Nuffnang

Sunday, January 13, 2013

APPLE VS SAMSUNG

Tablet/Ipad ada salah satu gajet yang aku hajati disebabkan aku dari orang bawahan ni dan gaji cukup cukup makan hanya mampu tengok dari jauhlah. In sya Allah mgkin suatu hari bila harganya jatuh, Mungkin masa tu harga dlm Rm500 aje.

Ok hari ni, aku cuma nak buat bandingan harga, keistimewaan antara Samsung dan Apple. Wah gitu suka suka hati nk buat ertikal pasal gajet yang sndiri pun xder pengalaman menggunakannya.

Untuk permulaan ni aku mulakan dengan APPLE satu brand yang gah gitu. Ipad appe dah jadi kegilaan muda mudi skrang. Kalau tgk dari harganya mmg bagi suatu  1 brand yang gah ni..Agak2 bolehlah. aku rasa harga dah jadi murah sebab saingan hebat sekarang ni dengan brand lain dah terlumba2 mencipta bermacam jenis dah..

Kebaikan
Apple ni kalau tgk dari design ni mantap.. tahan..kalau pakai ni mcm ensem aje..ada ngene ke.
Apple ni jarang org guna jadi penyebaran Virus mgkinlah 98/100 sshlah skit.
Untuk bermasalah agak ssh dari segi bateri ke apa . Kualiti dia mmg terbaik
Kalau ambik gambar-fusss terus nak nangis cantik..

Kekurangan
Apple ni software contoh mcm game nak kena beli..kena ada modal kalau android kan free aje.
Tapi org cakap boleh ajer nak free crack ajer. Mcm tu aku xpasti. Kena tanya yang pakar.
Apple ni kalau nak gigi biru-bluetooth ni dia nak sama2 dia aje..jenis kera sumbang betul.
Kena betul2 tau sebab function apple ssh skit.
Dia xleh buat panggilan

Yang tu ajer yang aku tau sebb aku search dlm internet. Kekadang aku masuk juga forum Apple bukan apa sebenarnya aku teringin juga nk guna Apple walaupun orang cakap ssh nk guna ke. Belum cuba blum tau kan. xleh lah nak nilai mcm ni..
Untuk cecular ni bukan bermakna boleh buat panggilan cuma apple ni meletakkan nama cecular xnak bagi silap paham dengan 3G dan 4G.



Brand SAMSUNG

Kalau tgk brand samsung boleh muntah sebab samsung ni ada berbagai jenis tab note, tab 2 dan berbagailah.Sebab aku pernah menggunakan android (telefon aje) sebenarnya sama ajer. Cuma perbezaan dr segi tablet ajer 7.0 atau 10.1 tu makna kebesaran tab tu.
Bagi aku lah table samsung siapa siapa pun boleh menggunakan sebab dia senang mesra rakyat..hehehe mcm 1 Malaysia lak.Pastu harga nya mesra rakyat jg.

Kebaikan

Tab samsung ni mcm aku cakap td senang nak guna dan juga agak murah.
Sebab apa aku cakap murah sbb kalau di banding dengan apple tu. harga apple yg wifi shja mampu membeli tab samsung yg ada wifi+3G dan juga ada slock untuk memori. Kalau mcm apple ni kalau dia cakap 16G hanya tu ajer lah kalau dapatnya, Kalau samsung ni kalau nk tambah leh sampai 32G.
Tab samsung ni boleh masukkan sim dan boleh buat panggilan dan mesej.Korang bayangkan bila nak angkat phone letak tab 10.1 kat telinga..hahahaaahaha..

Keburukan
Tab samsung untuk ketahanan aku xleh cakap lelebih mmg krg lah. Nak guna penuh sopan lah.
Xleh simpan banyak sangat fail, mulalah dia buat onar slowlah, hang lah walaupun dia tambah memori tapi processor xleh ubah. Jadi sama jugakan. Sebab tu kemungkinan yang berlalu hang, restart sendiri mgkinlah.
Penyebaran Virus kemungkinanlah sebab ramai org guna...
Bateri lak sebab aku baru aje terkena dengan samsung ni, bateri dia cepat mengembang tu untuk telefonlah kalau untuk tab tab ni aku xpasti. Tawakal ajer lah..

Tu ajer yang aku tau pasal kedua dua brand sebenarnya mcm lagi. Kalau nk lebih masuk ajer forum gerenti bila nak beli kita dah tau kan kebaikan dan kelemahan. Hanya orang yang pernah guna ajer yang tau pasal baik buruknya...


Pesanan Akhir.
Apple ni kalau nak beli murah beli kat store kedai Apple betul, jangan beli dekat kedai mcm wakil tu, harga kat situ nak up dah. Hari aku usha lah juga kan terkejut aku dari Harga RM999 boleh up sampai RM 1200. Jadi kepada sesiapa yang duk kampung2 atau kawasan Kelantan mmg xder store Apple beli ajer online. Berbaloi siap dia tulis nama kita kat belakang ipad tu terbaik.

Samsung lak kalau beli dekat store samsung dia mmg harga gitu lah. Sama lah mcm appple jugalah. Tapi kat johor ada 1 kedai agak popularlah harganya leh murah lagi pastu ada yang siap pakej.kalau beli ngan kedai tu dia bagi gift contohnya cover, up memori dan screen protec tu. Kalau beli dengan store samsung ni dia tak bagi gift ni kalau nak cover kena tambahlah duitnya....Nama kedai kat batu pahat tu chalie cawangannya just semua kat johor...


Peperangan perbandingan Apple dan Samsung....Rasa mcm tiada kesudahannya ....----Klip sini----

1 comments:

Norhasniza Khalid said...

gud sharing, ..