Nuffnang

Monday, October 01, 2012

Tolong Pulangkan DUIT KU

Hi..........

Dengan perasaan yang bersalah tertiba ajer muncul, saja tertiba rindu plk nak berblog ni..Aku pantang org tanya pasal blog terus bersemangat nak menulis blog. Bukan apa seblum ni ada org tanya nak buat blog mcm ne jadi sebagai sifu yg tak bertauliah ni terus aku bagi tips. kih kih kih .ada juga aku tipu2 sunat .

Dah lari topic ni...

Aku nk cakap pasal org berhutang ni..Aku xtahu lah ni jenis baik sangat kut, aku xpandai nak ngelak dari memberi hutang kat org lagi lagi org tu dalam kesusahan. Mmg aku akui padahal aku banyak pengalaman yang pahit tentang org berhutang ngan aku ni. Macam biasa lah Hutang xberbayar, janji nak bayar awal tapi  setahun juga ( cakap nak bayar seminggu selepas tu tapi setahun kemudian baru berbayar) xpe janji bayar..Kalau lah aku ni Ah LONG dah lama aku kaya ni.

Aku pelik juga ngan org berhutang ni bila nak berhutang nak cepat ajer..kekadang masa memintak tu xlogik di akal..terbaru ada org call aku mintak hutang ngan aku 2ribu waktu pagi sebelum subuh siap boleh bagi masa lagi suh masukkan duit..Aku naik hairan lah...dlm keadaan xleh nak elak aku terpaksa lah bagi pinjam tapi xlah sampai 2k tu..diorg ingat aku ni kerja cop duit kut..Dia berjanji nak bayar dlm masa seminggu (kita tgk adakah dia tepati janji ke tidak, kalau x aku pi rumah dia jupa mak bapak dia teruslah)..

Kekadang aku risau juga nak bagi pinjam duit kat org ni...aku risau kena tipu ajer...aku bagi pinjam kat org ada had nya..aku xkan bagi pinjam duit aku sampai beribu ribu ringgit...

Doakan lah aku dijauhi dr ditipu..Tiada lah perkara2 buruk berlaku...
Kalau ada tip utk mengelak duit dipinjam bagitau lah..

4 comments:

Unknown said...

memang lelaki ni suka tolong kawan kot..senang je..ckp je semua duit isteri dah peganng kalau nak kutip hutang..ckp nak beli perabot..isteri mintak..haha insyaAllah berjaya..

dav_perantau said...

yaker..bagus tu,,,pasni leh bagi alasan tu..tq

Ellie said...

Ya...a'a samalah kita...tak tolong kan kesian plak...sbb tahu mmg orang tuh susah..Yg tak best tuh tak nak pernah usaha nak bayar hutang ada duit buat dek jer...bayar lah sket dulu asalkan berusaha nak mbayar...

pssstt - nak tanya I kenai kaa sipemiutang tuh? busybody kan ahkak nih....heheheh

dav_perantau said...

sipermiutang sy ramai stakat ni ada dlm 5 org...yg terbaru org kg kita..