehidupan, atau yg energi hidup. Saya sendiri berada antara percaya dan tidak (dengan perbandingan, let�s say, 1% percaya, 99% tidak, kikikik). Gimana menurut para pakar foto di sini. Ada yg sudah pernah dapet motret orbs itu? Ini saya sertakan foto orbs saya, menggunakan Nikon coolpix 4100. Bagi yg masih asing, orbs itu adalah lingkaran2 cerah seperti bula yg melayang2. "
- Juned D. Prasetyo


Bila terbaca artikel dia, aku terus cari orb dlm gambar simpanan aku. Sah mmg ada sebelum ni aku pernah tgk satu cahaya bulat kat dlm gambar. Aku xpasti betul ker tak, aku cuma nak tau ajer kan..

Kalau perhati betul2 ada mcm kabus putih berbentuk bulatkan...Dari blog ---misteriparanormal tulah Orb...Bagi aku ler...benda tu terjadi sebab patulan cahaya aje...Gambar kat tu mmg dlm hutan..Masa tu aku kursus kat Pagoh.

Gambar kat atas ni plk..belakang nya pantai kat telok kemang pd..Gambar lama ni...bulatan dia lebih jelas dr gambar di atas...

Aku nak tanya eh pendapat korang?

2 comments:

faisal said...

slm bro, aku yg blajar skit pasal photography tahulah skit2 pasal lens nih,hihi...:P biasanya dalam istilah photography benda tu panggil lens flare,huhu..taktaula,hihi..

dav_perantau said...

wslm...mgkin kut acai..aku pun xpasti...just nak tahu ajer..ahaks..hihih